Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το «μαγικό» ταξίδι του Παναγιώτη Ταχτσίδη!!

Για τον σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο βρέθηκε στη Ρόμα αλλά και πολλά άλλα θέματα -συμπεριλαμβανομένης και της ΑΕΚ- μίλησε αποκλειστικά στον NovaΣΠΟΡ FM ο Παναγιώτης Ταχτσίδης.

Το «μαγικό» ταξίδι του Παναγιώτη Ταχτσίδη
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής -καλεσμένος για δύο ώρες του Σωτήρη Ταμπάκου στην κορυφαία αθλητική συχνότητα της χώρας- μίλησε για την πορεία του με τη Ρόμα, τα δύσκολα χρόνια που φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του, ενώ αποκάλυψε τα σχέδιά του για το μέλλον.



Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Παναγιώτη Ταχτσίδη.

Για την επιτυχία που γνωρίζει με τη φανέλα της Ρόμα και την εμπιστοσύνη του Ζέμαν:

«Δεν το περίμενα, αλλά ο προπονητής –αν κάνεις αυτά που ζητάει- έχει δείξει πως δεν κολλάει σε ονόματα και ηλικίες και σου δίνει ευκαιρίες. Είμαι μικρός και έχω περιθώρια βελτίωσης. Περισσότερο βάρος πρέπει να δώσω στην έκρηξη γιατί είναι κάτι που μου λείπει λόγω ύψους».

Για την απόφασή του να πάει στο εξωτερικό:
«Χρωστάω πολλά στον κ. Ευαγγελόπουλο που ήταν ο άνθρωπος που με έπεισε να κάνω το βήμα στο εξωτερικό. Εγώ ήθελα να μείνω, αλλά τώρα όποτε τον βλέπω τον ευχαριστώ για τη συμβουλή του».

Για την ΑΕΚ και το εκεί πέρασμά του:
«Όλοι οι προπονητές που πέρασαν από την ΑΕΚ έψαχναν το έτοιμο, δεν έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στα ταλέντα. Γι’ αυτό σας λέω πως ευχαριστώ τον Θεό για τον κ. Ευαγγελόπουλο και την απόφασή του. Μόνο ο Αντώνης Κέζος ήταν πρόθυμος να δουλέψει με να ταλέντα κι έσκυβε πάνω σου να σε βοηθήσει. Με βοήθησε πολύ ο Φερέρ. Δεν είναι τυχαίο που πήραμε ευκαιρίες από έναν Ισπανό. Όταν τελείωνε η προπόνηση δεν έφευγε. Καθόταν με τους βοηθούς του κι έβαζε τον καθένα από αυτούς να δουλεύει πάνω στους νέους παίκτες. Έδωσε ευκαιρίες στον Παπασταθόπουλο, στον Παυλή. Δεν ξέρω τι έγινε μετά».

Για την πορεία του με τη Ρόμα:
«Ο Ζέμαν φημίζεται για το επιθετικό ποδόσφαιρο γι’ αυτό παίζουμε ελκυστικά. Είχαμε κάποια προβλήματα στην αρχή, αλλά τώρα τα πηγαίνουμε καλά. Ίσως θα μπορούσαμε να είμαστε πιο κοντά στη Γιουβέντους. Στην Ελλάδα οι εφημερίδες αποθεώνουν τους ξένους και κράζουν τους Έλληνες. Στην Ιταλία συμβαίνει το αντίθετο. Δεν περίμενα πως θα παίξω τόσο πολύ. Ήταν μεγάλο σκαλοπάτι η Ρόμα. Μέχρι να υπογράψω νόμιζα πως μου κάνουν πλάκα. Οι φίλαθλοι με στηρίζουν. Το γεγονός ότι έχω πάρει τη θέση του Ντε Ρόσι στην ενδεκάδα δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Πάντως με βοηθάει ακόμα και τώρα. Είναι τεράστιος παίκτης».

Για τον Τότι:
«Είναι απλός και λιτός. Πρόκειται για έναν σταρ τόσο απλό μέσα κι έξω από το γήπεδο που προτιμάς να τον θαυμάζεις παρά να του μιλάς. Έχουμε πάντως πολλή καλή σχέση και μόνο και μόνο που είναι δίπλα σου, σου δίνει κουράγιο. Δεν είναι τυχαίο πως έχει καταφέρει τόσα πολλά. Είναι είδωλο και απολύτως δικαιολογημένα για τον κόσμο».

Για τους φετινούς στόχους της Ρόμα:
«Πιστεύω πως θα βγούμε Champions League φέτος. Βέβαια μια ομάδα σαν τη Ρόμα θα πρέπει να έχει στο μυαλό της τον τίτλο. Παίζουμε πιο καλά απέναντι στις άλλες μεγάλες ομάδες. Με τους μικρομεσαίους έχουμε πρόβλημα».

Για τους υπόλοιπους Έλληνες στην Ιταλία:
«Με εξαίρεση τον Σωτήρη που είναι η πρώτη του χρονιά στην Ιταλία, όλοι τα πηγαίνουν εξαιρετικά. Πάντως εγώ του μίλησα και του είπα πως για αρχή τα πηγαίνει πολύ καλά. Για τον Κονέ τι να πω; Ο κόσμος περιμένει πότε θα ακουμπήσει την μπάλα για να τον αποθεώσει! Ο Τζόρβας παίζει σε δύσκολη θέση και σε περίεργη ομάδα. Όσο για τον Μόρα και τον Γκέντσογλου και οι δύο έχουν πάρα πολύ καλή παρουσία. Είμαστε όλοι μια παρέα φιλαράκια. Στα ρεπό μας τα λέμε και από κοντά».

Για τη ζωή του στη Ρώμη:
«Φανταστική πόλη. Έχει πολλά πράγματα να δεις και να μάθεις για την ιστορία της. Τη μαθαίνω σιγά. Τώρα πια μιλάω και καλά ιταλικά. Στην αρχή μιλούσα αγγλικά αλλά η φιλοσοφία τους είναι να μιλάς στη γλώσσα τους. Έτσι κατάφερα να προσαρμοστώ καλύτερα».

Για τη συνεργασία του με τον Τζιόλη και την παρουσία του στην Εθνική:
«Μπορείς να κάνεις ένα δυνατό δίδυμο που δεν θα χάνει μάχη στο γήπεδο. Είμαι ευχαριστημένος γιατί όταν αγωνίστηκα με τον Σάντος η ομάδα νίκησε. Εγώ συνεχίζω να δουλεύω κι ελπίζω να με ξανακαλέσει στην ομάδα. Ο κ. Σάντος μου ζήτησε να προσέχω τις αλληλοκάλυψη και να παίρνω πρωτοβουλίες. Όταν τα καταφέρνει η Εθνική παίρνει ο κόσμος λίγη χαρά. Χαιρόμουν κι εγώ πριν κληθώ και περίμενα την ευκαιρία μου».

Για τον Δέλλα:
«Αρχικά θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί από τότε που ήμουν στην ΑΕΚ με βοηθούσε και προσπαθούσε να με κρατήσει προσηλωμένο στις προπονήσεις. Η φιλοσοφία του και η εμπειρία που έχει από το πέρασμά του στο εξωτερικό είναι πολύ σπουδαία. Μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ μπορώ να πω στον Τράι γιατί ακόμα και τώρα μου δίνει συμβουλές τις οποίες θα προσπαθήσω να ακολουθήσω».

Για το αν θα γύριζε σε ελληνική ομάδα:
«Δεν σκέφτομαι καν το ενδεχόμενο της επιστροφής στην Ελλάδα. Ίσως μετά από χρόνια να επέστρεφα. Η κρίση και τα προβλήματα αναγκάζουν πολλούς ποδοσφαιριστές να ψάξουν να βρουν το καλύτερο δυνατό. Πάντως, η επιστροφή δεν είναι στα πλάνα μου. Στην Ελλάδα λείπουν άνθρωποι όπως ο Δέλλας, ο Καφές ή ο Λυμπερόπουλος σε επιτελικές θέσεις. Αν και μαθαίνω πως τώρα ο Λύμπε ασχολείται με ποδοσφαιριστές».

Ένας από τους ανθρώπους που τον βοήθησαν και τον συμβουλεύει ακόμα και τώρα είναι ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος δεν μπορούσε να μην παρέμβει τηλεφωνικά:

«Ο Παναγιώτης ήταν δεκτικός σε όσα του λέγαμε τότε στην ΑΕΚ. Δεν είναι τυχαία η πορεία του. Εγώ το μόνο που του λέω είναι να μην βάζει ταβάνι στα όνειρα του. Πιστεύω στον Παναγιώτη, έχει όλα τα προσόντα και θεωρώ πως έχει μυαλό που είναι το βασικότερο στοιχείο. Θα καταφέρει μεγάλα πράγματα στην καριέρα του. Σε όλους τους νεαρούς ποδοσφαιριστές λέω να δουλεύουν γιατί μόνο μέσα από την δουλειά μπορούν να ανέβουν. Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα αλλά λείπει η νοοτροπία της δουλειάς. Ο Παναγιώτης περιπλανήθηκε λίγο αλλά βρήκε ό,τι του αξίζει και του εύχομαι να το ευχαριστηθεί και πως σίγουρα μπορεί και παραπάνω. Η Ρόμα τώρα ή η Μίλαν παλαιότερα που επέλεξε τον Παπασταθόπουλο δεν το έκαναν τυχαία. Στις ομάδες του εξωτερικού σε κάνουν να σκέφτεσαι πιο γρήγορα. Μπάλα δεν μαθαίνεις αλλά λειτουργεί το μυαλό σου καλύτερα.

Θα του συνιστούσα να παραμείνει ταπεινός και να μην ξεχνά από πού έχει ξεκινήσει. Μόνο έτσι θα φτάσει ψηλά. Αναφορικά με την Εθνική θα του έλεγα ότι έχει να το δίνει στην ομάδα και να μην κρατάει τίποτα για τον εαυτό του. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει τόσες επιτυχίες γιατί όλοι οι παίκτες έκαναν αυτό το πράγμα.

Εντάξει, εννοείται ότι θα διάλεγα με κλειστά τα μάτια τον Παναγιώτη στην ομάδα που θα προπονούσα αλλά επειδή θέλω να ξεκινήσω την καριέρα μου στην προπονητική από μια ομάδα στην Ελλάδα θα του έλεγα να μείνει στο εξωτερικό (γέλια)».

Για την πορεία της καριέρας του:

«Ξεκίνησα από την Αργολίδα 2000, μετά Παναυπλιακό με τη συγχώνευση και κάπου τότε εμφανίστηκε η ΑΕΚ. Ο κ. Κόλα είναι ο άνθρωπος που με ξεχώρισε και με βοήθησε και τον ευχαριστώ. Αυτός και οι προηγούμενοι που ανέφερα ήταν οι μόνοι άνθρωποι που με βοήθησαν. Είμαι ευγνώμων που τους γνώρισα στην αρχή της καριέρας μου και τη στήριξη που μου έδωσαν και στην αρχή αλλά και με τον τραυματισμό μου

Για την κατάσταση στην ΑΕΚ:
«Μιλάω για την ΑΕΚ με τον Παυλή. Δεν μπορώ να κρίνω αυτό που συμβαίνει στην ομάδα τώρα. Εύχομαι όμως να τελειώσει κυρίως για τα παιδιά που παίζουν. Ευχαριστώ την ΑΕΚ, όχι τους ανθρώπους της. ΑΕΚ είναι ιδέα και ο κόσμος της. Εμένα δεν με βοήθησαν αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Η ΑΕΚ έχει φτιαχτεί για να πρωταγωνιστεί και να διεκδικεί πρωτάθλημα, όχι για να είναι τελευταία. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος και να τη βγάλει από αυτήν τη θέση».

Για την Εθνική:
«Έχει γεννηθεί για τα μεγάλα παιχνίδια. Δεν έχει να φοβάται τίποτα. Οι επόμενοι αγώνες είναι δύσκολοι, αλλά μπορεί να πάρει νίκες και να προκριθεί στο Μουντιάλ. Εμένα με καλωσόρισαν κι ένοιωσα άνετα. Ελπίζω να είμαι και στις επόμενες κλήσεις. Έχω πολύ καλές σχέσεις κυρίως με τον Νίνη και τον Αθανασιάδη, τώρα μιλάω με όλα τα παιδιά. Ο κ. Σάντος δίνει ευκαιρίες σε όλους και σε κάνει να πιστεύεις πως έχεις τύχη».

Για το πώς βρέθηκε στη Ρόμα:
«Ο κ. Ευαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο ενώ ήμουν σε διακοπές και μου είπε έλα πάμε στη Ρώμη, πάρε την κοπέλα σου και έλα. Δεν ήξερα πως με ήθελε η ομάδα! Εκεί μου είπε να πεταχτούμε μέχρι το προπονητικό κέντρο γιατί είχε μια δουλειά. Μπήκε στα γραφεία και όταν βγήκε μου είπε πως ήρθε η ώρα να υπογράψω. Ήταν απίστευτο! Βγήκα και πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου. Νόμιζαν κι εκείνοι πως τους κάνω πλάκα».

Για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στην Ιταλία:
«Ο Μαντορλίνι μου έδωσε τις βάσεις και με βοήθησε στην αρχή, τώρα κάνει το ίδιο ο Ζέμαν. Θα ήταν ευχάριστο να μείνω στη Ρόμα και να ανήκω αποκλειστικά στην ομάδα».

Για την ομάδα που υποστήριζε ως παιδί:
«Εγώ ήθελα από μικρός να παίζω μπάλα. Δεν με ένοιαζε αν αυτό θα γινόταν στον Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ. Από το εξωτερικό συμπαθούσα τη Ρεάλ Μαδρίτης».

Για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν εκτός ποδοσφαίρου:
«Η οικογένειά μου, το φιλαράκι μου ο Νίκος και η κοπέλα μου που με στήριξε στα δύσκολα. Λίγοι και καλοί. Είμαι ευχαριστημένος από αυτά που έχω».

Για τους άμεσους στόχους του:
«Να συνεχίζω να παίζω και η ομάδα να τερματίσει όσο το δυνατόν ψηλότερα και να βγει στην Ευρώπη. Ονειρεμένη θα είναι η σεζόν αν παραμείνω υγιής. Πρέπει να επιδείξω συνέπεια. Η διάρκεια έχει σημασία, με μια καλή χρονιά δεν έχεις κάνει τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: