Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πωλητήριο ή χάος!!

Να ζεις ή να επιβιώνεις; Το πρώτο είναι το ιδεατό, το δεύτερο είναι το αναγκαστικό. Το δίλημμα τίθεται όταν οι καταστάσεις δεν σου επιτρέπουν τίποτα περισσότερο από μια κοντόθωρη λογική του μέλλοντος. Κάθε μέρα και όπου μας βγάλει.

Πωλητήριο ή χάος!
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος.
Στον ΠΑΟΚ βιώνουν στο πετσί τους την ανάγκη να γίνει άμεσα και δραστικά κάτι άλλο από αυτό που ήταν η ομάδα τα τελευταία χρόνια.
Η αποχώρηση του κατά τεκμήριο καλύτερου παίκτη της ομάδας (ή μήπως και του πρωταθλήματος;), του Βιεϊρίνια, είναι σαφώς μια μαχαιριά στην καρδιά του μέσου οπαδού. Φυσικά και στην καρδιά του Ζαγοράκη, φυσικά και σε εκείνη του Μπόλονι. Οταν αναγκάζεσαι να θυσιάσεις τον... μόσχο τον σιτευτό, τότε μάλλον έχεις φτάσει στο αμήν. Ο ΠΑΟΚ ως φαίνεται έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτό το σημείο.
Ή θα συνεχίσει να υπάρχει ως κλαμπ, αλλά με δραματική μείωση του μπάτζετ, ή θα παραμείνει ως έχει και από μέρα σε μέρα θα φλερτάρει με τον αφανισμό. Είναι ηρωικό να λες ότι δεν πουλάς και κρατάς ψηλά τη σημαία της ανταγωνιστικότητας. Ποιος, όμως, θα σε σώσει από τον γκρεμό;
Κανείς δεν εγγυάται ότι η ομάδα (έστω και με την πώληση κάμποσων πρωτοκλασάτων παικτών) θα μπορέσει να επανέλθει σε ήρεμα νερά τα επόμενα χρόνια. Αυτού του είδους οι βεβαιότητες δεν υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ και τις λοιπές ομάδες, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τα μικρά νοικοκυριά. Οταν αναγκάζεσαι να ζεις σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα και για κανέναν.
Οφείλεις, όμως, διαβλέποντας τον άμεσο κίνδυνο, να πάρεις τα μέτρα σου. Εκτός κάδρου, λοιπόν, ο Βιεϊρίνια. Εκτός ο Κοντρέρας και όλα τα δεδομένα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως ούτε και ο Σαλπιγγίδης με τον Φωτάκη θα μακροημερεύσουν στην Τούμπα.
Πολύ σωστά χθες ο μέγιστος Γιώργος Κούδας μιλώντας στον Sentra 103,3 έκανε λόγο για «τρόικα» που μπήκε στα γραφεία της ομάδας. Δεν υπήρχε, άλλωστε, κάποια εναλλακτική λύση. Από τη στιγμή που άλλος χρηματοδότης δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα για να πάρει τα ηνία της ΠΑΕ από τον Θοδωρή Ζαγοράκη, οι πωλήσεις είναι οι μόνες λύσεις.
Σαφώς και έχουν γίνει λάθη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι φανερό πως αρκετά πράγματα έγιναν με τη λογική «έχει ο Θεός». Φευ, αυτή η στραβή λογική δεν υπήρχε μόνο στον «δικέφαλο», αλλά παντού. Σαν αρρώστια είχε εισχωρήσει σε όλα ελληνικά μυαλά (ακόμα και σε αυτά που λογίζονταν ως πεφωτισμένα) πως η Ελλάδα θα είναι εσαεί ο επίγειος παράδεισος, όπου όλα θα γίνονται με ένθεη παρέμβαση. Ε, αποδείχθηκε από τα πράγματα πως δεν υπάρχουν περιούσιοι λαοί και ότι όλα εδώ πληρώνονται. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, όλα εδώ πωλούνται.
Το πώς θα αντιδράσει η εξέδρα (ουσιαστικά ο σκληρός πυρήνας της) είναι ένα θέμα που όμως πλέον δεν μπορεί να είναι το βασικό ζητούμενο της διοίκησης. Στις παρούσες συνθήκες τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν τις ζωές μας (τουτέστιν κάτι πιο σημαντικό από το ποδόσφαιρο) περνούν, μας ακουμπούν και παρά τις αντιδράσεις γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας.
Θα είναι ευεξήγητη η οποία αντίδραση των οπαδών του ΠΑΟΚ με τις τελευταίες εξελίξεις, δεν θα είναι όμως λογική. Ακόμα και αν στο ποδόσφαιρο η τετράγωνη λογική πάει περίπατο καθώς επικρατεί η... θερμοκρασία του θυμικού. Το deal που κατάφερε να ολοκληρώσει ο ΠΑΟΚ με τη Βόλφσμπουργκ για τα μάτια του Βιεϊρίνια είναι κάτι παραπάνω από καλό. Ουσιαστικά έρχεται ως μάννα εξ ουρανού για να τροφοδοτήσει την άδεια... κοιλιά της ΠΑΕ. Μπορεί η Μέρκελ να στυλώνει τα πόδια της όταν ακούει για Ελλάδα, όμως οι συμπατριώτες της στη Βόλφσμπουργκ με τα ωραία τους ευρώ κάνουν ένα γιορτινό δώρο στη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Ακόμα περισσότερο του δίνουν το φιλί της επιβίωσης.
Υπό άλλες συνθήκες θα βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και ουσιαστικά θα ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Και ως γνωστόν κάποια στιγμή βρίσκεσαι μπροστά στη σκληρή απόφαση να τραβήξεις το σωληνάκι και να αφήσεις τον ασθενή να αναπαυτεί εν ειρήνη.
Αυτό που συμβαίνει τούτη τη στιγμή στον ΠΑΟΚ είναι πρόκριμα για όσα θα συμβούν και σε άλλες ομάδες. Τι νομίζετε ότι θα γίνει στην ΑΕΚ εάν δεν βρεθεί χρηματοδότης; Τι θα γίνει στον Παναθηναϊκό εάν και εφόσον δεν ολοκληρωθεί η... δουλειά με τους Αραβες; Και αν αφήσουμε τη βιτρίνα και κοιτάξουμε στο βάθος, τότε ενδέχεται να βρεθούμε μπρος στο επερχόμενο χάος άλλων ομάδων μικρότερου βεληνεκούς.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: