Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Καρτιέ Μάρτιν, αυτός ο... άγνωστος!!

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση του Καρτιέ Μαρτίν και το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει πτυχές της καριέρας και της ζωής του 29χρονου φόργουορντ.

Καρτιέ Μάρτιν, αυτός ο... άγνωστος
Ο Καρτιέ Μάρτιν αναμένεται να είναι ο νέος σμολ φόργουορντ του Ολυμπιακού. Παίκτης με καλό μακρινό σουτ, ικανός αμυντικός, με ομαδικό πνεύμα και αρκετά κοινά στοιχεία με τον προκάτοχο της θέσης, Κώστα Παπανικολάου. Αυτά όμως τα έχετε διαβάσει…

Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει κάποιες άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της ζωής του 29χρονου άσου. Από τις σπουδές του και την εξαιρετική του κολεγιακή καριέρα, μέχρι την απογοήτευση της μη επιλογής στα ντραφτ. Από τα περάσματα από Τουρκία, Ιταλία και Κίνα, μέχρι το NBDL. από τα δεκαήμερα συμβόλαια στο ΝΒΑ μέχρι την καθιέρωση στους Ουίζαρντς. Και φυσικά διαβάστε για τον εργατικό, θρήσκο, οικογενειάρχη και «σημαδεμένο» Καρτιέ Μάρτιν, αλλά και την απάτη σε βάρος του.

Του Χρήστου Ρομπόλη

-Είναι γιος των Μέλβις Γούτεν και Ντενίσα Μάρτιν. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Κάνσας με υποτροφία από το μπάσκετ, αν και είχε προτάσεις από το Οκλαχόμα Στέιτ, το Τέξας και το Κεντάκι.

-Η μη επιλογή του στο ντραφτ το 2007, μετά την πολύ καλή καριέρα που είχε στο πανεπιστήμιο του Κάνσας (17,1π., 4,4 ριμπ. και 1,3 ασίστ ανά αγώνα στην τελευταία του χρονιά) του στοίχισε αλλά τον πείσμωσε. «Ήταν δύσκολο που δεν με επέλεξε καμία ομάδα, αλλά δούλεψα σκληρά και κατάφερα να παίξω στο ΝΒΑ», έχει δηλώσει ο ίδιος.

-Έφυγε νωρίς για την Ευρώπη, αρχικά για την Αντάλια της Τουρκίας (π. κατά μέσο όρο) και μετά για την Μπενετόν Τρεβίζο (8,6π. ανά αγώνα σε 7 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, 11,5π. ανά αγώνα σε 4 εμφανίσεις στο Eurocup) για οικονομικούς λόγους. «Κάποιες φορές πρέπει να κοιτάξεις το συμφέρον το δικό σου και της οικογένειάς σου. Για το καλό μας επέλεξα να υπογράψω. Υπάρχει ζωή μετά το μπάσκετ και πρέπει να είσαι έτοιμος γι’ αυτή».

-Οι πρώτες του εμπειρίες στην Ευρώπη δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. «Πήγα στην Τουρκία (Αντάλια) για δέκα μήνες και μετά επέστρεψα στις ΗΠΑ προσπαθώντας να βρω συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Το 2009 υπέγραψα στην Ιταλία (Μπενετόν), αλλά μάλλον έκανα λάθος. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά, έφυγα και το Δεκέμβριο επέστρεψα στο NBDL».

-Πέρασε και από την Κίνα, παίζοντας τη σεζόν 2011/12 στους Νόρθιστ Τάιγκερς έχοντας 26,3 πόντους και 4,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 30 ματς στο εγχώριο πρωτάθλημα.

-Το πάλεψε πολύ για να βρει ομάδα στο ΝΒΑ. Είχε τρεις διαφορετικές θητείες στο NBDL με την Αϊόβα Ένερτζι (19,8 πόντους και 5,3 ριμπάουντ ανά αγώνα). Υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο σε Μπόμπκατς τον Ιανουάριο του 2009 και κέρδισε θέση ως το τέλος της περιόδου. Τον Οκτώβριο του 2010 υπέγραψε δεκαήμερα συμβόλαια σε Ουόριορς και Ουίζαρντς, μένοντας στους τελευταίους για όλη τη σεζόν. Το Μάρτιο του 2012 υπέγραψε και πάλι δεκαήμερο συμβόλαιο με τους Ουίζαρντς, αλλά κέρδισε τη θέση του για όλη την περίοδο και έμεινε και για τον επόμενο χρόνο.

-Θεωρείται ιδιαίτερα εργατικός παίκτης. Ο προπονητής του στους Ουίζαρντς, Φλιπ Σόντερς, είχε πει πρόσφατα για αυτόν: «Όταν δουλεύεις σκληρά επιβραβεύεσαι και παίρνεις ευκαιρίες. Είναι πάντα σε ετοιμότητα και φέρνει σε πέρας το ρόλο που έχει».

-Είχε σαν στόχο να κερδίσει ένα συμβόλαιο μεγάλης διάρκειας στο ΝΒΑ. Όμως αυτό δεν έγινε πράξη και προφανώς από την αβεβαιότητα των μονοετών συμβολαίων προτίμησε τα καλά χρήματα στην Ευρώπη.

-Πέρασε το καλοκαίρι του στο Χιούστον, κοντά στην οικογένειά του, κάνοντας ατομικές προπονήσεις.

-Είναι παντρεμένος με τη Σαλάνι από το 2007 κι έχουν έναν γιο δύο ετών, με το όνομα Καρτιέ τζούνιορ. Σε συνέντευξή του είχε παραδεχτεί πως «… η γέννηση του γιου μου ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου και μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης».

-Είναι γεμάτος τατουάζ. Έχει στους δικεφάλους δύο, ένα με τη λέξη «Focus» (συγκέντρωση) κι ένα με τη λέξη «Faith» (πίστη).

-Είναι ιδιαίτερα θρήσκος. «Όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, σημασία έχει να συνεχίσεις να πιστεύεις στο Θεό», έχει δηλώσει.

-Πριν δύο χρόνια το όνομά του ήταν μέσα στη λίστα με τους διάσημους που έχασαν χρήματα τα οποία είχαν διαθέσει προς επένδυση σε έναν χρηματιστή που αποδείχτηκε απατεώνας. Ο Μάρτιν υπολογίζεται πως είχε διαθέσει 374.000 δολάρια, τα οποία έκαναν φτερά. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: