Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι... Άγιοι Βασίληδες δεν ήρθαν ποτέ!!

Η Πρωτοχρονιά φτάνει σε λίγες μέρες με τον Άγιο Βασίλη να ετοιμάζεται να κάνει τα δώρα του και το gazzetta.gr θυμάται ποιες ΠΑΕ περίμεναν τον δικό τους Άγιο που ωστόσο δεν ήρθε ποτέ!
Με τα Χριστούγεννα να αποτελούν παρελθόν οδεύουμε πρόσω ολοταχώς για την Πρωτοχρονιά, μια μέρα που σε κάθε μεγάλο ή μικρό παιδί φέρνει στο νου τον Άγιο Βασίλη και τα δώρα. Ειδικά φέτος που τα προβλήματα στην κοινωνία μας είναι τεράστια, τα δώρα ακριβά ή και φτηνά έχουν την δική τους ξεχωριστή αξία και θα πρέπει να δίνονται από όσους μπορούν.
Εκτός από τα παιδιά, τους δικούς τους Άγιους Βασίληδες έχει ανάγκη και το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς δεν είναι λίγες οι ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται ακόμα και στο χείλος του γκρεμού.
Με αφορμή τις ημέρες των εορτών το gazzetta.gr θα θυμίσει τους Άγιους Βασίληδες που ποτέ δεν ήρθαν ή έστω ακόμα κάποιες ομάδες περιμένουν να έρθουν, με την ευχή πως όχι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως η κοινωνία και η χώρα θα καταφέρει να βγει αλώβητη από την μεγάλη αυτή κρίση. Σημειώνουμε πως η αναφορά θα γίνει αλφαβητικά και πως θα αναφερθούμε και σε σενάρια που γράφτηκαν στον Τύπο, χωρίς αυτό απαραιτήτως να σημαίνει πως ήταν και αληθινά...

ΑΕΚ: Περιμένοντας τον Βιντιάδη!

Μια από τις ομάδες που στην φετινή Σούπερ Λίγκα αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα είναι η ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται χωρίς υπερβολή στο χείλος του γκρεμού με τα χρέη να είναι δυσβάσταχτα και όλοι περιμένουν τον... μεσσία Δημήτρη Βιντιάδη, που τους τελευταίους μήνες όλο λέει πως θα βοηθήσει την ομάδα και ακόμα να το κάνει.
Πριν τον Βιντιάδη όμως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επίδοξοι επενδυτές που έκαναν τον κόσμο της ΑΕΚ να ελπίζει, χωρίς όμως να γίνει κάτι. Επενδυτές από όλα τα μέρη του κόσμου. Από την Αμερική με τον ελληνοαμερικάνο Μπομπ Κοζώνη, για τον οποίο γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά, ο ίδιος έδωσε συνέντευξη λέγοντας πως θα επενδύσει πολλά λεφτά για να φέρει την «Ένωση» στην κορυφή, αλλά έμεινε στα λόγια.
Επίσης υπήρξε θέμα από Τουρκία, μιας και γράφτηκε για ενδιαφέρον της «Sabanci Holding». Με το που έγινε γνωστό το θέμα αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από τον κόσμο, αλλά σύντομα η εταιρία με mail διέψευσε πως ενδιαφέρεται για την ΑΕΚ.
Δυστυχώς (επειδή ακόμα κανένα σενάριο δεν έχει γίνει πραγματικότητα), η ΑΕΚ είναι η ομάδα με τους περισσότερους σωτήρες, με την λίστα να έχει και Ρωσικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα όπως είχε γραφτεί στα ρεπορτάζ για τους «κιτρινόμαυρους» είχαν ενδιαφερθεί και Ρώσοι επενδυτές. Ο Ρόλαντ Ισάεφ που δραστηριοποιούταν στον χώρο των κατασκευών ήταν να βάλει κάποια χρήματα αρχικά ως χορηγία και μετά να μπει στην ΠΑΕ, κάτι που βέβαια δεν έγινε.
Αυτός δεν ήταν ο πρώτος Ρώσος, καθώς αρχικά η Ιταλική «Petit Chateau» είχε δείξει ενδιαφέρον για την ΑΕΚ εκπροσωπώντας επίσης Ρώσους που ήθελαν να επενδύσουν συνολικά στην Ελλάδα. Τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε ανακοίνωση από τους «κιτρινόμαυρους» που γνωστοποιούσαν το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Μια ακόμα ομάδα επιχειρηματιών που ενδιαφέρθηκαν για την Ένωση και ποτέ δεν ήρθαν ήταν αυτή από την Κίνα. Αυτή η υπόθεση κράτησε μια μέρα, με τους Κινέζους να δείχνουν ενδιαφέρον να φτιάξουν το γήπεδο της ΑΕΚ και είχε την ίδια κατάληξη με τις προηγούμενες.
Έτσι όπως αναφέραμε και στο ξεκίνημα φτάνουμε στον Βιντιάδη που δείχνει να είναι η πιο σοβαρή περίπτωση, αν και η αλήθεια είναι πως η έλευσή του στην ΠΑΕ έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Βέβαια το τελευταίο διάστημα είχε γραφτεί και για προσέγγιση εκ μέρους της ομάδας στον Βλάση Τσάκα, κάτι που δεν πρέπει να είναι και τόσο σοβαρό.

Άρης: Λέτε να είναι ο Παναγιωτίδης ο Άγιος Βασίλης;

Τα ίδια προβλήματα με την ΑΕΚ αντιμετωπίζει και ο Άρης. Οι «κίτρινοι» δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν την διοικητική σταθερότητα που θα ήθελαν και όλα συνεχίζουν να είναι ρευστά. Όλο το βάρος πλέον πέφτει στον Κώστα Παναγιωτίδη ο οποίος εκπροσωπεί Ρώσους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην ενέργεια και τον τουρισμό. Το θέμα ακόμα δεν έχει κλείσει μιας και ο Παναγιωτίδης με δηλώσεις του έχει τονίσει πως θα έρθει στην Θεσσαλονίκη μέσα στις γιορτές προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις.
Πριν όμως το Ρωσικό ενδιαφέρον, που ακόμα βέβαια δεν έχει κλείσει θετικά και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα κλείσει, υπήρξαν και άλλα. Σε ρεπορτάζ είχαν γραφτεί για επαφές που είχε κάνει ο Γιάννης Κόντης στην Ισπανία με δύο εταιρίες, η μία Αμερικανικών και Αραβικών συμφερόντων και μία Ευρωπαϊκών, με τα ονόματα να μην γίνονται γνωστά, ενώ στην συνέχεια υπήρξαν διαψεύσεις.
Στην συνέχεια η σκυτάλη πήγε στον Φερνάντο Πλα, έναν τραπεζίτη, φίλο του Κόντη που ήταν εκπρόσωπος της Morgan Stanley, χωρίς όμως να εκπροσωπεί στο συγκεκριμένο deal (που ποτέ δεν έγινε) τον γνωστό οικονομικό κολοσσό αλλά τον εαυτό του, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο ίδιος.
Βέβαια στον Άρη ο επενδυτής για τον Άρη είναι ένας και δεν είναι άλλος από το άρθρο 99. Αν οι «κίτρινοι» μπουν τότε λέγεται πως υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές για να βοηθήσουν να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά να μην το κάνουν, σίγουρα θα έχει ελπίδες η ΠΑΕ να ξεφύγει από την καταστροφή στηριζόμενη στον κόσμο της.

ΟΦΗ: Μία και έπεσε στο κενό...

Και ο ΟΦΗ όμως που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υπήρξαν φήμες για επενδυτή. Και όταν λέμε για επενδυτή μιλάμε για εκτός περιβάλλοντος της ομάδας, μιας και κατά καιρούς έχουν υπάρξει προσπάθειες από παλαιμάχους, από ανθρώπους του Ερασιτέχνη και άλλους που θέλησαν να βοηθήσουν όσο μπορούν. Το όνομα που ακούστηκε στο τελευταίο διάστημα ήταν αυτό του Θεόφιλου Φαγαδάκη ο οποίος έχει εταιρία ανακύκλωσης. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε επαφές με τον Μαχλά, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία.

Παναθηναϊκός: Πριγκιπικός οργασμός...

Και φτάνουμε στον Παναθηναϊκό που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κινείται στον αστερισμό του Βλάση Τσάκα και των Αράβων του, με λίγο από Αμερικανούς της Axiom Capital αλλά και ενός κονσόρτσιουμ Ρώσων επιχειρηματιών.
Αρχικά το πρώτο όνομα που έφερε ο μάνατζερ από την Καβάλα ήταν ο Σουλτάν Μπιν Νασέρ Αλ Σαούντ, το όνομα του οποίου μάλιστα σε κάποια ερώτηση δεν ήξερε να πει. Ο συγκεκριμένος πρίγκιπας έκανε δηλώσεις πως θα αναλάβει τον Παναθηναϊκό, ο Τσάκας έλεγε πως θα φέρει τον Ροναλντίνιο και τον Σικαμπάλα και οι μεταγραφές θα έφταναν ακόμα και τα 100.000.000 εκτός των χρημάτων που θα δινόντουσαν για να γίνει το γήπεδο. Ο Καβαλιώτης μάνατζερ για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έδινε στην δημοσιότητα ούτε μια φωτογραφία του μεγαλοεπενδυτή πρίγκιπα και στο τέλος όταν τελικά χάλασε το deal, είχε δηλώσει πως ο μικρός Αλ Σαούντ τον απογοήτευσε.
Δεν τον απογοήτευσε τόσο όμως, καθώς δεν το έβαλε κάτω και βρήκε και άλλη λύση από την Σαουδική Αραβία την Νούρα μπιντ Σουλτάν μπιν Αμπντουλ Αζίζ Αλ Σαούντ, προερχόμενη από τον στενό πυρήνα της βασιλικής οικογένειας της χώρας αυτής. Η Νούρα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα βρέθηκε στην Ελλάδα και είχε επαφές με τους ανθρώπους του Γιάννη Βαρδινογιάννη, έκανε μια μίνι κρουαζιέρα, χωρίς όμως να υπάρξει θετική κατάληξη.
Πριν φτάσουμε όμως στον νέο πρίγκιπα τον Φεϊζάλ Αλ Σαούντ, υπήρξαν δύο περιπτώσεις που δεν κράτησαν τόσο πολύ και ήταν στο ενδιάμεσο. Η μία ήταν αυτή της Axiom Capital που ήθελε να κάνει τον Παναθηναϊκό εταιρία λαϊκής βάσης ακολουθώντας τα βήματα μιας ομάδας στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, ενώ την ίδια περίοδο είχε γραφτεί και για ένα κονσόρτσιουμ Ρώσων επιχειρηματιών, όπου και πάλι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία.
Ο τελευταίος των υποψηφίων Άγιων Βασίληδων στον Παναθηναϊκό είναι ο πρίγκιπας Φεϊζάλ Αλ Σαούντ. Και αυτόν τον έφερε ο Βλάσης Τσάκας με το θέμα να είναι ανοικτό. Ο ίδιος υποστηρίζει πως έχει επιταγή ύψους 28.000.000 ευρώ, ζήτησε να πάρει την ΠΑΕ, με τους «πράσινους» να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ποσό που ήθελε ο Τσάκας και ο πρίγκιπας και πλέον περιμένουμε μέχρι τις 4 Ιανουαρίου που λήγει η προθεσμία για να δούμε αν μπουν τα λεφτά και ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει χέρια.

Πανιώνιος: Και εδώ Άραβες

Από το Αραβικό ενδιαφέρον δεν εξαιρέθηκε και ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης που όπως οι περισσότερες στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βρέθηκε κοντά σε επιχειρηματίες από το Κουβέιτ. Και λέμε κοντά γιατί υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση των «κυανέρυθρων» για επαφές με ομάδα επιχειρηματιών από την συγκεκριμένη χώρα με το deal να το κανονίζει ο δικηγόρος Πέτρος Καϊμακάμης, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.
Εκτός από τους Άραβες μετά την αποχώρηση του Τσακίρη εμφανίστηκαν και εταιρίες από την Κύπρο και την Αυστρία χωρίς να προχωρήσει τίποτα, ενώ είχε γίνει γνωστό πως ο Τσακίρης μίλαγε με τον Μάκη Ψωμιάδη για να του δώσει τον Πανιώνιο, μια είδηση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο της ομάδας, σταματώντας τις όποιες εξελίξεις.

ΠΑΟΚ Ας είναι καλά ο Σαββίδης

Και θα κλείσουμε με τους Άγιους Βασίληδες που ποτέ δεν πήγαν στις ομάδες που τους περίμεναν με τον ΠΑΟΚ. Βέβαια ο ΠΑΟΚ σε αντίθεση με τις προηγούμενες ομάδες βρήκαν τον δικό τους Άγιο Βασίλη, ο οποίος δείχνει έτοιμος να προσφέρει πολλά δώρα και να κάνει τον «δικέφαλο του βορρά» ακόμα πιο μεγάλο. Ο λόγος για τον Ιβάν Σαββίδη που φάνηκε πως ήθελε να αγοράσει την ομάδα και το έκανε, κάτι που δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.
Βέβαια πριν τον Σαββίδη και την οριστική απόκτηση του ΠΑΟΚ, ο «δικέφαλος» είδε και αυτός πολλούς επενδυτές να έρχονται, να παίρνουν την δόξα και μετά να την κάνουν. Ένας από αυτούς ήταν ο Βασίλης Φλωρίδης. Ο ομογενής επιχειρηματίας εμφανίστηκε στο προσκήνιο ζήτησε τον ΠΑΟΚ, έκανε τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις μεγάλες δηλώσεις για μεγαλεία, αλλά όταν έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν έβαλε τα λεφτά ζητώντας παράταση την οποία και δεν πήρε.
Μια διαφορετική περίπτωση ήταν ο Γιώργος Σαχπατζίδης. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μπήκε στην ΠΑΕ, αγόρασε μετοχές, ωστόσο αυτή την στιγμή βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Κατερινιώτης επιχειρηματίας κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεση με τις μίζες και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Σαχπατζίδης ήταν ο εκπρόσωπος της off shore εταιρίας Τorcaso, από την οποία μεταβιβάστηκαν από την ιερή Μονή Βατοπεδίου τρία ακίνητα επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Η αγορά των ακινήτων έγινε με χρήματα που φέρεται να προήλθαν από παθητική δωροδοκία και μίζες του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ο τρίτος του οποίου το όνομα ακούστηκε για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Γιάννης Καμπάνης. Ο εφοπλιστής φαίνεται να κοντραρίστηκε με τον Ιβάν Σαββίδη για τον «δικέφαλο», έκανε δηλώσεις να μην δοθεί η ομάδα στον νυν ιδιοκτήτη αλλά τελικά δεν προχώρησε η περίπτωση με τον Σαββίδη να βγαίνει νικητής, αν και υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες αν τελικά ο Καμπάνης ενδιαφέρθηκε η πραγματικά ή απλά ήθελε και αυτός να κάνει την εμφάνισή του στα τηλεοπτικά παράθυρα, κάτι που φυσικά και έκανε.

 
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: