Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ηττα, ή καταστροφή;

Ο Θανάσης Ασπρούλιας και ο Σπύρος Καβαλιεράτος ζυγίζουν τα δεδομένα του ομίλου στον οποίο συμμετέχει ο Παναθηναϊκός και απαντούν στο ερώτημα αν πρόκειται για μία απλή ήττα αυτή από την Ούνικς, ή για μία ...καταστροφή!
Ηττα, ή καταστροφή;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ
 
Ηττα κακή, όχι καταστροφή!
 
Στον αθλητισμό δεν υπάρχει καταστροφή... Υπάρχει μόνο νίκη, ήττα, θρίαμβος, επιτυχία, αποτυχία... Στην ψυχαγωγία γενικώς, δεν νοείται να χρησιμοποιείται η λέξη καταστροφή... Μόνο καλές και κακές βραδιές... Πολύ δε περισσότερο, από τη στιγμή που αναφερόμαστε στον ελληνικό αθλητισμό της σημερινής εποχής. Η ιστορία μας διδάσκει ότι ουδεμία μεγάλη ομάδα διαλύθηκε, ή καταστράφηκε επειδή γνώρισε μία ήττα, ή μία συνολική αποτυχία.
Από την άλλη πλευρά, πράγματι, η παρέλαση με ψηλά το κεφάλι των Ρώσων της Ούνικς στο ΟΑΚΑ, φέρνει τον Παναθηναϊκό σε αρκετά δύσκολη θέση αναφορικά με την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλό του, ακόμα και της ίδιας της πρόκρισης.
Είναι μαθημένος όμως... Και το ερώτημα είναι ένα: Αυτή τη φορά ο Ζοτς, πιστεύει ότι μπορεί να βγάλει ένα λαγό κρυμμένο από το καπέλο του, όπως έγινε πέρσι με τον Καλάθη; Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε, ότι σήμερα, όπως παρουσιάζεται ο Παναθηναϊκός (μέχρι σήμερα) είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να επαναλάβει το περσινό θαύμα, αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας. Μήπως και πέρσι, όμως, αυτή την εποχή, ακριβώς την ίδια εικόνα δεν είχαμε; Αποδείχτηκε ότι πέρσι, υπήρχαν περιθώρια όμως... Φέτος, υπάρχουν; Απάντηση δε υπάρχει το ερώτημα είναι ρητορικό και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να διαπιστώσουμε (αν διαπιστώσουμε) μεσολαβούν 4 αγώνες... Αυτοί που θα κρίνουν τη θέση του Παναθηναϊκού στο Τοπ 16... Δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης, ότι λόγω φανέλας, ιστορίας κι εμπειρίας, οι παίκτες του Ζοτς δεν μπορούν ποτέ να λογιστούν ως αουτσάιντερ, σε έναν όμιλο όπου υπάρχουν δύο κακές ομάδες με καλούς παίκτες (Φενέρ, Αρμάνι), μία πολύ σοβαρή (Ούνικς) και ο ...Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Λέγοντας ο Ζοτς, αμέσως μετά το ματς με τους Ρώσους, ότι ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε κυρίως λόγω της κακή αμυντικής παρουσίας του απεικόνισε ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, έχω την αίσθηση όμως, ότι δεν ήταν ακριβώς ολοκληρωμένο. Διότι στο ΟΑΚΑ οι πράσινοι ηττήθηκαν και λόγω της κακής επίθεσής τους. Η για να είμαστε πιο ακριβείς, εξαιτίας της εξαιρετικής άμυνας τω Ρώσων, που πέτυχαν σχεδόν όλους τους στόχους που είχαν θέσει αμυντικά στο ματς. Οι 83 πόντοι των γηπεδούχων είναι πολλοί... Οι 56 του 30ου λεπτού όμως, είναι λίγοι... Και ιδιαίτερα οι 14 της τρίτης περιόδου. Κι αν ο Παναθηναϊκός έφτασε στους 27 στην τελευταία περίοδο, σε αυτό ευθύνεται κυρίως το γεγονός ότι το ματς έγινε ...αμερικάνικο από τη στιγμή που στη μεγαλύτερη διάρκεια του δεκαλέπτου, κυνηγούσε στο σκορ τη στιγμή που η διαφορά αυξανόταν και δε μειωνόταν.
Από την άλλη πλευρά με 73 πόντους παθητικό σε 30 λεπτά και 26 (!!!) στην κρίσιμη τελευταία περίοδο, όπου θεωρητικά έπρεπε να γίνει το μεγάλο μπαμ για να ανατραπεί η φυσιογνωμία του ματς, είναι απίθανο να κερδίσεις.
Ο Παναθηναϊκός είναι μία σπουδαία ομάδα... Η καλύτερη στην Ευρώπη της τελευταία 15ετία... Αρα. Είναι αδύνατον να την παίξει ο αντίπαλος στα ίσα. Στοχεύει. Και ο Πασούτιν ήξερε που στόχευσε. Κι αν ο Σμιθ στο τελευταίο δεκάλεπτο πάλευε σχεδόν μόνος του, οφείλεται στο ρίσκο που πήρε ο Ρώσος κόουτς. Με το πλάνο του είχε απενεργοποιήσει τις συνεργασίες σε πρώτο χρόνο μετά το πικ εν ρολ... Αφαίρεσε επιθετικές επιλογές από τον Διαμαντίδη και τον Σάτο, που δε σκόραραν διότι δεν βρήκαν χώρους... Περιόρισε τη δημιουργία του Καλάθη και βέβαια για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να αναληφθούν μερικά ρίσκα. Ενα από αυτά ήταν ο Σμιθ, που φυσικά δεν μπορούσε να κερδίσει μόνος του. Η ουσία είναι ότι στην επίθεση, η ελληνική ομάδα, δεν κατάφερε να βγάλει καθαρές φάσεις, δεν είχε καλές συνεργασίες, ούτε αυτοματισμούς, οι οποίοι κατά βάση προσέκρουαν στον παίκτη κλειδί της ρώσικης άμυνας, τον Βερεμένκο. Εχω την αίσθηση ότι ο ρούκι (έστω και σε αυτή την προχωρημένη ηλικία) στην Ευρωλίγκα έκανε πολύ καλύτερη δουλειά (και ζημιά) στην άμυνα, παρά στην επίθεση. Τοποθετούσε το κορμί του άριστα σε κάθε φάση, είχε εξαιρετικές περιστροφές, έπαιξε πολύ καλά στο ένας εναντίον ενός και σε αυτόν στηρίχθηκε το ...θραυστικό του inside παιχνιδιού των πράσινων.
Από εδώ και πέρα, τα πράγματα περιπλέκονται. Αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι ο Πρωταθλητής Ευρώπης, μπορεί να κερδίσει εκτός έδρας, τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Ρωσία; Το μοναδικό δεδομένο που σχηματίζεται είναι ότι στο εξής, ότι ακόμα κι ένας πόντους υπέρ ή κατά παίζει ρόλο... Σε κάθε παιχνίδι. Εντός κι εκτός! Πάρα πολύ σημαντικό μάλιστα. Ακόμα και με την Αρμάνι, διότι εικάζω ότι αυτός ο όμιλος, θα έχει παράξενες ισοβαθμίες... Είδωμεν!
 
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ
 
Οχι, δεν είναι απλά μια ήττα...

Ο Ευγένι Πασούτιν το είχε δύο φορές... «Ακόμη και τόσο μεγάλες ομάδες έχουν την "αχίλλειο πτέρνα" τους», δήλωσε την παραμονή του ματς στο ΟΑΚΑ, ενώ μία μέρα πριν το είχε πει σε ρωσική εφημερίδα τα ίδια λόγια με άλλο τρόπο. «Έχουν κι αδυναμίες, άνθρωποι είναι κι αυτοί».

Η Ούνικς Καζάν, λοιπόν, το έδειξε και στην πράξη ότι ο Παναθηναϊκός έχει και αχίλλειο πτέρνα και ανθρώπινες αδυναμίες. Δεν έκλεψε το ματς στο ΟΑΚΑ, αντίθετα κυριάρχησε απόλυτα και έφτασε στη νίκη με ευκολία στο τέταρτο δεκάλεπτο. Δεν πανικοβλήθηκε σε κανένα σημείο, ήταν εύστοχη, έπαιξε έξυπνα σε άμυνα και επίθεση.

Αναλύσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε θα δούμε πολλές. Η ουσία είναι ότι η Ούνικς διάβασε σωστά το πικ εντ ρολ του Παναθηναϊκού και από τη στιγμή που τα τρίποντά του δεν ήταν εύστοχα, πήρε τη νίκη. Οι πράσινοι είχαν 6 στα 18, εκ των οποίων τα 5 στα 8 τα πέτυχαν ο Διαμαντίδης και ο Σμιθ. Ο Λόγκαν δεν στάθηκε για άλλη μια φορά στο ύψος της περίστασης, ο Περπέργλου και ο Σάτο δεν βοήθησαν, το ίδιο και ο Καλάθης με τον Γιασικεβίτσιους. Περιορίστηκαν όλοι οι άλλοι πλην Διαμαντίδη και Μπατίστ και ο Παναθηναϊκός.

Ολα αυτά έγιναν μαζί και την ίδια στιγμή, ο Ντόμερκαντ έβγαζε... φωτιές και πέτυχαν δύσκολα σουτ, ο Λίντεϊ το ίδιο. Ομως το κλειδί για την Ούνικς, ήταν ο Βερεμέενκο. Ο Λευκορώσος σέντερ στα 28 του χρόνια εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα και στο ΟΑΚΑ έκανε για δεύτερη συνεχόμενη φορά μεγάλο παιχνίδι. Απέναντι στην Φενέρ στην πρεμιέρα του Top 16 είχε 17 πόντους και 11 ριμπάουντ, τώρα είχε 15 πόντους και 5 ριμπάουντ. Η Ουνίξ τον εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο διαβάζοντας την καλή άμυνα του Παναθηναϊκού στο πικ εντ ρολ στο πρώτο μέρος και κάπως έτσι μπήκαν οι βάσεις για το διπλό.

Τι σημαίνει αυτή η ήττα του Παναθηναϊκού; Οτι πλέον κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει την πρώτη θέση, αλλά ακόμα και να αποκλειστεί. Βέβαια ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε... προαναγγείλει την ήττα, όταν παραμονή του αγώνα είχε πει πως «δεν είναι επιτακτική ανάγκη η νίκη, είναι απλώς ένα ακόμα ματς», θέλοντας προφανώς να εξηγήσει πως τα παιχνίδια δίχως αύριο ακολουθούν. «Όπως τίποτα δεν τελείωσε έπειτα τη νίκη μας στο Μιλάνο, έτσι και τώρα. Απομένουν άλλες 4 αγωνιστικές», επανέλαβε την Τετάρτη το βράδυ.

Το θέμα, όμως, για τον Παναθηναϊκό είναι ότι πλέον κινδυνεύει. Κι ακόμα κι αν προκριθεί αλλά χάσει την πρωτιά, δεν θα είναι εύκολο να επαναλάβει τον περυσινό του άθλο. Αρα αυτή η ήττα, ίσως να μην είναι μια απλή ήττα.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: