Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

"No doping" από μπριζόλες!!

Ντόπινγκ από μπριζόλα δεν υπάρχει πλέον... Τελεία και παύλα. Είναι οριστικό και μάλιστα με σφραγίδα και υπογραφή διεθνούς αθλητικού δικαστηρίου. Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστου.
"No doping" από μπριζόλες
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μύθο που βασίστηκε στη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων ακατάλληλων κρεάτων στην αγορά της Κίνας και βέβαια στους ισχυρισμούς ορισμένων αθλητών ότι εξαιτίας της κατανάλωσής τους ανιχνεύθηκαν οι ίδιοι ως ντοπέ.
Κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Τα τελευταία τρία χρόνια κυκλοφόρησε η άποψη, που υποστηρίχθηκε μάλιστα και από γιατρούς, πώς μολυσμένο, από διάφορες ουσίες προς πάχυνση των ζώων, κρέας είναι η αιτία θετικών δειγμάτων αθλητών σε ελέγχους ντόπινγκ.
Μία από αυτές φέρει το όνομα κλεμπουτερόλ, ουσία που διαθέτει σημαντική προϊστορία.
Το πρώτο θύμα της ήταν η πρώην Ανατολικογερμανίδα σπρίντερ, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1991 στα 100 μ. και 200 μ. Κάτριν Κράμπε.
Τιμωρήθηκε, μάλιστα, χωρίς εκείνη την εποχή να περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη ουσία στη λίστα με τις απαγορευμένες για τον αθλητισμό, σύμφωνα με τη διεθνή επιτροπή καταπολέμησης ντόπινγκ.
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θυμάτων της κλεμπουτερόλης, όπως προφέρεται στα ελληνικά, ξεπέρασε τους 50 χωρίς μάλιστα να απουσιάζει ούτε και η Ελλάδα από αυτήν τη λίστα της ντροπής.
Δηλαδή είχε βρει και στα μέρη μας πελάτες το κλεμπουτερόλ.
Τελευταίο μεγάλο θύμα της ο Ισπανός πρωταθλητής της ποδηλασίας, ο Κονταδόρ, νικητής του Γύρου της Γαλλίας το 2010.
Στο δείγμα από τον έλεγχό του ανιχνεύθηκε η περίφημη αυτή ουσία.
Ο Ισπανός αμέσως ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα προήλθε προφανώς από μία μολυσμένη μοσχαρίσια μπριζόλα που έφαγε βιαστικά σε ένα μικρό εστιατόριο στην πατρίδα του και είχε μάλιστα άσχημη γεύση.
Η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος ζήτησε από την ισπανική ομοσπονδία να του επιβληθεί διετής τιμωρία, αλλά εκείνη προσπάθησε να παζαρέψει με τον Κονταδόρ.
Του αντιπρότεινε ετήσιο αποκλεισμό αν αποδεχθεί την ευθύνη του.
Ο Ισπανός ποδηλάτης αρνήθηκε και προσέφυγε σε δικαστήρια της χώρας του, τα οποία έλαβαν υπόψη τους ισχυρισμούς του και αποφάσισαν τελικά την αθώωσή του.
Οι δικαστές αποδέχθηκαν δηλαδή ότι υπάρχει ντόπινγκ από μία μπριζόλα
Η παγκόσμια ομοσπονδία προσέφυγε στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο της Λωζάννης κατά της αθωωτικής απόφασης και κέρδισε την υπόθεση.
Δύο χρόνια αποκλεισμός στον Κονταδόρ και «no doping» από μπριζόλες!
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: