Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΟΚ-Άρης: 0-0 | Προπονητές με πολύ συγκεκριμένα πλάνα και αγωνιστικές «ατυχίες»


ΠΑΟΚ και Άρης σε ένα παιχνίδι που είχε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπι αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 0-0. Παρά το φτωχό τελικό σκορ ο αγώνας είναι ικανοποιητικό ρυθμό, ένταση, συγκινήσεις, πάθος και ενδιαφέρουσες τακτικές μονομαχίες ανάμεσα σε δύο προπονητές με πολύ συγκεκριμένα πλάνα. Το τελικό αποτέλεσμα αφήνει και τις δύο ομάδες ικανοποιημένες αναφορικά με τον ψυχολογικό τομέα. Ο μεν ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε ανώτερος του αντιπάλου του καταπολεμώντας την κούραση ενώ ο δε Άρης πήρε πολύτιμο βαθμό σε μία… αφιλόξενη έδρα και παρέμεινε στο κυνήγι της εισόδου των play-off.
ΠΑΟΚ: Έλεγχος του ρυθμού και ανάπτυξη από τα άκρα
Ο Μπόλονι βασίστηκε στο παραπάνω δίπτυχο για την επικράτηση στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ρουμάνος δεν παρέκλινε των τακτικών συνηθειών του σε ένα παιχνίδι που αυτές θα εξυπηρετούσαν τους σκοπούς του.
Έλεγχος του ρυθμού για:
  • εξοικονόμηση/διαχείριση δυνάμεων σε ένα καταπονημένο ρόστερ
  • δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για διενέργεια επιθέσεων απέναντι σε οργανωμένη άμυνα
Παιχνίδι από τα άκρα:
  • Εκεί βρίσκονται οι πιο ικανοί επιθετικά παίκτες της ομάδας (Σάλπι/Λίνο/Γεωργιάδης)
  • Η απουσία του Φωτάκη αποδυνάμωσε την δύναμη του άξονα
  • Ο Άρης στερείται καλών ανασταλτικά πλάγιων αμυντικών (Νέτο/Μίσελ, Καζναφέρης)
  • Το παιχνίδι από τα πλάγια ευνοεί την διάσπαση κλειστών αμυνών
Ο Γκαρσία (κόκκινο) ετοιμάζεται να τροφοδοτήσει τον Αθανασιάδη από τον άξονα έχοντας 3 επιλογές για πάσα. Η επιλογή μη πίεσης στον Ουρουγουανό από τον Μασάδο έδωσε την δυνατότητα δημιουργίας παιχνιδιού από πίσω για τον ΠΑΟΚ. Ο Γκαρσία επιχείρησε 11 γεμίσματα με βάση την Galanis Sports Data
Άρης: Αντεπιθέσεις, μικρές αποστάσεις των γραμμών και παίκτες πίσω από την μπάλα
Από την άλλη ο Μασάδο επέλεξε μία πιο αμυντική προσέγγιση που είχε ως κυρίαρχο στόχο την αποφυγή της ήττας αλλά και την σταδιακή αύξηση της επιθετικότητας με την πάροδο του αγωνιστικού χρόνου. Ο Πορτογάλος «δούλεψε» πάνω στην σωματική κόπωση του ΠΑΟΚ – όχι όμως από την αρχή του αγώνα. Οι κίτρινοι έδωσαν χώρο στον αντίπαλο και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις πολύ χτυπητές και συγκεκριμένες αμυντικές αδυναμίες του δικεφάλου. O Μασάδο γνώριζε:
  • ότι ο ΠΑΟΚ στερείται ταχύτητας/ευκινησίας στο κεντρικό του αμυντικό δίδυμο
  • ότι ο Λίνο επιχειρεί επελάσεις αφήνοντας εκτεθειμένο το αριστερό άκρο της άμυνας του
  • ότι ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται απέναντι σε οργανωμένες άμυνες αφού στερείται παικτών που έχουν ικανότητες στις ένας εναντίον ενός μονομαχίες
  • ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει ποιότητα στον άξονα – έτσι επεδίωξε την αριθμητική υπεροπλία στο κέντρο δίνοντας βάθος σε όλη την ομάδα του ευνοώντας την συνοχή της άμυνας και του κέντρου
Το κύριο επιθετικό πλάνο Μασάδο: o ευέλικτος Καστίγιο κινείται πολύ έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ με σκοπό την εκμετάλλευση κενών χώρων πίσω από την αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ
Οι προπονητές πέτυχαν τους σκοπούς τους
Η εξέλιξη του αγώνα φαίνεται να δικαιώνει και τους δύο προπονητές για τους τακτικούς σχεδιασμούς τους. Ο Μπόλονι είδε την ομάδα του να διατηρεί την κατοχή της μπάλας (με την ανοχή του Άρη) κάτι που επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να κάνει διαχείριση δυνάμεων, ειδικά στο 1ο ημίχρονο (η κατοχή ήταν 68%-32% στο πρώτο μέρος), αλλά και να ξεδιπλώνει αρετές παικτών που δυσκολεύονται απέναντι σε έντονο pressing (Γκαρσία/Λάζαρ/Τσιρίλο). Ο Γκαρδία βρήκε χρόνο και χώρο να δημιουργήσει, ο Λίνο βρήκε χώρο να επιχειρήσει κούρσες ενώ ο Τσιρίλο δεν επιδόθηκε στις γνωστές… 50άρες, χωρίς ουσία, μπαλιές.
Από την άλλη ο Μασάδο είδε την ομάδα του να ανεβάζει ρυθμούς όσο περνούσε η ώρα. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο ήταν στον κύριο τακτικό σχεδιασμό. Ο Άρης επέδειξε συνοχή στις γραμμές, κατάφερε να ισορροπήσει την μάχη στον άξονα (σημαντικό ρόλο έπαιξε η απουσία Φωτάκη) ενώ επέδειξε συνέπεια στην εφαρμογή των αντεπιθέσεων – κυρίως στο αδύναμο αριστερό αμυντικό άκρο του ΠΑΟΚ. Το διάστημα 55-75 ήταν χαρακτηριστικό του σχεδιασμού Μασάδο.
Τα στατιστικά της αναμέτρησης: Η επιθετικότητα του ΠΑΟΚ φαίνεται από τους αριθμούς, όπως και η υπεροπλία του δικεφάλου στα φτερά έναντι των αντιπάλων. Από την άλλη η τακτική Μασάδο δημιούργησε ισορροπία (κυρίως) στο χώρο του κέντρου όπου - θεωρητικά - ο ΠΑΟΚ διέθετε προβάδισμα λόγω ατομικής ποιότητας
Ο ρόλος της… τύχης στον τακτικό σχεδιασμό
Σημαντικό ρόλο αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα έπαιξε οι αγωνιστικές «ατυχίες» στην αναμέτρηση, έστω και ο όρος τύχη δεν ταιριάζει απόλυτα με… βαθυστόχαστες τακτικές αναλύσεις και προσεγγίσεις. Στο ποδόσφαιρο η αποτυχία από την επιτυχία απέχουν ελάχιστα και διάφορα μικρά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τον τακτικό σχεδιασμό και ως συνέπεια το αποτέλεσμα μίας αναμέτρησης.
Ο Άρης είδε τις αναγκαστικές αλλαγές να επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την συνέπεια εφαρμογής του πλάνου του Μασάδο. Καστίγιο και Γιαννιώτας διαθέτουν τα αγωνιστικά στοιχεία στα οποία… χτίστηκε ο Άρης του ντέρμπι – ταχύτητα, ευελιξία, δυνατότητα κίνησης χωρίς την μπάλα. Οι τραυματισμοί τους σε συνδυασμό με το πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο τακτικά ρόστερ του Άρη μείωσαν αισθητά την επιθετική αποτελεσματικότητα της ομάδας – ειδικότερα την ώρα που ο Άρης ενέτεινε την πίεση του παίρνοντας μέτρα προς την αντίπαλη εστία.
Ο ΠΑΟΚ, θέλοντας και μη, τα έχει με τα δοκάρια που του στέρησαν (δις) ένα γκολ. Δοκάρια που προήλθαν από σωστές, οργανωμένες επιθέσεις και αποτελούν αποτέλεσμα της αγωνιστικής δουλειάς που γίνεται στην ομάδα (κίνηση Γεωργιάδη, πάσα Γκαρσία, κίνηση Αθανασιάδη κτλ). Το… δοκάρι κι έξω υπερτέρησε του… δοκάρι και μέσα υπενθυμίζοντας σε όλους τις ρευστές ισορροπίες του πρωταθλητισμού αναγκάζοντας τον Μπόλονι να ανοίξει ρυθμό στο 2ο ημίχρονο, κάτι που ο Ρουμάνος ήθελε να αποφύγει εν όψει Ουντινέζε.
Δηλώσεις με… τακτικό νόημα
Κατατοπιστικότατες κι οι δηλώσεις των δύο προπονητών που βοηθούν πολύ στην ορθή τακτική σκιαγράφηση του αγώνα
Μασάδο
«Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ λογικά αφού έπαιζε στην έδρα του διατήρησε την πρωτοβουλία. Εμείς παρουσιαστήκαμε καλύτεροι στο δεύτερο μέρος«
«Σύμφωνα με το πλάνο μας όσο περνούσε χρόνος θέλαμε να γίνουμε λίγο πιο επιθετικοί αλλά  δυστυχώς οι αναγκαστικές αλλαγές με τον τραυματισμό του Νέρι δεν μας το επέτρεψαν»
«Από τα πόδια του Γκαρσία και του Λάζαρ περνάει όλο το παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Επρεπε να βρούμε τις δικές μας ισορροπίες για αυτό κλήθηκε ο Παπαζαχαρίας να περιορίσει τον Γκαρσία»
Μπόλονι
«Στην φυσική κατάσταση οι παίκτες μου ήταν παρόντες μετά το ταξίδι στην Κρήτη και στην Ιταλία και μετά από 2,5 μέρες ξεκούραση. Είμαι χαρούμενος γιατί μέσα σε 2-3 μέρες η αυτοσυγκέντρωση μας είναι σε Top επίπεδο και αυτό με έκανε χαρούμενο»
«Ξέρω πως (ο Γιάννου) δεν είναι η θέση του, ότι καλύτερα παίζει στην πρώτη γραμμή, αλλά πίστευα πως μπορούσε να βοηθήσει και στην δεύτερη γραμμή. Δεν μπορώ να πω πως ήταν κακός, αλλά όχι ότι έδωσε και θετικές απαντήσεις»
«Λέω αυτό γιατί υπήρχαν πολλές επιθετικές ενέργειες, κάτι που δεν είδαμε στην Ιταλία. Είδα που αλλάζαμε πλευρά στις επιθέσεις και αυτό επίσης ήταν καλό»
Συμπέρασμα
Μασάδο και Μπόλονι προσπάθησαν να κάνουν το παιχνίδι τους στο χορτάρι στην Τούμπας προσπαθώντας ο καθένας να εκμεταλλευτεί τα πολύ συγκεκριμένα αγωνιστικά/τακτικά γνωρίσματα της ομάδας του. Ο ΠΑΟΚ επέδειξε ανωτερότητα κυρίως λόγω έδρας, ατομικής ποιότητας ορισμένων παικτών αλλά και μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος δουλειάς και εφαρμογής ενός συγκεκριμένου τακτικού πλάνου. Από την άλλη ο Άρης του Μασάδο συνέχισε τις θετικές εμφανίσεις, διατήρησε ένα σημαντικό αήττητο σερί και έδειξε ότι, μετά από καιρό, διαθέτει συγκεκριμένο και ορθολογικό πλάνο με βάση τις δυνατότητες του αρκετά περιορισμένου ρόστερ του.
Εν κατακλείδι το τελικό 0-0 αφήνει αμφότερους τους προπονητές ικανοποιημένους (για διαφορετικούς λόγους) και τους οπαδούς με την γλυκιά γεύση ενός… αληθινού ντέρμπι.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: