Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

O ΠΑΟΚ του ΔΝΤ!!

O ΠΑΟΚ γυρίζει αναγκαστικά σελίδα, λόγω του ποδοσφαιρικού ΔΝΤ. Ποιος θα διαχειριστεί τη μελλοντική «ομάδα νέων»;

O ΠΑΟΚ του ΔΝΤ
Ο ταλαντούχος κύριος Βιεϊρίνια αποτελεί (και επίσημα) παρελθόν από το δικέφαλο, την ίδια στιγμή που ο ποιοτικός Κοντρέρας “ετοιμάζει βαλίτσες” και ο Σαλπιγγίδης “εξετάζει όλες τις προτάσεις”. Με τη σειρά τους, οι «μεγάλοι» Χαλκιάς – Λίνο – Γκαρσία – Τσιρίλο – Ίβιτς ενδέχεται να αποδεσμευτούν ή να παραγκωνιστούν το καλοκαίρι πιστοποιώντας το οριστικό τέλος της «ομάδας του Σάντος».
Το ποδοσφαιρικό ΔΝΤ
Η οικονομική κρίση επιτάσσει ραγδαία μείωση budget και οδηγεί το δικέφαλο σε ριζική αναγκαστική ανανέωση roster. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος «απομάκρυνσής» από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω «μη εκπλήρωσης των οικονομικών προϋποθέσεων». Το Financial Fair Play της UEFA βάζει τέλος στις σπατάλες του παρελθόντος και εξορθολογεί τις δαπάνες των ομάδων στοχεύοντας σε αυτό που λέμε λαϊκά «νοικοκύρεμα». Πρόκειται για μονόδρομο που η διοίκηση Ζαγοράκη αποφάσισε να ακολουθήσει προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ για τα επόμενα χρόνια. Όσες ομάδες αγνοήσουν τα νέο ποδοσφαιρικό status quo θα αντιμετωπίσουν της συνέπειες του πελέκι της UEFA στο μέλλον.
Η ελληνική νοοτροπία
Σαφώς, η μετάβαση στη «νέα εποχή» του ΠΑΟΚ θα μπορούσε να γίνει με πιο ομαλό τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία στο ποδοσφαιρικό τμήμα και η αποτροπή αντιδράσεων από τους οπαδούς. Το επικοινωνιακό τμήμα της ΠΑΕ έπρεπε να είχε προετοιμάσει νωρίτερα τον κόσμο, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για πρόσθετη οικονομική βοήθεια ώστε να διατηρηθούν τα «μεγάλα αστέρια». Στην Ελλάδα, όμως, κανένας φορέας δε λειτουργεί προνοητικά και ο δικέφαλος δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο (ανεξαρτήτως προεργασίας) αλλά θα προστατεύονταν η ομοιογένεια του τρίπτυχου κόσμος-διοίκηση-προπονητής και ενδεχομένως θα ήταν μεγαλύτερο το ποσό που θα λάμβανε ο ΠΑΟΚ από τη μεταπώληση των Βιεϊρίνια-Κοντρέρας.

Η κρίση δίνει ευκαιρίες στο… «νέο αίμα»
Η διοίκηση του δικεφάλου γνώριζε εκ προοιμίου την κατάσταση και είχε φροντίσει να ενισχυθεί με νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές ικανούς να αντικαταστήσουν σταδιακά τους «αγαπημένους του κόσμου». Επιπρόσθετα, έχτισε προπονητικό κέντρο στη Μεσήμβρια προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μελλοντική στελέχωση της ομάδας από νεαρούς ποδοσφαιριστές με μικρό κόστος. Πλέον, ζητούμενο αποτελεί η σταδιακή ένταξή τους στη βασική 11άδα και η σωστή ‘ποδοσφαιρική διαπαιδαγώγησή’ για να ωριμάσουν σύντομα και να αποδώσουν σε υψηλό επίπεδο νωρίτερα από ότι και οι ίδιοι θα περίμεναν. Τόσο το προπονητικό team όσο και οι φίλαθλοι οφείλουν να στηρίξουν τη «νέα γενιά» ώστε να διασφαλιστεί η άρτια λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και να μη διαρρηχθεί το οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια. Ιδιαίτερα οι Κατσικάς- Σταφυλίδης-Γεωργιάδης επιβάλλεται να «πίάσουν από τα μαλλιά» την ευκαιρία και να αποδείξουν ότι αξίζουν να φοράνε φανέλα βασικού στον δικέφαλο.
Ποιος θα είναι ο καπετάνιος στη φουρτούνα;
Σε συνθήκες κρίσης, ο καθοδηγητής επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της επιτυχίας ή αποτυχίας. Επομένως, «ρόλο κλειδί» θα αναλάβει ο προπονητής που θα κληθεί να δημιουργήσει τη καινούρια ομάδα στη σκιά των μεγάλων επιτυχιών της προηγούμενης 3ετίας. Ο Μπόλονι διαθέτει την εμπειρία και τις τακτικές γνώσεις, αλλά η διάθεσή του να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο έργο σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας είναι αμφίβολη. Το σημαντικότερο «στοίχημα» της διοίκησης Ζαγοράκη είναι, λοιπόν, να προσλάβει τον «επόμενο Σάντος» που θα μετατρέψει και πάλι τις «σαρδέλες» σε νικητές».

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να ξαναγίνει "οικογένεια" και να προσλάβει ένα προπονητή με τα χαρακτηριστικά του Άγγελου Αναστασιάδη
Ο ΠΑΟΚ πρέπει να ξαναγίνει "οικογένεια" και να προσλάβει ένα προπονητή με τα χαρακτηριστικά του Άγγελου Αναστασιάδη
Συμπέρασμα
Η πώληση του Βιεϊρίνια είναι οδυνηρή και η αποδέσμευση του Κοντρέρας αναπόφευκτη. Ήταν, όμως, επιβεβλημένες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της ομάδας και να μειωθούν οι πιθανότητες προσφυγών άλλων παικτών στο προσεχές μέλλον. Καλώς ή κακώς, ο δικέφαλος είναι μία Ανώνυμη Εταιρία που λειτουργεί σε καθεστώς οικονομικής κρίσης και υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους από το Financial Fair Play της UEFA.Το μέλλον του, λοιπόν, δεν εξαρτάται μόνο από τα «θέλω» των φιλάθλων.
Στο ποδόσφαιρο, η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η διάρκεια. Ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών, ο ΠΑΟΚ οφείλει να παραμείνει ανταγωνιστικός και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Για να συμβεί αυτό επιβάλλεται να επανενεργοποιηθεί ο βασικός του χορηγούς: ο κόσμος…Το κρισιμότερο σταυροδρόμι της διοίκησης Ζαγοράκη μόλις ξεκίνησε…
πηγή:overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: