Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Νοοτροπία ευρωπαϊκού επιπέδου

Εχουν αλλάξει πολλά στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Έγιναν βήματα προόδου και σε θέματα νοοτροπίας και σε θέματα συμπεριφοράς και προσέγγισης. Γράφει ο Γιώργος Καστάνης.

Νοοτροπία ευρωπαϊκού επιπέδου
Βοήθησε αναμφίβολα η πολιτική που ακολούθησε σε αυτά τα θέματα, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Θοδωρής Ζαγοράκης και αυτή που δείχνει να ακολουθεί και ο σημερινός πρόεδρος Ζήσης Βρύζας. Πρόκειται για μια νοοτροπία που συναντά κανείς σε ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν ενεργή συμμετοχή τα τελευταία χρόνια και έχουν αποκτήσει μια φιλοσοφία διαφορετική από αυτή που έχουν όσες ομάδες παραμένουν εγκλωβισμένες στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Δείτε πως αντέδρασαν στον ΠΑΟΚ μετά το παιχνίδι με την Ουντινέζε και πριν από το ματς με τον Άρη, καθώς και αμέσως μετά το τοπικό ντέρμπυ της Θεσσαλονίκης και εν όψει του αγώνα ρεβάνς με τους Ιταλούς. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Σχόλια έγιναν, αναλύσεις από τον Μπόλονι, διαπιστώσεις για τη γκίνια και για το γεγονός ότι η μπάλα δεν ήθελε να καταλήξει στα δίχτυα του Βελλίδη. Ποδόσφαιρο είναι και η στρογγυλή θεά κάνει μερικές φορές τα χατίρια και άλλες όχι. Το Ποδόσφαιρο όμως συνεχίζεται, όπως και αρκετοί σημαντικοί αγώνες. Και ένας από αυτούς θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης στη κατάμεστη Τούμπα.

Στον ΠΑΟΚ δεν τα έβαψαν μαύρα, επειδή η μπάλα δεν έκανε το χατίρι στις προσπάθειες των παικτών. Αντιμετώπισαν ρεαλιστικά τη κατάσταση. Τουλάχιστον όλος ο κόσμος αναγνώρισε τη ανωτερότητα του ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον Άρη και τις κλασικές ευκαιρίες που χάθηκαν από τους παίκτες του Μπόλονι. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο.
Το βασικό είναι να συνεχίσει η ομάδα στο έργο της, να έχει διάρκεια. Και το ματς της Πέμπτης με τους Ιταλούς, δίνει αυτή τη προοπτική στους παίκτες του ΠΑΟΚ.
Διαπιστώνουμε μια νοοτροπία ευρωπαϊκού επιπέδου στον ΠΑΟΚ και αυτό οφείλεται ασφαλώς στο γεγονός ότι η ομάδα βρίσκεται στη 70η θέση της UEFA από τη 149η όπου βρισκόταν πριν από 2,5 χρόνια. Ο ΠΑΟΚ έχει βάλει στο πετσί του τη Ευρώπη, παραμένει σε 12 παιχνίδια αήττητος, είναι η ελληνική ομάδα που έχει περισσότερους πόντους συγκομιδής, σε σύγκριση με τους υπόλοιπες.
Εάν ο ΠΑΟΚ δεν παρουσίαζε αυτή τη ευρωπαϊκή πρόοδο, για τη οποία είμαι βέβαιος πως όλοι ζηλεύουν, το πιθανότερο θα ήταν να αναλώνεται στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα. Ευτυχώς αυτό το στάδιο το ξεπέρασε και το άφησε μια και καλή πίσω του. Δεν μπήκε η μπάλα στα δίχτυα του Άρη παρά τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, δεν πειράζει, λένε οι παίκτες του ΠΑΟΚ.
Και επεσημαίνουν: Συνεχίζουμε στο επόμενο παιχνίδι όπου θέλουμε να έχουμε και λίγο τη τύχη με το μέρος μας. Αυτή η νοοτροπία ευρωπαϊκού επιπέδου είναι που έχει οδηγήσει τον ΠΑΟΚ ψηλά στη βαθμολογία τα τελευταία χρόνια και συνδιεκδικητή της δεύτερης προνομιούχου θέσεως που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι υπόλοιποι (μεταξύ των οποίων και ο Άρης), απλά αναλώνονται στις εσωτερικές έριδες που ποτέ δεν έχουν αντίκρισμα, απλά συντηρούν μια αρρωστημένη κατάσταση.
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: