Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Στο top5 ο Μελισσανίδης!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την θεαματική επιστροφή του Δημήτρη Μελισσανίδη στο ποδόσφαιρο μετά την ανακοίνωση της αγοράς του 33% του ΟΠΑΠ.
Και ξαφνικά, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ξανά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Και δεν επιστρέφει απλώς, αλλά μπαίνει απευθείας στο top10 των πιο ισχυρών παραγόντων της ελληνικής αγοράς του ποδοσφαίρου, και μάλιστα στην υψηλότερη θέση που βρέθηκε ποτέ, δηλαδή ψηλότερα και από εκεί που βρισκόταν τον καιρό που ήταν συνιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ και κατακτούσε πρωταθλήματα.
Φυσικά αυτή η θεαματική είσοδος δεν οφείλεται μόνο στην διαφαινόμενη επαναδραστηριοποίησή του για την ΑΕΚ, της οποίας το νέο γήπεδο φιλοδοξεί να κατασκευάσει, όπως δημόσια αποκάλυψε ο Πόλυς Χατζηιωάννου. Η σημερινή ανακοίνωση της αγοράς του 33% του ΟΠΑΠ και της ανάληψης του μάνατζμεντ από την Emma Delta, στην οποία συμμετέχει ο Μελισσανίδης με ποσοστό της τάξης τουλάχιστον του 15% και συμφωνία να συμμετέχει ενεργά στην διοίκηση του Οργανισμού είναι που ανεβάζει τον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ στην κορυφή της λίστας των παραγόντων με την μεγαλύτερη επιρροή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο ΟΠΑΠ, ο οποίος πολύ πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Superleague, της οποίας θα είναι βασικός χορηγός για την επόμενη 2ετία έναντι – συνολικά – 26 εκατ. ευρώ, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος “αιμοδότης” του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας, πίσω από την Nova. Χρηματοδοτεί όμως και τις υπόλοιπες κατηγορίες και είναι, φυσικά, ο μέγας χορηγός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Γι' αυτό και η θέση του πραγματικού διοικητή του ΟΠΑΠ, την οποία αναμένεται να καταλάβει ο Μελισσανίδης, είναι μια από αυτές με την μεγαλύτερη επιρροή. Ηταν πάντοτε έτσι, δηλαδή ακόμη και τον καιρό της ζωής του ΟΠΑΠ υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, ο οποίος επέβαλε στην διοίκηση του Οργανισμού τις επιθυμίες του για κάθε μορφής εξυπηρετήσεις πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιρροή ενός διοικητή που δεν θα έχει κυβερνητικούς υποβολείς ή εντολείς.
Στην προηγούμενη εποχή, τον καιρό που ο ΟΠΑΠ ήταν στον κυβερνητικό έλεγχο, η θέση του διοικητή του Οργανισμού ήταν στο top10, αλλά όχι και στο top5. Εκεί βρισκόταν ο υπουργός ή υφυπουργός Αθλητισμού, χάρη και στην χρήση της δύναμης του ΟΠΑΠ. Από σήμερα όμως ο χάρτης της αγοράς αλλάζει, και μαζί του αλλάζει η λίστα των παραγόντων με την μεγαλύτερη επιρροή.
Με το “καλημέρα” ο Μελισσανίδης μπαίνει στην 5αδα, μαζί με τους Πάνο Παπαδόπουλο (διευθύνων σύμβουλος της Forthnet – Nova), Γιώργο Σαρρή (πρόεδρος ΕΠΟ), Βαγγέλη Μαρινάκη (πρόεδρος Ολυμπιακού), Ιβάν Σαββίδη (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ ΠΑΟΚ), εκτοπίζοντας τον υφυπουργό – αρμόδιο για τον Αθλητισμό Γιάννη Ιωαννίδη, του οποίου η επιρροή – δύναμη είναι στην πραγματικότητα μικρότερη, δεδομένου ότι δεν διαχειρίζεται πλέον το κρατικό χρήμα. Κι αν κανείς συνυπολογίσει την δύναμη που δίνει στον διοικητή του ΟΠΑΠ η επιρροή σε media, τα οποία κερδίζουν ζωή χάρη στα 15+ εκατ. ευρώ που δαπανά ετησίως ο Οργανισμός για την προβολή του μέσα από αυτά, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της εξουσίας που παίρνει στα χέρια του ο Μελισσανίδης και την προοπτική να ανέβει ακόμη ψηλότερα στη λίστα των παραγόντων με την μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στο ποδόσφαιρο.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: