Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μειώσεις σε όλα – Δώρο και μισθοί στο ...κουρείο για χρόνια!!

Θέλουν 10% μειώσεις στο "κόστος" των εργαζόμενων - "Ξεχάστε" αυξήσεις ως το 2015 - Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς 13ο και 14ο μισθό.

Μειώσεις σε όλα – Δώρο και μισθοί στο ...κουρείο για χρόνια!
Σε θολό τοπίο η διαπραγμάτευση με την κάθε μέρα να βγάζει στην επιφάνεια και μια διαρροή με τη μορφή απειλής.
Τώρα και μετά τις απειλές που ξεκίνησαν από μειώσεις στον κατώτατο μισθό και "κόψιμο" 13ου και 14ου μισθού, φαίνεται ότι το νέο σχέδιο προβλέπει γενικό"πάγωμα". Ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω δηλαδή.
Η πρόταση είναι για μείωση των εργοδοτικών εισφορών με ταυτόχρονο πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το εργοδοτικό κόστος, ενώ θα προστατευτεί και το μεσαίο εισόδημα ώστε να μην βαθύνει και άλλο η ύφεση.
Ωστόσο υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο που προς το παρόν μένει ... θολό. Η πρόταση του ΣΕΒ για περικοπή στον 13ο και 140 με... πλαφόν Από ένα όριο δηλαδή και πάνω. Ποιο είναι αυτό το πλαφόν; Ποιο είναι το μισθολογικό όριο ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται.
Ποιος είναι αυτός δηλαδή που θεωρείται υψηλόμισθος.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων φαίνεται να συμφωνούν στη διατήρηση των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων χωρίς αναπροσαρμογές με κατάργηση της αύξησης που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ τον Ιούλιο, η οποία κινείται στο 2,6%. Υποστηρίζουν «πάγωμα» των αποδοχών για μια τριετία, με παράλληλη μείωση κατά 10% τουλάχιστον του μη μισθολογικού κόστους.

Για το 13ο και το 14ο μισθό υπάρχουν προτάσεις που αφορούν στη διατήρηση, στην ενσωμάτωση, αλλά και στην επιβολή ενός πλαφόν για χορήγηση των δώρων μέχρι ενός ποσού και εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικοί δείκτες της επιχείρησης. Στη συνάντηση η συζήτηση κάλυψε θέματα τεχνικού χαρακτήρα, για την υλοποίηση των προτάσεων με αξιολόγηση του κόστους, των επιπτώσεων στην αγορά και την οικονομία και προτάσεις αναπλήρωσης των πόρων.
πηγή: NewsIt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: