Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί κόβονται τα φτερά των Δικεφάλων!!

Τους τελευταίους τρεις μήνες οι δύο Δικέφαλοι κινούνται σε παράλληλους δρόμους. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Γιατί κόβονται τα φτερά των Δικεφάλων
Και στον αγωνιστικό τομέα, καθώς επιδεικνύουν μία αστάθεια που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί, αλλά κυρίως στο οικονομικό κομμάτι, που είναι το κυρίαρχο για τη βιωσιμότητά τους.

Η ΑΕΚ μοιάζει να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς στις 16 Φεβρουαρίου θα απολογηθεί στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA, ενώ ο ΠΑΟΚ με την πώληση Βιεϊρίνια και τη συναινετική λύση του συμβολαίου του Κοντρέρας εξασφάλισε τουλάχιστον τη συμμετοχή του στον αγώνα με την Ουντινέζε, μέχρι να ξανακληθεί από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τον Μάρτιο.

Το πιο σημαντικό σημείο όμως που ταυτίζει την πορεία των δύο ομάδων έχει να κάνει με τις ταμειακές διευκολύνσεις που μετοχοποιούνται. Ο Νίκος Νοτιάς είναι ο πρώτος που βρέθηκε στη δύσκολη θέση να βάζει χρήματα και να αυξάνει το μετοχικό του ποσοστό δημιουργώντας στον εαυτό του την υποχρέωση να πρέπει να πληρώνει με αναλογικό τρόπο, ο οποίος κάθε φορά αυξάνονταν. Ετσι έφτασε στο σημείο να δηλώσει πριν από την εκπνοή του 2011 «δεν θα είμαι κορόιδο να πληρώνω μόνο εγώ».

Εδώ και μια βδομάδα ήρθε η σειρά του Γιώργου Σαχπατζίδη. Ο μοναδικός χρηματοδότης του ΠΑΟΚ, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Νοτιά, δήλωσε ότι διακόπτει τις ταμειακές διευκολύνσεις φοβούμενος πως η διαρκής μετοχοποίησή τους θα τον φέρει στη δεινή θέση να βάζει ολοένα και περισσότερο το χέρι στην τσέπη.

Τα παραδείγματα Νοτιά - Σαχπατζίδη αποδεικνύουν περίτρανα τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει ακόμη και όσοι επιθυμούν να δανειοδοτούν ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελλάδα. Οι χρεωμένες ΠΑΕ δημιουργούν ένα γαϊτανάκι επιπλοκών, το οποίο δεν πρόκειται να σταματήσει όσο δεν διακανονίζονται τα χρέη και όσο η μετοχική σύνθεση δεν ξεκαθαρίζει.

Η ΑΕΚ έχει τις μετοχές της ενέχυρο στη Morgan Stanley και ο ΠΑΟΚ στροβιλίζεται από μια μετοχική διασπορά η οποία δεν του επιτρέπει να πετύχει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες, αλλά η ουσιαστική προσέγγιση σηματοδοτεί το πρόβλημα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο επίπεδο των διαρκών μετοχοποιήσεων των ταμειακών διευκολύνσεων.

Πώς μπορούν να ξεφύγουν οι δύο Δικέφαλοι και να πετάξουν ελεύθερα, αποδεσμευμένοι από την παθογένειά τους; Οχι βέβαια με την πρόταση Τροχανά για το «Θεμέλιο 21», η οποία είναι εξόχως οραματική αλλά ελάχιστα βραχυπρόθεσμη. Ούτε με τη διαρκή αιμοδοσία του κόσμου του ΠΑΟΚ, ο οποίος επί πέντε χρόνια χρηματοδοτεί αγόγγυστα τις προσπάθειες Ζαγοράκη - Βρύζα.

Η λύση περνάει μέσα από την άμεση επιχειρηματική αξιοποίηση δύο πολύτιμων οικοπέδων, όπως η Φιλαδέλφεια και η Τούμπα. Αν η ΑΕΚ κατασκευάσει το καινούργιο γήπεδό της με πολλές εμπορικές χρήσεις ξεπερνώντας τις αντιδράσεις μιας μειοψηφίας κατοίκων της περιοχής και, αν ο ΠΑΟΚ αντιληφθεί ότι ένα γήπεδο 40 ετών είναι γέρικο και αναχρονιστικό, τότε θα διαφοροποιηθούν οι επιχειρηματικές δομές των δύο ΠΑΕ.

Ποιο ΕΣΠΑ;
Καθόλου δεν θα διαφωνήσουμε με την προσέγγιση Βούρου στην τηλεοπτική «Δίκη» για το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ούτε είμαστε από εκείνους που πιστεύουμε ότι οι οικολογικές ανησυχίες φέρνουν πάντα πρόοδο. Η επίκληση όμως του ΕΣΠΑ από τον πρόεδρο του «Θεμελίου 21» είναι ατυχής. Την τελευταία τετραετία ουδείς Ελληνας κατάφερε να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον απλούστατο λόγο ότι πρώτα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά το ελληνικό κράτος και μετά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτή την εποχή υπάρχουν μάλλον άλλες προτεραιότητες για την κυβέρνηση.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: