Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

«Πρωτάθλημα για τα 90χρόνια»

Ξεκάθαρος ως προς του στόχους της Νίκης Βόλου ενόψει της νέας σεζόν εμφανίστηκε ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, Ανδρέας Πάτσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Γιάννη Τζαναβάρα.

«Πρωτάθλημα για τα 90χρόνια»
Ο πρόεδρος της ομάδας τόνισε πως η ομάδα θα παλέψει την επόμενη αγωνιστική περίοδο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Football League, προκειμένου να συνδυαστεί με τον εορτασμό των 90χρόνων του συλλόγου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προηγούμενη σεζόν, το φινάλε στα πλέι-οφ και την απόλυση του Στέλιου Μανωλά.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«90 χρόνια ιστορίας, Νίκη – Σούπερ Λίγκα. Αυτό θα είναι το σύνθημα μας. Να γιορταστούν τα 90 χρόνια της ομάδας με την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της ομάδας πλέον. Να συνδέσουμε τον εορτασμό των 90 χρόνων της Νίκης Βόλου με την άνοδο».

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Υπάρχει μια γεωγραφική περιοχή όπως η Θεσσαλία, με πολύ μεγαλύτερη ποιότητα ομάδων και πληθυσμιακά με περισσότερους φιλάθλους, και δεν θα έχει εκπροσώπηση στη Σούπερ Λίγκα. Υπήρξαν ομάδες οι οποίες δεν είχαν λόγο ύπαρξης στο πρωτάθλημα και αν δεν υπήρχαν στο πρωτάθλημα, δεν θα ήταν κανένα το κακό. Όμως έτσι είναι δομημένος ο χάρτης του πρωταθλήματος. Υπήρχαν ομάδες που πήγαν στην αρχή να πάρουν βαθμούς και μετά πήγαν στο ρελαντί και ένας Θεός ξέρει τι έγινε... Αυτά δημιουργούν καχυποψίες και απαξιώνουν το προϊόν του ποδοσφαίρου αλλά όχι και τη γενικότερη εικόνα του πρωταθλήματος.

Μπαίνουμε σε μια χρονιά μετέωρη. Η πολιτεία βιάζεται να πάρει αποφάσεις και δεν μπορεί να αναβαθμίσει το πρωτάθλημα. Ενώ θα έπρεπε να γίνει η προκήρυξη κάναμε αναδιάρθρωση για καθαρά πελατειακές σχέσεις και οι ίδιες ομάδες που δήλωναν να ανέβουν στη Σούπερ Λίγκα, φέτος δηλώνουν αδυναμία να αγωνιστούν.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσες ομάδες θα είμαστε, αν θα είμαστε δύο όμιλοι, ένας όμιλος και ου το καθεξής. Για μένα αυτό είναι πισωγύρισμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε όλοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να εξυπηρετούμε την ίδια στρατηγική. Υπάρχουν ομάδες που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό και άλλες που απλά θέλουν να είναι στη διοργάνωση. Δεν μπορείς να έχεις ομάδες, που δεν έχουν γήπεδα, δεν έχουν φιλάθλους, δεν έχουν τίποτα.

Αυτές οι ομάδες που δεν έχουν τίποτα, δεν έχουν ούτε καν το μετοχικό κεφάλαιο να μετέχουν σε μια ΠΑΕ, γιατί έχουν τέτοια κάψα να είναι στην Football League... Τηλεοπτικά δεν θα υπάρξουν, για τον ΟΠΑΠ δεν ξέρουμε ακόμα. Αν δεν έχεις τίποτα, πώς θα συμμετάσχεις σε μία χρονιά που θα χρειαστεί από 700.000 ευρώ έως 1εκ. ευρώ. Η κεντρική διοίκηση δεν είναι δηλαδή να ικανοποιούμε πελατειακές σχέσεις για να αλιεύουμε ψήφους για τοπικές Ενώσεις. Και αναγκάζονται ομάδες σωστές να κάνουν πισωγυρίσματα, όπως και εμείς. Είναι λογικό ότι στους προγραμματισμούς θα μας πηγαίνει όλο και πιο πίσω γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται».

Για τη σεζόν που τελείωσε: «Η χρονιά που πέρασε, ήταν για τη Νίκη μία χρονιά, πραγματικής επανάστασης. Ας αφήσουμε το οικονομικό κομμάτι, που ήταν στο χείλος του γκρεμού, παίζω δεν παίζω, πέφτω δεν πέφτω... Η Νίκη ήταν μία ομάδα μικρή και το επαναλαμβάνω. Αποτυπώνω μια πραγματικότητα. Ήταν μια μικρή ομάδα σε δυναμική και νοοτροπία που είχε σβήσει από τον ποδοσφαιρικό χάρτη και είχε έναν πυρήνα απόλυτης υποστήριξης από τους φιλάθλους για το μέλλον της.

Το πρώτο πράγμα, που κατορθώσαμε να κάνουμε είναι να την επαναφέρουμε στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας και να την καθιερώσουμε ως μια ομάδα με ήθος, αρχές και αξιοπρέπεια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι είμαστε μια ποδοσφαιρική δύναμη αναγνωρίσιμη, σταθήκαμε με αξιοπρέπεια σε ό, τι κι αν έγινε μέσα στη χρονιά και γνωρίσαμε τη συμπάθεια της φίλαθλης γνώμης πανελλαδικά, αλλά και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία.

Στον πρώτο γύρο έκανε υπέρβαση, έπαιξε ποδόσφαιρο χωρίς σκοπιμότητες, αυτό το ποδόσφαιρο που θέλει ο φίλαθλος. Οι φίλαθλοι, οι οποίοι είδαν την ομάδα μας, είτε από το γήπεδο είτε από την τηλεόραση, ήταν ευχαριστημένοι. Η Νίκη είχε 22 τηλεοπτικές μεταδόσεις, το οποίο είναι ακόμα μια μεγάλη επιτυχία για την ομάδα μας που ήταν τηλεοπτικά εμπορική. Αυτό μας βοήθησε να αναδείξουμε και την ποδοσφαιρική μας αξία.

Αν είχαμε τους πέντε βαθμούς θα είχαμε ανέβει λόγω των ισοβαθμιών. Ήταν μια πάρα πολύ καλή αγωνιστική χρονιά. Νεοφώτιστη, ξεκίνησε από το μηδέν, αντιμετώπισε απίστευτο πόλεμο σε όλα τα επίπεδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το οικονομικό, καθώς ήταν η ψυχολογική πίεση που νιώθαμε εμείς προσωπικά, αλλά και οι ποδοσφαιριστές. Μέσα από αυτές τις συνθήκες καταλάβαμε αυτή τη θέση».


Για τα πλέι οφ: «Κάναμε πολύ άσχημα πλέι οφ. Δεν περίμενα τόσο κακή αγωνιστική συμπεριφορά από την ομάδα και δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε ούτε έναν αγώνα. Μπορώ να πω σήμερα ότι η Νίκη Βόλου σημαίνει πολλά και έχει τον σεβασμό των πάντων. Επίσης με ευχαριστεί και η αγωνιστική χρονιά αλλά δεν δέχομαι από την ομάδα μου και όσους συνεργάστηκαν μαζί μου την έβδομη θέση. Δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος από την έβδομη θέση.

Όσον αφορά στο κύρος και την ποιότητα της ομάδας είχαμε μεγάλη επιτυχία, γιατί ήμασταν η πιο σεβαστή και αγαπητή ομάδα, αγωνιστικά όμως δεν αποδέχομαι την έβδομη θέση. Ενώ λοιπόν η ομάδα έχει μια αποδοχή γενικότερη από όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα, μπορέσαμε λοιπόν να κυριεύσουμε και να αποκτήσουμε τον σεβασμό και τη συμπάθεια, ακυρώθηκε πάρα πολλές φορές η προσπάθεια εκ των έσω. Ενώ εγώ είχα μια επιδίωξη να την κάνω πάρα πολύ μεγάλη ομάδα, κάποιοι ήθελαν να την έχουν μικρή. Είναι μια ομάδα την οποία την θέλουν συνοικιακή, είναι μια ομάδα που δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ καμία αίγλη.

Αυτή η ομάδα έχει πολλούς ιδιοκτήτες, όλοι έχουν καχυποψία, κρίνουν, αλλά κανείς δεν βοηθά στις υποχρεώσεις. Έχει πολλούς ιδιοκτήτες, όλοι κρίνουν, αλλά μόνο εγώ πληρώνω. Γιατί πήρε αυτόν τον προπονητή; Γιατί τρώει με αυτόν; Θέλει να κάνει τον Ολυμπιονίκη, είναι Ολυμπιακός, ο Πάτσης τρώει με τον Μπέο. Πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από αυτό που είδαν να ανατέλλει. Όμως δεν μπορούσαν να την ακουμπήσουν και να την ξεψαχνίσουν. Βλέποντας ότι όλοι αυτοί έγιναν παρελθόν, έβλεπαν ότι έπρεπε να αποκομίσουν κάποια πράγματα.

Δεν έχει ξαναγίνει στις προσφυγές να είναι απαιτητά όλα τώρα. Νομίζετε ότι οι παίκτες ξεκίνησαν όλοι μόνοι τους και ξύπνησαν μια ωραία μέρα και είχαν αυτή τη συμπεριφορά; Υπήρχε μια διαπλοκή με παλιούς παράγοντες, με κάποιους δικηγόρους. Ηρωποιούνται οι παίκτες και δεν υποστηρίζεται η ομάδα. Αυτό είναι το άλλο τρελό στη Νίκη. Υποστηρίζαμε παίκτες της αντίπαλης ομάδας, επειδή έπαιξαν στην ομάδα και πέρασαν. Δίναμε λουλούδια σε παίκτες που έκαναν προσφυγές και δεν άφηναν την ομάδα να παίξει. Δύο παίκτες μας έλεγαν ότι δεν θα παίξουμε με τον Ολυμπιακό Βόλου και αυτοί εδώ είναι ήρωες για τους Νικιώτες… Έφυγε από τη Νίκη πήγε στον Ολυμπιακό, έκανε προσφυγή, συμβόλαιο Ρονάλντο. Δύο επιλογές έχεις Πάτση, ή θα σε… με τις προσφυγές ή θα με πάρεις πίσω.

Αν μπορούσα θα έπαιρνα αυτή την ομάδα σε άλλη πόλη, εκεί που θα έχω τον σεβασμό της κοινωνίας και των φιλάθλων. Δεν υποστηρίζουμε αυτόν που διοικεί, αυτόν που πληρώνει και αυτόν που αγωνίζεται να βγάλει την ομάδα. Όλοι συμμετείχαμε στο να μη βγει για αυτούς τους πέντε βαθμούς η ομάδα. Κι εγώ έκανα λάθη, και ο προπονητής και οι παίκτες, αλλά και η κοινωνία βοήθησε με το να ασχολείται με μικρότητες και με καχυποψίες.

Αμφισβητήθηκε η αξιοπρέπεια του ανθρώπου που διοικεί την ομάδα. Αποφασίζουν κάποιοι τι πρέπει να κάνω εγώ. Με ποιον θα βγαίνω, με ποιον θα κοιμάμαι, με ποιον θα κάνω μπάνιο. Με σκοπό να σου θίξουν την τιμή και την υπόληψη σου για να πεις σηκώνομαι και φεύγω.

Αυτή είναι μια αποτύπωση τι περάσαμε όλη την χρονιά και τι επιδιώχθηκε... Είναι οι ίδιοι που λένε ότι έδωσαν 100.000 σε μένα και σε μένα έλεγαν ότι θα δώσουμε από 2.000... Παίζαμε σε ένα παραμύθι των τρελών. Αν χάσαμε την άνοδο, είμαστε συμμέτοχοι όλοι και μην κοιτάξει κανείς να βγάλει την ουρά του απ’ έξω. Αυτό λοιπόν είναι πώς πέρασε η χρονιά και πώς έφυγε η χρονιά».


Για το αν σκέφτηκε να φύγει: «Δεν σας κρύβω ότι όντως πέρασε αρκετές φορές από το μυαλό μου να φύγω από την ομάδα. Απλά δεν είχα πάρει καμία απόφαση και προβληματιζόμουν αν αξίζει να μείνεις σε μια ομάδα που το μόνο που κάνεις είναι να σε φθείρει. Και οικονομικά να μην σε υποστηρίζει. Νίκη Βόλου – Τσαριτσάνη, Παντελής Μαγουλάς, 3.100 εισιτήρια. Νίκη Βόλου – Ολυμπιακός Βόλου, Πανθεσσαλικό, 2.100.

Έφαγα πρόστιμα, γιατί κάποιοι ήθελαν να κάνουν την πλάκα τους. Κάποιοι έμπαιναν τζάμπα και πετούσαν και τη ρουκέτα. Για κάθε πρόστιμο που πληρώνω, αφαιρείται ρήτρα από τη χορηγία του ΟΠΑΠ. Παίξαμε αγώνες με 500 φιλάθλους, με 700; Πού ήταν οι φίλαθλοι; Σε αυτά που μου λέγατε; Υπάρχει μια μεγάλη διαρροή φιλάθλων, η οποία αποστασιοποιήθηκε. Θα πρέπει κάτι να κάνουμε για να δημιουργήσουμε νέες γενιές φιλάθλων. Το να λέμε ότι είμαστε χιλιάδες, αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Ταλαντεύτηκα πάρα πολύ να μείνω ή να φύγω... Πίστεψα και πιστεύω όμως, επειδή είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος, ότι φοράω κουστούμι δεν σημαίνει ότι δεν είμαι σκληρό παιδί, πεισματάρης και ξεροκέφαλος. Πιστεύω ότι η Νίκη Βόλου μπορεί ειναι γίνει μεγάλη ομάδα, μπορεί να δημιουργήσει νέες γενιές φιλάθλων και μπορεί να πετύχει τους στόχους της. Αλλά να έχει μια πραγματική στήριξη και να απομονώσει και να εξακοντίσει όλους αυτούς τους παρακμιακούς τύπους, που κατ’ εντολήν, καθ’ υπόδειξη και από τη βλακεία τους, να δημιουργήσουν πρόβλημα»...


Για την αποχώρηση Μανωλά: «Έπρεπε να ξεκαθαρίσω το τοπίο από την πρώτη μέρα. Να κόψω τα χόρτα. Πίστευα ότι με συζήτηση και με συμμετοχή, μπορεί να κάνουμε πολλά πράγματα. Αυτό ήταν το λάθος μου. Η Νίκη ήθελε δομική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα της. Ανέχτηκα πάρα πολλά που δεν θα έπρεπε να ανεχτώ. Το δεύτερο που μου στοίχησε σαν ομάδα ήταν η φυγή του Μανωλά. Και το οποίο το παραδέχομαι. Με τον τρόπο που έγινε, έριξε την ομάδα. Μετά έγιναν λάθος στις επιλογές, όπως του Γιώργου Χατζάρα, που εγώ εκτιμώ και δεν απαξιώνω την πορεία του στο πρωτάθλημα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αυτό ήταν το αποτέλεσμα.

Ο κ. Μανωλάς έκανε κάποια δήλωση ότι έφυγε, γιατί δεν μας πήγαινε η διαιτησία. Η διαιτησία εγώ πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ καλή. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί και το πάνω και το κάτω. Δεν ξέρω τον πραγματικό λόγο. Εγώ ξέρω τι του είπα εκείνο το βράδυ, τον κάλεσα και του είπα ότι αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Ό, τι και να είχε στο μυαλό του θα έπρεπε να το διαχειριστεί διαφορετικά. Η μεταγραφική περίοδος είχε ολοκληρωθεί, οι μεταγραφές ήταν του κ. Μανωλά και του βοηθού του. Έπρεπε να το διαχειριστεί πιο κομψά και να μη δημιουργήσει αυτή την αρνητική ψυχολογία σε όλους μας».


Για τις αποχωρήσεις παικτών: «Θεωρώ ότι όταν έχεις κάποιους παίκτες, οφείλουν την ομάδα να την παίρνουν στα χέρια τους. Γι αυτό υποτίθεται πληρώνεσαι αδρά για να κάνεις τη διαφορά στην κρίσιμη αγωνιστική περίοδο. Σας είπα ότι αφού είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ, δεν μπορώ να είμαι ευτυχής από αυτή τη θέση. Αξιολογώ χαρακτήρες και συμπεριφορές. Υπήρχαν παίκτες που ξέφυγαν σε πάρα πολλά επίπεδα. Δεν μπορώ να σε επιβραβεύσω για την έβδομη θέση… Με την έβδομη θέση έχασαν την υπεραξία τους. Ποια είναι η υπεραξία που θα έπρεπε να μπω σε μια διαπραγμάτευση;»

Για τη συγχώνευση και όλα αυτά που ακούγονταν κατά καιρούς: «Ένα πράγμα που είπα είναι ότι αναπτύχθηκε γύρω από το πρόσωπο μου μια ατελείωτη παραφιλολογία. Πόσες φορές διέψευσα ότι προτίθεμαι να κάνω συγχώνευση; Δέκα; Κάθε φορά βγαίνει αυτό το πράγμα… Ο κ. Μπέος είπε ότι συγχώνευση δεν πρόκειται να γίνει. Επανέρχεται λοιπόν συνέχεια το θέμα της συγχώνευσης. Άνοιξε κανείς να δει πώς γίνεται η συγχώνευση; Είδες κανείς το Νόμο; Η συγχώνευση γίνεται μόνο από το μητρικό σωματείο. Δεν συγχωνεύεται η ΠΑΕ, αλλά τα Ερασιτεχνικά σωματεία και αυτά υποχρεώνουν σε περίπτωση που έχουν επαγγελματική ομάδα να υποχρεώσουν μια νέα ομάδα.

Γιατί λοιπόν χρεώνανε σε μένα το θέμα της συγχώνευσης; Το φεύγω –μένω, είπα ότι ήταν χαοτική η κατάσταση. Δεν ήξερα πόσο θα αντέξω και πώς θα τα αντιμετωπίσω. Ζήτησα στήριξη την οποία και δεν έλαβα… Όταν ακούς για 100.000 βοήθεια και μετά λείπει ένα μηδενικό, δεν ξέρω πώς μπορώ να ανταπεξέλθω. Το να αποτυπώσεις την πραγματικότητα, και να πεις ότι έχεις πρόβλημα είναι άλλο.

Αυτή η διαχείριση όμως του θέματος, αποδυνάμωνε τη δική μου προσπάθεια. Η μεγαλύτερη μεταγραφή που μπορούσε να γίνει το καλοκαίρι ήταν η δική μου. Είναι δυνατόν σε όλη την υπόλοιπη χώρα να θέλουν τον Πάτση να τον έχουν υπό μεταγραφή και να μην μπορείς να κερδίσεις εδώ που παράγεις έργο; Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης. Κάποιοι συγκεκριμένοι δεν ήθελαν την παρουσία μου εδώ».


Για τα αποδυτήρια της ομάδας και το γεγονός που βγήκε προς τα έξω για τον Χαραλαμπίδη: «Δεν συνέβη αυτό στα αποδυτήρια και δεν έφαγε χαστούκι ο Χαραλαμπίδης. Εμένα ποτέ δεν μου είπε ο Χαραλαμπίδης ότι είχαμε τέτοιο επεισόδιο. Ότι κάποιοι παίκτες, τον είδαν αλλιώς το έργο και έπαιξαν για το εγώ και όχι το εμείς, είναι αλήθεια. Κάποιοι παίκτες πήραν υπεραξία και ηρωποιήθηκαν που έπαιξε μεγάλο ρόλο και δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν γιατί μπήκαν στο εγώ και έφυγαν από το εμείς. Αυτό το διαχειρίζεται ο προπονητής και όχι ο πρόεδρος της ομάδας. Αυτό είναι θέμα του προπονητή. Ο Τζαναβάρας, αν αύριο χάσει τον έλεγχο στα αποδυτήρια, θα απομακρύνω τον Τζαναβάρα.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε προβλήματα; Τι βγήκε προς τα έξω; Τα κόκκινα ΜΜΕ δημιούργησαν το απόλυτο στεγανό για την ομάδα τους. Εμείς το αναπαράγαμε και το παρουσιάζαμε. Θέλαμε να βλέπουμε όλοι από μέσα. Εμείς φτύναμε τα μούτρα μας… Όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα να λέει μπράβο για την μπάλα που παίζεις και εσύ να λες δεν έδωσε λεφτά ο Πάτσης για να φάει η ομάδα».


Για τα γραφεία της ΠΑΕ: «Τα γραφεία της ΠΑΕ θα μεταφερθούν στον Βόλο, γιατί εκεί είναι η θέση της. Δεν σημαίνει ότι δεν σέβεται την ιστορία της, τα εμβλήματα της. Είναι ομάδα του Βόλου. Εμείς θα παίξουμε στο Πανθεσσαλικό, γιατί είμαστε μεγάλη ομάδα».

Για τη δυναμική του κόσμου: «Δεν είναι σωστό και είναι άκομψο να συγκρίνεις τις ομάδες. Εγώ τι είπα στην αρχή; Ότι υπάρχουν ομάδες που δεν έπρεπε να υπάρχουν στο πρωτάθλημα. Είπα το εξής: Ότι είναι μεγαλύτερης δυναμικής από αυτή που παρουσίασε. Μια μεγάλη μερίδα για πάρα πολλούς λόγους δεν ακολούθησε την ομάδα. Αν η Νίκη είχε τον κόσμο που είχε στα πλέι οφ, όλη την αγωνιστική χρονιά, ποια θα ήταν η θέση της Νίκης σήμερα; Σε όλα τα επίπεδα; Δεν έχω παράπονο από τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: