Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

"Συμπαίκτης" και με τα ΗΑΕ ο "Βγενό"!

Οι εξελίξεις στον Παναθηναϊκό φαίνεται να τρέχουν τα τελευταία 24ωρα χωρίς τον Βγενόπουλο, όμως στο οικονομικό ρεπορτάζ ο μίστερ MIG μοιάζει να πρωταγωνιστεί για τα καλά και να δυναμώνει κι άλλο, όσον αφορά το επιχειρηματικό σκέλος.
"Συμπαίκτης" και με τα ΗΑΕ ο "Βγενό"
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σημερινά ρεπορτάζ, ο Βγενόπουλος επανακάμπτει και μετά το Dubai κλείνει deal με το Abu Dhabi που θα καταστεί ο βασικός μέτοχος. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε στο οικονομικό σάιτ bankingnews.gr, που κι άλλες φορές έχει δείξει ενημερωμένο σε τέτοιου είδους θέματα:
"Η MIG με 1,74 δις καθαρή θέση και κινήσεις εξωστρέφειας που υλοποιεί την επαναφέρουν στο προσκήνιο ειδικά μετά το deal με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η MIG δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος. Η περίπτωση του Βγενόπουλου του επικεφαλής της MIG είναι χαρακτηριστική.
Η MIG χρηματιστηριακά ταλαιπωρήθηκε πολύ και ταλαιπώρησε πολλούς, αυτό είναι γεγονός, αλλά η ουσία είναι ότι η πτώση της Εθνικής από τα ιστορικά της υψηλά και η πτώση της MIG από τα ιστορικά υψηλά είναι ακριβώς η ίδια κατά ένα παράδοξο τρόπο.
Η MIG δεν διαφοροποιήθηκε από την πτώση των τραπεζών και αυτό γιατί συνδέθηκε με το τραπεζικό σύστημα παρ' ότι ως εταιρία συμμετοχών δεν έχει μεγάλη έκθεση περίπου 9-10% της Λαϊκής τράπεζας.
Η χθεσινή συμφωνία της MIG με την Exeed Industries, τον βιομηχανικό βραχίονα της National Holding των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δεν είναι ένα στατικό deal. Πρωτίστως μειώνει το ρίσκο χώρας στον ισολογισμό της MIG και ταυτόχρονα δημιουργεί προσδοκίες για επέκτασης της υφιστάμενης συνεργασίας.
Το Μνημόνιο προβλέπει την αποκλειστική συνεργασία των δύο εταιρειών στον επιχειρηματικό τομέα τροφίμων και γεωργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κ. Ισκαντάρ Σαφά επικεφαλής του Abu Dhabi Mar και Αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group, σχολίασε: «Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η αφετηρία πολλών άλλων επιχειρηματικών κινήσεων στην ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή των ΗΑΕ και της Μέσης Ανατολής, όπου μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες ανάμεσα σε τοπικές εταιρείες υψηλού κύρους και οικονομικής αξιοπιστίας με τις ηγετικές στις αγορές τους, εταιρείες, του ομίλου Marfin Investment Group.»
Το Abu Dhabi στηρίζει την MIG και θα καλύψει από 40-60% του ομολογιακού δηλαδή περί τα 200 εκατ σε σύνολο 404 εκατ ευρώ.
Προφανώς αποτελεί μια θετική εξέλιξη σε μια περίοδο η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.
Ο καταλύτης για τις επερχόμενες εξελίξεις θα είναι το νέο ομολογιακό ύψους 404 εκατ ευρώ που σχεδιάζει η MIG με στόχο να ενισχύσει την υφιστάμενη καθαρή θέση που προσεγγίζει τα 1,74 δις ευρώ.
Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι το ομολογιακό των 404 εκατ ευρώ να το αποκτήσει ένας επενδυτής το Abu Dhabi το οποίο κατέχει περίπου το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.
O Iskander Safa του Abu Dhabi Mar μέσω του Privinvest Offshore SAL (Holding) αγοράζουν μετοχές όπως και ο Α. Βγενόπουλος. Οι κινήσεις αυτές που είναι καθημερινό φαινόμενο δεν είναι τυχαίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αλλαγών που θα επαναφέρουν στο επίκεντρο την MIG.
Αν το Abu Dhabi Mar αποκτήσει το μισό ομολογιακό το οποίο θα μετατραπεί σε μετοχές καθίσταται ο βασικότερος μέτοχος της MIG και η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει πέραν από την μετοχική γεωγραφία και ευρύτερα τα σχέδια της MIG.
Να σημειωθεί ότι το IRF της Α. Φράγκου έχει καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG με 17,84%, ακολουθεί το Dubai με 17,28% ενώ Βγενόπουλος και εφοπλιστές ελέγχουν ένα επιπλέον 15%. Οι μικροεπενδυτές κατέχουν το 44,21% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ποιοι άραγε φοβούνται τόσο πολύ να έλθει η BLACKROCK στην Κύπρο για να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος;
Σε επιστολή του ο Α. Βγενόπουλος παρεμβαίνει στις κυπριακές εξελίξεις και ζητάει η Blackrock να πάει στην Κύπρο και να αξιολογήσει τις κυπριακές τράπεζες.
"Γιατί σχεδόν κανένας πολιτικός και κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν το βρίσκουν καλή ιδέα; Γιατί οι Διοικήσεις των Κυπριακών Τραπεζών αρνούνται να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό διεθνούς αξιοπιστίας που θα διευκολύνει την ανακεφαλαιοποίησή τους; Ποιοι φοβούνται ότι το πρόβλημα στην «κακιά» Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί μικρότερο και στην «καλή» Κύπρο μεγαλύτερο; Γιατί διάφοροι μιλάνε για ελέγχους, κοινοβουλευτικές επιτροπές, «ανεξάρτητους» οίκους κ.λ.π. και δεν προτείνουν την BLACKROCK που ακολουθεί την μεθοδολογία που είναι αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εφαρμόζεται ήδη από όλες τις χώρες που θέλουν μια αξιόπιστη εικόνα των τραπεζών τους;
Όσοι πάντως αρνούνται την έλευση της BLACKROCK και την πλήρη διαφάνεια και επιμένουν με συκοφαντίες και λάσπη κατά μίας μόνο Τράπεζας να μιλάνε για ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος (που δεν γνωρίζουν ποια είναι) καλόν θα είναι να κοιτάζουν στον καθρέφτη τους καταλήγει η ανακοίνωση".

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: