Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«Το μπάσκετ είναι έρωτας για μένα»

Ο Σούλης Μαρκόπουλος ως προπονητής του ΠΑΟΚ δέχθηκε μία πρόσκληση να μιλήσει στους σπουδαστές της δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η διαδικασία, η οποία συντονίστηκε από τον δημοσιογράφο Περικλή Στέλλα και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΟΚ Παναγιώτη Χορόζογλου, έφερε στο φως της δημοσιότητας πολλές από τις πτυχές της προπονητικής καριέρας του.

Αρχικά ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στα 26 χρόνια της προπονητικής του καριέρας και ποιος είναι ο στόχος ενός προπονητή του δικού του βεληνεκούς.
«Για μένα στόχος είναι στην καθημερινότητά μου να βελτιώνω τον αθλητή καθημερινά σαν άνθρωπο και σαν μονάδα. Αυτό που θέλω από τη μεριά μου είναι ξέρω ότι βοήθησα με τον τρόπο μου τους παίκτες να βελτιωθούν και να βάλουν στον τρόπο παιχνιδιού τους στοιχεία που θα τους βοηθήσουν πρώτα σαν αθλητές και μετά σαν ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό να πλάθεις την προσωπικότητα ενός αθλητή με τα καλύτερα δυνατά στοιχεία, ώστε να διαχειρίζεται την νίκη και τη διάκριση χωρίς εγωισμό και υπέρμετρο ενθουσιασμό. Αν όμως αγωνιστικά κρίνω ποια είναι η μεγαλύτερή μου επιτυχία σαν προπονητής είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς με τον ΠΑΟΚ. Καθημερινά, όμως, είναι να δουλεύω σωστά με τους παίκτες μου μέσα από σκληρή δουλειά να είμαστε καλύτεροι».

Όσο για τον κόσμο: «Για τον κόσμο τι να πούμε. Θέλουμε πάνω από όλα να είναι κοντά μας και να μας στηρίζει. Μας βοήθησε πάρα πολύ στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, μακάρι να είναι μαζί μας μέχρι το τέλος. Κάνουμε καλή πορεία, αλλά τα πάντα θα κριθούν στα πλέι οφ».

Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στο κομμάτι της εθνικής ομάδας και αν του έχει γίνει πρόταση.«Στο μυαλό κάθε Έλληνα τεχνικού είναι να γίνει κάποια στιγμή της εθνικής ομάδας. Φυσικά και θα ήθελα να δουλέψω» τόνισε αρχικά, ενώ κατόπιν επιμονής ενός σπουδαστή είπε και κάτι, το οποίο ήταν μάλλον είδηση για τους περισσότερους. «Μου έγινε πρόταση το 2003, όταν υπήρχε ασυμβίβαστο για το Γιάννη Ιωαννίδη, αλλά τελικά ανέλαβε ο Παναγιώτης Γιαννάκης».

Για το πότε θα είναι το δικό του τέλος ο Σούλης Μαρκόπουλος είπε ότι δεν το έχει σκεφτεί ακόμη. «Θα σταματήσω όταν με απορρίψει το σύστημα…(γέλια). Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφτεί ακόμη πότε θα σταματήσω. Το μπάσκετ για μένα είναι πάνω από όλα αγάπη, έρωτας. Δε μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό».

Για το αν του έχει γίνει πρόταση να αναλάβει τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟ ο Μαρκόπουλος είπε. «Δε μου έχει γίνει ποτέ κάποια πρόταση, αλλά δε θα είχα πρόβλημα να το συζητήσω».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στήριξη της οικογενείας του. «Για μένα η οικογένειά μου είναι το άλφα και το ωμέγα. Με έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και στις χαρές και στις λύπες, με τις λύπες να είναι σαφώς περισσότερες. Ένας προπονητής έχει πολλές μοναχικές στιγμές και το καταφύγιό του είναι η οικογένεια».

Για τη συνεργασία με τον γιό του Χάρη. «Ο καθένας κάνει τη δουλειά του και το γεγονός ότι είναι γιος μου δε νομίζω ότι επηρεάζει την όποια επαγγελματική μας συνεργασία».

Για τη συνεργασία με τον Ίβκοβιτς. «Όταν μου είπαν να γίνω συνεργάτης του Ίβκοβιτς, είχα δει 13 χρόνια ως προπονητής της Α1. Όμως, για τρεις λόγους δέχθηκα να είμαι άμεσος συνεργάτης του. Πρώτον, γιατί ήταν άλλο το επίπεδο εκείνα τα χρόνια και ο ΠΑΟΚ είχε έπαιζε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Δεύτερον, ήθελα να δω πως η σέρβικη σχολή και τρίτον και σημαντικότερο να θητεύσω δίπλα ένα πολύ δυνατό και γνώστη προπονητή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ίβκοβιτς ξέρει να κρατάει μία ομάδα και να τη φτάνει ψηλά, έχοντας διάρκεια και πίστη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει τόσες πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του».

Για το αν έρθει η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα και για το ποια είναι η επιδίωξη για τη φετινή χρονιά. «Στόχος μας είναι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Η Ευρωλίγκα είναι μία πολύ ανταγωνιστική διοργάνωση και θα πρέπει να έχουμε και την οικονομική δυνατότητα. Μακάρι, να είμαστε σε θέση να αγωνιστούμε. Η ομάδα πάνω από όλα είναι ομάδα και παρά την αποχώρηση ενός τόσο βασικού παίκτη κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Φυσικά και είναι πλήγμα η αποχώρηση του Μαγκραθ.

«Πρέπει να επιβάλλουμε το ρυθμό μας»

Ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει την επόμενη εβδομάδα τον Άρη σε ένα μεγάλο παιχνίδι για τη Θεσσαλονίκη και φυσικά δε θα μπορούσε να μην ερωτηθεί σχετικά ο Μαρκόπουλος.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι να είμαστε καλά διαβασμένοι και να επιβάλλουμε το ρυθμό μας. Δεν υπάρχουν προγνωστικά».

Όσο για το γεγονός ότι έχει περάσει και από τις δυο ομάδες. «Και ο Άρης και ο ΠΑΟΚ είναι ιστορικές ομάδες με κόσμο και επιτυχίες. Θα πρέπει σαν προπονητής να ξέρεις που είσαι και να διαχειρίζεσαι σωστά τις καταστάσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι προπονητής τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στον Άρη. Σε όποια ομάδα και να είσαι δε μπορείς να μη δεθείς συναισθηματικά».

Στην ερώτηση για πως θα είναι ο ΠΑΟΚ αγωνιστικά, ο Μαρκόπουλος δεν απάντησε, ώστε να μην φανερώσει τα σχέδιά του. Τέλος, σε πιθανή απουσία του Παπαδόπουλου ο έμπειρος τεχνικός είπε ότι θα είναι μεγάλη απώλεια, αφού σε μεγάλο βαθμό τι επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ έχει δομηθεί γύρω από τον Έλληνα σέντερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: