Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μπόλονι: Πετυχημένος ή αποτυχημένος;

Το αν κάποιος είναι πετυχημένος ή αποτυχημένος, είθισται να λέγεται πως τον κρίνει η... ιστορία. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Λάσλο Μπόλονι ολοκλήρωσε την θητεία του στον ΠΑΟΚ έχοντας καταγράψει τόσο επιτεύγματα, όσο και αποτυχίες στο ενεργητικό του. Στη “ζυγαριά” όμως των εντυπώσεων, μπορεί να γίνει πολλή κουβέντα για το αν ο Ρουμάνος δικαίωσε ως προς ένα μέρος τις προσδοκίες των ανθρώπων του Δικεφάλου ή το συνολικό του έργο κρίνεται ανεπαρκές. Το “Μ” καταγράφει πάντως τα θετικά και τα αρνητικά της θητείας του 59χρονου προπονητή, ο οποίος στον ένα χρόνο της παρουσίας του πρόλαβε να κάνει φίλους και να βρει υποστηρικτές, αλλά πρόλαβε και να δημιουργήσει και έντονους αμφισβητίες, πάντα σε ότι αφορά τις ικανότητές του και τα αποτελέσματα της δουλειάς του.

Τα θετικά:

1. Ουσιαστικά ήταν αυτός που εισηγήθηκε την απόκτηση του Λάζαρ. Ενός ποδοσφαιριστή που σαφώς μπορεί να χαρακτηριστεί περίπτωση... value for money βάσει των ικανοτήτων του και ενδεχομένως της μεταπωλητικής του αξίας, όντας ενεργός διεθνής της Εθνικής Ρουμανίας. Ο 30χρονος χαφ έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο με τον Δικέφαλο, με την παρουσία του στην Τούμπα να αποτελεί ένα άκρως πολύτιμο “όπλο” εν όψει της νέας χρονιάς.

2. Οδήγησε τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League, επίτευγμα άκρως σημαντικό για την οικονομική επιβίωση του συλλόγου. Έφερε λοιπόν σε πέρας τον πρώτο μεγάλο στόχο του Δικεφάλου τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, με απολογισμό δύο νικών επί της Βαλερένγκα και μίας νίκης και μίας ισοπαλίας κόντρα στην Καρπάτι.

3. Όχι μόνο καθοδήγησε άκρως αποτελεσματικά τον ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων του Europa League αλλά κατέγραψε ως προπονητής του την κατάκτηση της πρώτης θέσης έναντι των Τότεναμ και Ρουμπίν Καζάν με απολογισμό τριών νικών, τριών ισοπαλιών και καμίας ήττας. Κορυφαία στιγμή ασφαλώς, το τεράστιο και ιστορικό “διπλό” στο Λονδίνο, γεγονός που στοιχειοθετείται ως μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του συλλόγου.

4. Η ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης στις 6 Νοεμβρίου 2011, ήταν η τελευταία του μακριά από την Τούμπα σε Ελλάδα και Ευρώπη έως τις 22 Απριλίου 2012, όποτε και ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στη Λιβαδειά. Επίτευγμα σαφώς εντυπωσιακό και χωρίς καμία αμφιβολία το μερίδιο του Μπόλονι σε αυτό, σημαντικότατο.

5. Υπό τις οδηγίες του, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε να ξεφεύγει σε σημαντικό βαθμό από την λογική... Σάντος. Σε αρκετά παιχνίδια οι “ασπρόμαυροι” απέδωσαν επιθετικό και όμορφο ποδόσφαιρο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη νίκη επί της ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Βέβαια, η αποτελεσματικότητα της άμυνας δεν ήταν ανάλογη, αλλά κανείς σε αυτή τη ζωή δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά του.

6. “Πρόσθεσε” κύρος στον πάγκο του Δικεφάλου και κατ΄ επέκταση στον σύλλογο. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για έναν άκρως αναγνωρίσιμο προπονητή που ως ποδοσφαιριστής που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στο ευρωπαϊκό στερέωμα, με την αναφορά ξένων Μέσων Μαζικών Ενημέρωσης στο πρόσωπό του – και κατ΄ επέκταση στον ΠΑΟΚ – να μετατρέπεται σε... ρουτίνα.

7. Είτε υποχρεώθηκε να του δώσει την ευκαιρία να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν σχεδόν παράλληλα οι Λίνο και Λεονάρντο, είτε ήταν συνειδητή επιλογή του, ο Λάσλο Μπόλονι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο “ξεπέταγμα” του Σταφυλίδη. Η ιστορία έγραψε πως ο 19χρονος μπακ βρήκε θέση στην ενδεκάδα του Δικεφάλου κατά τη θητεία του Ρουμάνου και αυτό δεν αλλάζει.

8. Ήταν αυτός που τόλμησε σε ένα φιλικό του καλοκαιριού (σ.σ. με Πανσερραϊκό στις Σέρρες) να δώσει φανέλα βασικού στον Παναγιωτούδη. Έναν 17χρονο ποδοσφαιριστή που δεν αγωνιζόταν στην Κ20, αλλά στην Κ17. Είδε πολλά θετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του και εκτός το ότι τον χρησιμοποίησε και σε άλλα φιλικά του έδωσε το δικαίωμα να πραγματοποιήσει ντεμπούτο με τους “μεγάλους” σε επίσημο παιχνίδι και ο “μικρός” δεν τον διέψευσε.

9. Είχε άψογη συνεργασία με τον τεχνικό της ομάδας Κ20, Νίκο Κολομπούρδα, ενώ νοιαζόταν για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές των “ασπρόμαυρων” ακαδημιών και την εξέλιξή τους. Τους έβλεπε ως παιδιά του και τον έβλεπαν ως δάσκαλο, τη στιγμή που προκάτοχοί του δεν ασχολήθηκαν με τις ακαδημίες του συλλόγου ούτε καν για τα... μάτια του κόσμου.

10. Δεν χρέωσε τα ταμεία της ΠΑΕ με ποδοσφαιριστές αμφιβόλου αξίας και ουδέποτε απαίτησε την απόκτηση κάποιου... γνωστού του. Η περίπτωση του Λάζαρ σαφώς και είναι επικερδής για τον ΠΑΟΚ και όχι επιζήμια, ενώ ο Νιμανί κόστισε στον ΠΑΟΚ... ψίχουλα. Επιπλέον, αποδέχθηκε το ήδη υπάρχον προπονητικό τιμ και δεν έφερε δικό του γυμναστή, προπονητή τερματοφυλάκων, σκάουτερ κτλ.

11. Επί των ημερών του, κανείς δεν... έπληττε ποτέ. Άκρως ενδιαφέρον ως άνθρωπος, οξυδερκής, μέγιστος ατακαδόρος και με τεράστια αίσθηση του χιούμορ. Μια ημέρα με τον Λάσλο Μπόλονι δεν ήταν ποτέ ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη, με τα καλά και με τα άσχημα του Ρουμάνου.


Τα αρνητικά:

1. Απέτυχε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στον τελικό του κυπέλλου. Αποτυχία που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που ο Δικέφαλος είχε τον νοκ-άουτ προημιτελικό με τον Ατρόμητο στην Τούμπα και στον ημιτελικό τον περίμενε ο Αστέρας Τρίπολης. Το ότι το γκολ του Φυτανίδη ήταν (και) προϊόν τύχης, δεν αποτελεί επουδενί δικαιολογία.


2. Απέτυχε να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, έχοντας φροντίσει μάλιστα πριν την έναρξή τους να τα χαρακτηρίσει... αχρείαστα. Για το ότι οι “ασπρόμαυροι” τερμάτισαν τέταρτοι και καταϊδρωμένοι δεν φταίει φυσικά μόνο ο ίδιος, αλλά φταίει σε μεγάλο βαθμό όντας ο “καπετάνιος”. Ανεξάρτητα αν ο ίδιος ποτέ δεν το παραδέχθηκε δημόσια.


3. Επί των ημερών του, η Τούμπα μετατράπηκε από απόρθητο κάστρο στην... χαρά του κάθε φιλοξενούμενου. Όχι μόνο ομάδων του επιπέδου του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, αλλά και ομάδων που τα προηγούμενα χρόνια δεν σκέφτονταν καν πως μπορούν να φύγουν με το “διπλό” από την πλέον “σκληρή” έδρα της Ελλάδας.


4. “Έχασε” τα αποδυτήρια και σε καμία περίπτωση οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ δεν έδιναν το κάτι παραπάνω για τον προπονητή τους. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι απαξιωτικές κατά καιρούς δηλώσεις του για τους αναπληρωματικούς, αλλά και οι αλλοπρόσαλλες επιλογές του. Έφτασε σε σημείο, να είναι δυσαρεστημένος ακόμα και ο Λάζαρ.

5. Η συμπεριφορά του στον πάγκο του ΠΑΟΚ σε πολλά παιχνίδια, δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Κανείς οπαδός δεν θέλει βέβαια να βλέπει έναν προπονητή μη ενεργό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά από κάποιο σημείο και μετά τα νεύρα του Μπόλονι αποδείχθηκαν επιζήμια και για τον ίδιο αλλά και για τον Δικέφαλο.

6. Σε μία χρονιά όπου ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε – και αντιμετωπίζει – πολλών ειδών προβλήματα, ο Μπόλονι φρόντισε δύο τουλάχιστον φορές να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση και μάλιστα με δηλώσεις του μετά από αγώνες όπου έβλεπε κανείς μόνο χαμογελαστά πρόσωπα. Μετά την ισοπαλία με την Ρουμπίν Καζάν στην Τούμπα και μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Κέρκυρας με σκορ 4-0.

7. Δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά το ρόστερ στο τελευταίο κομμάτι της κανονικής περιόδου και ειδικότερα στα πλέι οφ. Ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και ο ίδιος ο Μπόλονι εκθείαζε το προηγούμενο διάστημα έμεναν διαρκώς εκτός αποστολής, ενώ ποδοσφαιριστές που είχαν “σκάσει” από τα συνεχόμενα παιχνίδια, δεν πήραν την παραμικρή ανάσα.

8. Δεν προσαρμόστηκε ποτέ με τις ιδιομορφίες του “ασπρόμαυρου” ρόστερ ειδικότερα και των αντοχών της πλειοψηφίας των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες. Αποτέλεσμα; Η θλάση, της θλάσης, ω θλάση. Βέβαια, λόγω του εγωισμού του δεν παραδέχθηκε ούτε εδώ πως φέρει ευθύνη. “Για ποιους τραυματισμούς μιλάτε;” ρώτησε στην τελευταία του συνέντευξη, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ρωτήσει “για ποιους τραυματισμούς ΔΕΝ μιλάτε”.

9. Δεν έπεισε κανέναν πως διαθέτει το λεγόμενο... μάτι από τον πάγκο. Ουδέποτε πήρε κάποιο ρίσκο όταν τα πράγματα εντός του αγωνιστικού χώρου δεν πήγαιναν όπως τα σχεδίαζε και ουδέποτε ξέφυγε από την “πεπατημένη”.

10. Θεωρούσε τον εαυτό του “ανώτερο” τόσο από το ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και από το μέγεθος του ΠΑΟΚ. Επιπλέον, ποτέ δεν δόθηκε ψυχή και σώματι στους “ασπρόμαυρους” και οι παίκτες από την άλλη δεν τον ένιωσαν ποτέ.. δικό τους. Όχι ότι ήταν κακό το ότι με την πρώτη ευκαιρία έφευγε για την Γαλλία, αλλά είναι σίγουρα κακό το ότι ορισμένες προπονήσεις έγιναν χωρίς αυτόν και σε άλλες μετέβαινε στη Νέα Μεσημβρία λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η προπόνηση ή λίγα λεπτά αφότου είχε αρχίσει.

11. Δεν ανέβασε επίπεδο τον ΠΑΟΚ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε σχεδόν κανένα επίπεδο. Γεγονός αντιστρόφως ανάλογο με τις περγαμηνές του αλλά και τις απολαβές του.

πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: