Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η ποδοσφαιρική λογική της επιλογής ΠΑΟΚ, ΠΑΟ για τον προπονητή!

O Ζήσης Βρύζας βρίσκεται μπροστά στο κόστος της επιλογής του, στην υπόθεση του προπονητή. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.
Η ποδοσφαιρική λογική της επιλογής ΠΑΟΚ, ΠΑΟ για τον προπονητή
Εκείνος ήταν που πήρε επάνω του την ευθύνη του χωρισμού με τον Λάζλο Μπόλονι, εκείνος είναι που χρεώνεται την επιλογή του Γιώργου Δώνη. Είτε αποδειχθεί αποτελεσματική είτε όχι, η επιλογή του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι σωστή. Διότι βασίζεται σε καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια και δεν έχει ίχνος επικοινωνιακού κινήτρου.
Ο Βρύζας αποφάσισε να δείξει στον Ρουμάνο προπονητή την πόρτα της εξόδου για δύο κυρίως λόγους: επειδή στη διάρκεια της σεζόν έβαλε στο πετσί του τη βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να βασιστεί πάνω σε έναν συνεργάτη που κάθε λίγο δήλωνε δημόσια ότι σκέφτεται ή και έχει αποφασίσει να φύγει, αλλά και επειδή αυτοί που συνεργάζονται μαζί του, δηλαδή οι ποδοσφαιριστές, δεν έπεισαν τον πρόεδρο ότι θα έκανε καλά να του εμπιστευθεί τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν. Ο Βρύζας επέλεξε τον Δώνη επειδή σε αυτή την επιλογή τον οδήγησε η ποδοσφαιρική σκέψη του, και όχι επειδή ήθελε να έχει να πει μπροστά στα μικρόφωνα ότι προσέλαβε τον κατά τεκμήριο πιο επιτυχημένο Ελληνα προπονητή της σεζόν που έκλεισε. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ επέλεξε έναν προπονητή συμβατό με τη φιλοσοφία του Βρύζα και την ανάγκη της ΠΑΕ για άμεση προώθηση των δικών της ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα.
Ο Βρύζας έκανε μια πολύ σωστή επιλογή, αρκεί να την έκανε με τη συνείδηση ότι ο Δώνης θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη υποστήριξη από τη διοίκηση. Μεγαλύτερη από αυτήν που είχαν όλοι οι προηγούμενοι προπονητές, από τον Σάντος μέχρι τον Μπόλονι. Διότι διαφορετικά, δηλαδή υπό κλασικές ΠΑΟΚτσήδικες συνθήκες, ο Δώνης θα χάσει πολλές από τις πιθανότητές του να επιτύχει σε μια τόσο δύσκολη εποχή του ΠΑΟΚ. Οχι μόνο επειδή αυτό διδάσκει η ιστορία της παρουσίας του στην ΑΕΚ, στην οποία είχε μείνει μόνος και έρημος, με συνέπεια να λυγίσει υπό την αφόρητη πίεση που ασκήθηκε στην πλάτη του, αλλά και επειδή είναι πολύ μεγάλη η πίεση που θα ασκηθεί στον προπονητή σε μια περίοδο τέτοιας λιτότητας για το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ.
Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός δεν έχει προσεγγίσει ποδοσφαιρικά το θέμα του προπονητή της επόμενης σεζόν. Ποιος να το κάνει άλλωστε αυτό; Ο Γιάννης Αλαφούζος, που δεν έχει διοικήσει ποτέ ποδοσφαιρική εταιρεία και έχει σχέση φιλάθλου με τον Παναθηναϊκό, ή ο Δημήτρης Γόντικας, του οποίου η πρόσφατη ιστορία αποδεικνύει ότι χειρίζεται πολύ άτσαλα και δίχως σχέδιο και τεκμηριωμένη άποψη τα θέματα του προπονητή;
Ο Παναθηναϊκός σκοπεύει να κρατήσει τον Φερέιρα, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς. Επειδή νομίζουν, αυτοί που λαμβάνουν την απόφαση, ότι είναι αυτό που θέλει ο πολύς κόσμος του Παναθηναϊκού. Οχι επειδή έχουν άποψη, ούτε επειδή έχουν κάνει έρευνα, ή επειδή έχουν πάρει τη γνώμη ειδικών. Γι' αυτό και η δική τους επιλογή έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που παίρνει αυτές τις μέρες ο Βρύζας στον ΠΑΟΚ. Αυτό που θα κάνει ο Παναθηναϊκός είναι να αφήσει έναν προπονητή να κάνει ό,τι εκείνος καταλαβαίνει. Κι αν αυτή η δουλειά αποδώσει καρπούς στο κλαμπ, έχει καλώς. Αν όχι, έχει ο Θεός…
Πώς σου φάνηκαν οι επιλογές του Σάντος στο «κόψιμο»;
Φυσιολογικές και αναμενόμενες. Ο Αλέξανδρος Τζιόλης μπήκε στην 25άδα λόγω της αμφιβολίας του προπονητή περί της ετοιμότητας του Κυριάκου Παπαδόπουλου, τον οποίο έχει στο μυαλό του ως μια πολύ αξιόπιστη, έως και ενδεδειγμένη λύση για τον ρόλο του «κόφτη». Του έδωσε, του Τζιόλη, μια ευκαιρία στο φιλικό, τον βρήκε λιγότερο έτοιμο από τον Μάκο για τη δουλειά και κράτησε τον μέσο της ΑΕΚ. Οπως ο Τζιώλης, ο Παναγιώτης Κονέ ήταν μια «όβερ» επιλογή του Πορτογάλου στην 25άδα. Τον πήρε για να του δώσει την ευκαιρία στις ημέρες της προετοιμασίας να τον πείσει ότι πρέπει να τον προτιμήσει έναντι κάποιου άλλου. Ο Κονέ όχι απλώς δεν τον έπεισε γι' αυτό, αλλά για το ακριβώς αντίθετο με την απερισκεψία της αποβολής του.
Μου φάνηκε πολύ φυσιολογικό που στις ημέρες της προετοιμασίας οι δύο βασικοί υποψήφιοι προς αποχώρηση, στο μυαλό του προπονητή, δεν τον ανάγκασαν να αναθεωρήσει. Πολύ φυσιολογικό ειδικά από τη στιγμή που ο Σάντος είχε πάρει συνειδητά μαζί τους Φορτούνη, Μήτρογλου, τους οποίους όσοι δεν γνώριζαν είχαν χαρακτηρίσει φαβορί για αποχώρηση. Ο Πορτογάλος όχι απλώς δεν σκέφτηκε να τους κόψει, αλλά στηρίζει επάνω τους πολλά από τα δημιουργικά και εκτελεστικά του σχεδίου του, είτε τους βάλει στην 11άδα είτε τους φέρει από τον πάγκο.
Αν δεν του τύχουν σοβαρές κακοτυχίες με τραυματισμούς και κάρτες, ο Σάντος δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα έλλειψης επιλογών. Το αντίθετο. Διότι έχει λύσεις και παίκτες για να υπηρετήσει οποιοδήποτε σχέδιο. Εχει παίκτες για υπομονή, για κατοχή, για δημιουργία, για φουλ επίθεση. Αν κάτι δεν έχει, είναι σιγουριά στο τέρμα. Γι' αυτό και η ευκαιρία του Σηφάκη στο αυριανό φιλικό είναι ουσιαστική.
Top Tweets
Mihalis Tsohos@M_Tsohos
O Zαρντίμ έφυγε από την Μπράγκα και όλοι πιστεύουν ότι πάει Ολυμπιακό. Λάθος, ο Ζαρντίμ πάει Πόρτο και ο Περέιρα της Πόρτο στον Ολυμπιακό...
Dimitris Rigopoulos@DRigopoulos
Το θέατρο του Μπάντμιντον θα κατεδαφιστεί σύμφωνα με το ΣτΕ. Αλλος ένας θρίαμβος της συμπλεγματικής οικολογίας και του ανορθολογισμού.
George Mavrotas@Mavrogiorgos
Για όσους δεν το άκουσαν ο Διομήδης (όχι ο @DSpinellis) Αργους κατέκτησε το κύπελλο Ευρώπης στο χάντμπολ. Τρελή επιτυχία! Μπράβο τους!
Sl3epless
Με κλειστή την τηλεόραση κι ανοιχτό τουίτερ βλέπεις όλες τις εκπομπές και χωρίς διαφημίσεις.
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: