Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Λονδίνο, αν το πάθημα γίνει μάθημα…!

Ο Ολυμπιακός έχασε καθαρά τη μάχη με τη Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ και ο Νίκος Ζέρβας εξηγεί στο www.sportfm.gr τι πρέπει να γίνει για να μην χαθεί στο τέλος και ο…πόλεμος.

Λονδίνο, αν το πάθημα γίνει μάθημα…
Όταν το θηρίο σου δίνει μία ευκαιρία να το ρίξεις στο καναβάτσο, οφείλεις να το χτυπήσεις ανελέητα. Αν παραδεχθούμε το αυτονόητο, ότι στη παρούσα φάση η Μπαρτσελόνα είναι η πιο φορμαρισμένη, έμπειρη και μυαλωμένη ομάδα της Ευρωλίγκας και ο Ολυμπιακός το αουτσάιντερ όταν την αντιμετωπίζει, αυτή η ευκαιρία δόθηκε στους «ερυθρόλευκους». Και μάλιστα στην καλύτερη στιγμή του αγώνα. Εκεί που η βραδιά θύμιζε…Κωνσταντινούπολη και το -12 στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, είχε γίνει +1 μέσα σε έξι αγωνιστικά λεπτά.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Η τεχνική ποινή-δώρο του άνθρωπου που σε μεγάλο βαθμό έκρινε το ματς, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ήταν ικανή να δώσει ακόμα και +8 στον Ολυμπιακό, που θα είχε πλέον καλύτερες προϋποθέσεις και πιθανότητες για μία τεράστια νίκη. Οι 0/4 βολές και το άστοχο τρίποντο που ακολούθησε όμως, έκαναν το θηρίο να χαμογελά, αφού στην μοναδική ευάλωτη στιγμή του στη μάχη, δεν αποκόμισε ούτε γρατζουνιά. Ο ξέφρενος ρυθμός που είχε επιβάλει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα σε εκείνο το σημείο με εφαλτήριο την άμυνα της «πάγωσε», η Μπαρτσελόνα έστησε…πάρτι και στις δύο πλευρές του παρκέ και πήρε εύκολα τη νίκη.

Το πρώτο μεγάλο crash test του Ολυμπιακού –με δεδομένο του ότι είμαστε πλέον σε περίοδο φορμαρίσματος των ομάδων- πήρε μέτριο έως κακό βαθμό, χωρίς φυσικά να φταίει μόνο η μη αξιοποίηση της τεχνικής ποινής. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την ευκαιρία για την υπέρβαση, κυρίως, γιατί έπαιζαν με μια καλύτερη ομάδα, αλλά και γιατί δεν κατάφεραν να αναδείξουν τις αδυναμίες της. Άτρωτη φυσικά και δεν είναι όπως πολύ σωστά δήλωσε ο κόουτς των Πειραιωτών, όμως με εξαίρεση την πρώτη και την τρίτη περίοδο, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να βγάλει τα τρωτά της σημεία στον «αφρό», για να επιπλεύσει σε πιο γαλήνια αγωνιστικά…νερά.

Αναλυτικά, ο Ολυμπιακός έχασε γιατί:

-Άφησε τον «γερόλυκο», αλλά υπέρ-ποιοτικό Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να μείνει αρκετή ώρα στο παρκέ, αφού δεν τον έφθειρε στο αδύναμο σημείο του που είναι η άμυνα. Το ότι ο παίκτης που μάρκαρε -κυρίως ο Λο- δεν πήρε σχεδόν ποτέ την μπάλα, ήταν ώρες-ώρες εκνευριστικό. Ο Λιθουανός, μαζί με τον τετραπέρατο δημιουργικά Χουέρτας, έκαναν ό,τι ήθελαν την άμυνα του Ολυμπιακού.

-Ήταν απελπιστικά άστοχος στα τρίποντα. Με 2/17 κόντρα σε μία άμυνα που θωρακίζει εξαιρετικά την ρακέτα της και αφήνει αρκετά ελεύθερα σουτ, δεν έχεις τύχη.

-Δεν έχει πλην του –κακού απόψε- Χάινς, απειλή μέσα από το ζωγραφιστό. Ο Πάουελ είναι μία περίεργη έκδοση σέντερ (;) που μπορεί να προσφέρει μόνο επιθετικά –εξαιρετικό μακρινό σουτ- και αδυνατεί να βοηθήσει στους βασικούς τομείς για τους οποίους αποκτώνται η ψηλοί. Για να έχει τύχη ο Ολυμπιακός κόντρα σε τέτοιες ομάδες, είναι αναγκαίο να βάλει στην εξίσωση τους Σερμαντίνι-Μαυροειδή. Χωρούν και οι δύο στη δωδεκάδα, αφού ο Γκετσεβίτσιους κάνει μόνο το ζέσταμα…

-Πήρε μόλις δύο πόντους από τα τριάρια του Περπέρογλου-Παπανικολάου, ενώ ο δεύτερος παρότι φιλότιμος όπως πάντα αμυντικά, πληγώθηκε ψυχολογικά από τον σεληνιασμένο Μάικλ. Ίσως ένα καλύτερο rotation αυτών των δύο, να τους είχε βοηθήσει στο να προσφέρουν περισσότερα.

-Δεν έτρεξε όσο απαιτούσε η περίσταση στον αιφνιδιασμό. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε η εκπληκτική ευστοχία των «μπλαουγκράνα» (72% στα 2π. και 40% στα 3π.).

-Είχε αρκετές λάθος περιστροφές και κυρίως, με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο, δεν έβγαζε βοήθειες πάνω στον Λόρμπεκ, που ήταν μεγάλη «πληγή» στην τελική ευθεία του ματς.

-Παρόλο που ήλεγξε τα ριμπάουντ και είχε περισσότερα κλεψίματα, έκανε πολλά και αδικαιολόγητα λάθη για εντός έδρας παιχνίδι.

-Δεν είχε –όπως απαιτούνταν- τουλάχιστον έναν ακόμη παίκτη του πολύ καλό επιθετικά.

Το ματς με τη Μπαρτσελόνα ανήκει στο παρελθόν και ο Ολυμπιακός οφείλει να κοιτάξει μπροστά. Η ήττα με τον εμφατικό τρόπο που ήρθε, αναδεικνύει και πάλι τις αδυναμίες και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη για τη συνέχεια. Οι πρωταθλητές, θα προκριθούν στα προημιτελικά, αν νικήσουν Μακάμπι και Χίμκι στην έδρα τους, αλλά προέχει το παιχνίδι με τη Σιένα. Εκεί, ιδιαίτερα αν οι ιταλοί ηττηθούν στην Μόσχα από την παρέα του Πλάνινιτς, θα κριθεί λογικά η δεύτερη θέση που δίνει το πλεονέκτημα της έδρας και «ανοίγει» τον δρόμο για το Final Four του Λονδίνου. Με…μπούσουλα τις ανορθογραφίες κόντρα στους «μπλαουγκράνα», ο στόχος παραμένει ακόμα εφικτός…


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: