Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αλλάζουν σαν τα... πουκάμισα!!

Σταθερότητα... μηδέν. Το 80% των προπονητών των ομάδων της Σούπερ Λιγκ δεν μένουν στους πάγκους τους περισσότερο από έναν χρόνο, όπως αναφέρεται σε έκθεση της UEFA!
Αλλάζουν σαν τα... πουκάμισα!
Οι προπονητές πάντα κρίνονται από τα αποτελέσματα, όμως θα πρέπει αυτά να είναι ο μοναδικός άξονας, στον οποίο θα πρέπει να κινούνται οι διοικήσεις των ομάδων;
"Γνωρίζω όλα τα καλά και τα άσχημα του ποδοσφαίρου και ξέρω ότι μία μέρα θα απολυθώ", είχε δηλώσει το 2004 ο Ζοσέ Μουρίνιο με αφορμή τη μνήμη της απόλυσης του πατέρα του από τον πάγκο της Μπελενένσες, στην οποία ήταν βοηθός, παραμονή Χριστουγέννων.
Κάτι που τελικά δεν απέφυγε ούτε ο ίδιος το 2007, στη μοναδική φορά στην καριέρα του που απολύθηκε - έστω και αν το... διαζύγιο ήταν συναινετικό - κατά τη διάρκεια της σεζόν...
Η έρευνα που έδωσε η UEFA στη δημοσιότητα για το οικονομικό έτος 2011 περιλαμβάνει μία υποκατηγορία με την ονομασία «μακροπρόθεσμες επενδύσεις», όπου εξετάζεται μεταξύ άλλων και η σταθερότητα στους πάγκους. Το δείγμα περιλαμβάνει 525 ομάδες από όλη την Ευρώπη, ενώ εξετάστηκε μέχρι και τον Αύγουστο του 2011 και δυστυχώς τα αποτελέσματα για τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ μόνο απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν!
Ούτε ένα χρόνο!
Κατά μέσο όρο οι προπονητές κάθονται για 1,5 χρόνο στους πάγκους των ομάδων τους, όμως από αυτούς που έχουν συμβόλαιο αυτή τη στιγμή μόλις το 12% το έχει υπογράψει πριν από 3 ή περισσότερα χρόνια! Οι αυστριακές ομάδες αποδεικνύονται οι πιο σταθερές στην επιλογή προπονητών, καθώς το 60% μένει στον πάγκο για περισσότερο από 3 χρόνια. Στον αντίποδα, το ποσοστό της Βοσνίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας για τους τεχνικούς που μένουν για παραπάνω από 1 χρόνο στον πάγκο είναι λιγότερο από 10%, με τις ελληνικές ομάδες να ακολουθούν στην 4η θέση! Πιο συγκεκριμένα, το 80% των προπονητών δεν αντέχουν στον πάγκο για περισσότερο από 1 χρόνο, το 6% μένει από 1 έως 2 χρόνια, το 6% για 2 με 3 χρόνια και το υπόλοιπο 8% για περισσότερα από 3 χρόνια!


Οι... δεινόσαυροι
Το ρεκόρ του Γκι Ρου, ο οποίος έκατσε στον πάγκο της Οσέρ από το 1961 μέχρι και το 2000 είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να είναι ο μακροβιότερος τεχνικός εν ενεργεία στον πάγκο της ίδιας ομάδας, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Σκοτσέζος ανέλαβε τους «κόκκινους διάβολους» το 1986 και διανύει την 26η σεζόν του στο «Ολντ Τράφορντ», με τον  Αρσέν Βενγκέρ να τον ακολουθεί στον πάγκο της Άρσεναλ και τον Ντέβιντ Τζέφρι να βρίσκεται στην 3η θέση με την Λίνφιλντ.

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: