Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

«Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ»...!!

Ο Χάινς έφυγε... Όπως έχουν φύγει κι άλλοι πολλοί στο παρελθόν από ελληνικές ομάδες. Παίκτες, προπονητές. Ποτέ όμως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.

«Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ»...
Ξέρετε γιατί; Διότι το μπάσκετ στην Ελλάδα δεν στηρίζεται σε ξένες δυνάμεις, έχει γερές βάσεις, αγάπη και μεράκι. Ενα κεφάλι κόβεται, δύο εμφανίζονται. Και πάντα όσοι φεύγουν, στο τέλος θέλουν να γυρίσουν.
Γιατί το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι πάντα εδώ. Εχει το σεβασμό της Ευρώπης και όποιος κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό το καταλαβαίνει αμέσως. Επί τη ευκαιρία, λοιπόν, ας βάλουμε τα γεγονότα στην πραγματική τους βάση, για να αντιληφθούμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

άρθρο του Σπύρου Καβαλιεράτου
 
* Φεύγουν - λέει - οι παίκτες από την Ελλάδα γιατι δεν αντέχουν τα επεισόδια και την... επικίνδυνη ζωή στα ματς Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός.  Οταν έρχονται, βέβαια, δεν έχουν ενημερωθεί. Λες και δεν γίνονται επεισόδια εδώ και 20 χρόνια. Κύριοι, όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα. Μόνο με το χρήμα. Οποιος επιλέξει το εξωτερικό, το κάνει επειδή πήρε περισσότερα λεφτά. Εχετε διαβάσει ποτέ ότι έφυγε παίκτης από ελληνική ομάδα έχοντας πάρει λιγότερα χρήματα; Οχι, κανείς. Ολες οι επιλογές γίνονται για τα λεφτα. Ο Χάινς ήρθε πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα επειδή πήρε περισσότερα χρήματα. Αν τον ένοιαζε η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, αν ήθελε να παίζει μπροστά σε... θέατρο, θα έμενε στην Γερμανία και θα έπαιρνε 100.000 δολάρια το χρόνο. Εκεί έχει καλύτερη ατμόσφαιρα το γήπεδο απ' ό,τι στη Ρωσία.

* Αλήθεια, εκτός από τον τελικό της Α1 και τον τελικό του Κυπέλλου - εκεί όπου οι κάφροι κάνουν τα δικά τους - η ατμόσφαιρα στα γήπεδα δεν είναι η καλύτερη στην Ευρώπη;

* Ποιοι μπασκετμπολίστες έχουν κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία διετία ο Σπανούλης. Πριν ήταν ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Γιασικεβίτσιους, ο Μποντιρόγκα. Ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης δεν έχουν παίξει πουθενά αλλού εκτός Ελλάδας στην Ευρώπη. Ο Μποντιρόγκα έγραψε τις πιο χρυσές σελίδες του στον Παναθηναϊκό, ο Γιασικεβίτσιους δεν θα ήθελε ποτέ να φύγει από την Ελλάδα, μόνο ο Παπαλουκάς έκανε το μεγάλο ξεπέταγμα στη Ρωσία. Ολοι τους έχουν ζήσει τα επεισόδια, αλλά κανείς δεν θα έφευγε αν η καλύτερη οικονομική προσφορά, ήταν ελληνικής ομάδας.

* Ποιος θεωρείται ο καλύτερος Ευρωπαίος προπονητής; Ο Ομπράντοβιτς. Πόσα χρόνια έμεινε στην Ελλάδα των επεισοδίων; Από το 2000 ως το 2012. Δεν έφυγε για άλλο λόγο, αλλά για την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων. Το ίδιο και ο Ιβκοβιτς, που έχει πάρει τα δύο ευρωπαϊκά με τον Ολυμπιακό.

* Πόσοι Αμερικανοί θα άφησαν την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία για να έρθουν να παίξουν στην Ελλάδα; Ολοι όσοι πάρουν τα κατάλληλα χρήματα. Τα περισσότερα. Στην Ιταλία, στη Γερμανία, στη Λιθουανία δεν κινδυνεύει κανείς όσο στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι; 

* Οι Ελληνες προπονητές είναι έτοιμοι να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, μαζί με τους Ιταλούς. Ο Μπαρτζώκας αναδείχθηκε καλύτερος κόουτς στην Ευρωλίγκα, η Φενέρ τον έκανε "χρυσό" για να τον "κλέψει" από τον Ολυμπιακό. Ο Πεδουλάκης είναι προπονητής στον νταμπλούχο Παναθηναϊκό, ο Κατσικάρης είναι στην Εθνική Ρωσίας, ο Γιαννάκης στην Εθνική Κίνα, ο Ζούρος επέστρεψε στην Ζαλγκίρις, ο Ιτούδης πήγε στην Μπάνβιτ, ο Αλεξανδρής στην Ιορδανία και πάει λέγοντας. Κι εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν προπονητές με μέλλον που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε ομάδες, ο Σφαιρόπουλος στον Πανιώνιο, ο Αγγέλου στον Αρη, ο Γιαπλές στον ΑΓΟΡ και ούτω καθ' εξής. Ακόμα και στις Εθνικές, ο Μίσσας στην Νέων, ο Μανουσέλης στην Παίδων και ο Παπαθεοδώρου στην Εφήβων κάνουν εξαιρετική δουλειά και μπορεί να φέρουν μεγάλες επιτυχίες. Κυρίως οι Νέοι και οι Παίδες. Ο δε Δικαιουλάκος στις γυναίκες, έκανε τη διαφορά γιατί η Εθνική έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ και άλλαξε επίπεδο φέτος.

* Η Ομοσπονδία μπαίνει πολλές φορές στο στόχαστρο, αλλά ρίχνει τεράστιο βάρος στην ανάπτυξη. Ό Βασιλακόπουλος και οι συνεργάτες του παρακολουθούν και ελέγχουν τα πάντα, το ότι υπάρχει συνέπεια και συνέχεια, δεν είναι κάτι τυχαίο. Οι φουρνιές νέων παικτών έρχονται για να εγγυηθούν το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ.Ας μην γράψουμε ονόματα για να μην ξεχωρίσουμε κανένα παιδί. Αλλωστε σε αυτές τις ηλικίες, χρειάζεται σκληρή δουλειά και το επόμενο βήμα δεν θα το κάνει μόνο όποιος έχει ταλέντο, αλλά όποιος καταθέσει πολλά λίτρα ιδρώτα στο παρκέ. Πάντως στην Εθνική Νέων υπάρχουν τουλάχιστον τρεις παίκτες που μπορεί να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια, στην Εθνική Εφήβων το ίδιο, στην Παίδων ίσως και περισσότεροι. Και ίσως τα πάρουμε και τα πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματα των Εθνικών στα Ευρωμπάσκετ. Οι Νέοι και οι Παίδες μπορούν να πάρουν μετάλλιο, οι Εφηβοι έχουν ανισορροπία στο ρόστερ κι έτσι στόχος είναι η παραμονή.

* Οι Αγγελόπουλοι και οι Γιαννακόπουλοι παραμένουν στο μπάσκετ και βάζουν τα λεφτά τους. Εστω και λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα κι έτσι, είναι εγγυητές κι αυτοί για το μέλλον. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Εθνική Ανδρών είναι η βιτρίνα, που θα φέρνει τον κόσμο στο μπάσκετ.

* Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, παιδί που μεγάλωσε στην Ελλάδα και έμαθε μπάσκετ στον Φιλαθλητικό, έγινε νούμερο 15 στο ντραφτ. Στα 19 του χρόνια, θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο του ΝΒΑ. Η Ελλάδα δεν τον έχασε, πρόλαβε και έβγαλε διαβατήριο χάρη και στην πίεση της Ομοσπονδίας και ελπίζουμε να τον καμαρώσουμε με την μεγάλη Εθνική τα επόμενα χρόνια. Επί του παρόντος, είναι μέλος της Νέων.

* Ακόμα και στις υποτιμημένες γυναίκες το μέλλον είναι λαμπρό. Δεν είναι μόνο η πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2015, άλλωστε είναι αυτονόητο για την Εθνική να συμμετέχει στην τελική φάση και ήταν αποτυχία η φετινή της απουσία. Είναι το ότι αναδεικνύονται συνεχώς ταλέντα, τα περισσότερα φεύγουν για τα κολλέγια ή πρόκειται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Η Εθνική Νέων γυναικών παρά τα προβλήματα στην προετοιμασία, έχει υλικό για να γράψει ιστορία σε επίπεδο κοριτσιών.

* Το ότι το μπάσκετ είναι στο αίμα του Ελληνα αποδεικνύεται περίτρανα και από τα 3 ON 3 που διοργανώνει ο ΠΣΑΚ. Στην Κρήτη έσπασαν όλα τα ρεκόρ, πάνω από 1000 άτομα συμμετείχαν και οι ίδιοι οι εν ενεργεία παίκτες ήταν παρόντες έδιναν το ρυθμό. Τώρα έρχεται το 3 ON 3 στην Ελευσίνα και θα σπάσουν τα κοντέρ. Οι παλιοί δείχνουν το δρόμο στους πιο νέους, όσο υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι που αγαπούν το μπάσκετ και δεν το βλέπουν μόνο ως επάγγελμα, δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οσοι δεν πιστεύουν, ας κάνουν μια βόλτα μέχρι την Ελευσίνα το Σαββατοκύριακο.

* Από την Α1 μέχρι και τα τοπικά, όλες οι ομάδες αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πραγματικότητα και να αλλάζουν μυαλά. Βλέπουμε τον Πανιώνιο, τον Αρη, να επενδύουν στη δουλειά και στην ανάδειξη νέων παικτών. Δεν ψάχνουν για περίεργους κοινοτικούς, αλλά δίνουν ευκαιρίες σε Ελληνες που διψούν για να παίξουν μπάσκετ. Ακόμα και στις μικρότερες κατηγορίες, ξεχωρίζουν όσοι δεν κοροϊδεύουν, όσοι θέλουν να προσφέρουν στο μπάσκετ, όσοι έχουν για όπλο την αλήθεια και όχι το ψέμμα. Και αυτοί θα μείνουν στο χώρο, όσοι κοροϊδεύουν θα γυρίσουν σπίτι τους μια και καλή.

* Το κοινό του μπάσκετ είναι μεγάλο κι ας μην φαίνεται στα εισιτήρια της Α1. Ψάξτε όλες τις μεγάλες ελληνικές ιστοσελίδες, το gazzetta.gr, το sport-fm, το sport24. Πατήστε εκεί που λέει δημοφιλέστερες ειδήσεις και θα πάρετε πολλές απαντήσεις για το ενδιαφέρον που έχει ο κόσμος για την ειδησιογραφία. Δυστυχώς οι εφημερίδες έχουν γυρίσει εδώ και πολλά χρόνια την πλάτη στο μπάσκετ και μόνο χαμένες βγήκαν απ' αυτό. Το internet, όμως, λέει την αλήθεια.

Αυτά, λοιπόν. Για να μην ξεχνιόμαστε. Γιατί στην Ελλάδα της... μαυρίλας και της κρίσης, υπάρχουν και πολλές καλές ειδήσεις. Χρειάζεται απλά να θέλεις να τις βρεις και το κυριότερο να τις διαβάσεις. "Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ", που λέει και το τραγούδι.

πηγή: www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: