Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Καλά μαν-ΤΑΤΑ...!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το 7-0 της πρεμιέρας της Μπάρτσα και το νέο τεχνικό της που έβαλε το στίγμα του σε όλα, μα όλα όσα συνέβησαν...
Τέρμα τα... ποδοσφαιρικά πειράματα του τύπου να παίξουμε με τρεις στόπερ πίσω που κανείς τους δεν θα είναι καθαρόαιμο στόπερ. Τέρμα οι... τρέλες του τύπου ο Σεσκ είναι φορ και ο Ινιέστα μπορεί να παίξει και κόφτης.
Τέρμα τα “αυτός δεν βγαίνει ποτέ από την ομάδα” και τα “δεν γίνεται αυτόν να τον αφήσεις στον πάγκο”.
Με τον Χεράρδο “Τάτα” Μαρτίνο, όλα γίνονται. Και όπως πολύ επιτυχημένα είχε γράψει ο Αλέξης Σπυρόπουλος εδώ στο gazzetta λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του με τους Καταλανούς “η Μπαρτσελόνα έχει ξανά κανονικό προπονητή”.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το ματς της πρεμιέρας ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Λεβάντε και το είδα προσεκτικά, αφού το περιέγραφα για λογαριασμό του ΟΤΕ TV, και το “διάβασα” αρκετά πριν και μετά το τέλος του.
Πριν το ματς λοιπόν ο “Τάτα” αν τον αποκωδικοποιούσες σωστά, τα είχε πει όλα.
Πρώτον: “Μην πέφτετε όλοι πάνω στο Νεϊμάρ και μην περιμένετε από το πρώτο λεπτό να κάνει θαύματα. Το παιδί θέλει το χρόνο του”.
Δεύτερον: “Από τον Αλέξις Σάντσες περιμένω πολλά στη φετινή σεζόν. Περιμένω να δω τον παίκτη που με την Εθνική Χιλής του Μπιέλσα έκανε θραύση”.
Τρίτον: “Αν η διοίκηση έχει πει δύο φορές όχι στη Μάντσεστερ για τον Σεσκ, εγώ θα πω και μία τρίτη ”.
Τέταρτον: “Θέλω να ξαναδώ στο γήπεδο την προ διετίας Μπάρτσα που είχε σήμα κατατεθέν την πίεση ψηλά και το κλέψιμο της μπάλας, μόλις την έχανε”.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν: Η Μπάρτσα να παραταχθεί με κλασικό 4-3-3. Τέσσερις στην άμυνα στην ευθεία, Αλβες, Μασεράνο, Πικέ, Αντριάνο. Καθαρό αμυντικό χαφ ο Μπουσκέτς. Εσωτερικοί μέσοι ο Τσάβι με τον Σεσκ, εξτρέμ ο Πέδρο με τον Αλέξις και κορυφή ο Μέσι.
Με λίγα λόγια στον πάγκο ο Νεϊμάρ και ο Ινιέστα, βασικοί ο Αλέξις και ο Σεσκ Φάμπρεγκας στην κανονική του θέση, αυτή του εσωτερικού μέσου και όχι αυτή του “ψευτο σέντερ φορ”.

Το τόπι χάθηκε σε μία απολύτως πειστική εμφάνιση που για 45 λεπτά ήταν σχεδόν εξωπραγματική. Η Μπάρτσα 6-0 στο ημίχρονο με ασύλληπτα νούμερα. Κατοχή σχεδόν 80%, έξι γκολ από πέντε διαφορετικούς παίκτες, ασφυκτικό πρέσινγκ, και συνεχόμενη κίνηση των παικτών που έβγαζαν εξαιρετικούς συνδυασμούς. Total football που έγραψε και ο τύπος της Ισπανίας και όχι μόνο την επομένη. Ο Αλέξις γκολ, ο Σεσκ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στο “Καμπ Νου” (αν είδε το ματς ο Μόγιες σίγουρα θα έσκασε...) και όλη η Μπάρτσα απολαυστική.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός (πρώτο ματς της σεζόν είναι) λογικά έπεσε, αλλά ο Τάτα έδωσε και πάλι... ρεσιτάλ. Πρώτη αλλαγή ο Νεϊμάρ, λίγο μετά το 60'. Να μην χαλάσει το χατίρι και στο κοινό που είχε πάει για να δει τον Βραζιλιάνο. Δεύτερη αλλαγή, έξω ο Μέσι!!! Αυτό δεν συμβαίνει συχνά, τι συχνά δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ να κάνουν αλλαγή στην Μπάρτσα το τοτέμ.
Ο Τάτα εξηγεί αμέσως μετά. “Ο Μέσι χρειάζεται να ξεκουράζεται σε κάποια ματς για να είναι φρέσκος. Και στην ισοπαλία να ήταν το ματς πάλι θα τον έβγαζα, δεν βγήκε γιατί ήμασταν μπροστά με 6-0...”.
Εδώ κολλάει αυτό που λένε “Είδες ο Τάτα...” Αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια άλλοι κι' άλλοι το έκανε ο Αργεντινός κόουτς από το πρώτο ματς και έστειλε και το μήνυμα ότι θα το ξανακάνει όποτε χρειάζεται.

Ο Μαρτίνο ήρθε για να βάλει την σφραγίδα του στην Μπάρτσα και φαίνεται ότι έχει και την προσωπικότητα να το κάνει. Πρώτον με την απόφαση του να “φωνάξει” με τις επιλογές του, ότι δεν θα κάνει την ομάδα μπάχαλο για να τους χωρέσει όλους στην ενδεκάδα. Σε αυτό το πρώτο ματς δεν χώραγαν και έμειναν στον πάγκο, ο Νεϊμάρ, ο Ινιέστα και ο Τζόρντι Αλμπα. Στο επόμενο θα είναι κάποιοι άλλοι. Δεύτερον με την απόφασή του να δείξει ότι πάνω και από τον Μέσι, είναι οι ισορροπίες στην ομάδα και τρίτον με το καταπληκτικό ποδόσφαιρο που ξαναέπαιξε η Μπάρτσα επειδή απλώς έκανε αυτά που έπρεπε. Εβαλε τους παίκτες στην κανονική τους θέση, έπαιξε ένα ξεκάθαρο και κανονικό σύστημα με απολύτως ευδιάκριτους και ξεκάθαρους ρόλους για όλους.

Ο Τάτα ήρθε για να μείνει και είναι ένας πολύ κανονικός προπονητής (αυτό το ξέραμε από την Εθνική Παραγουάης είναι αλήθεια), αλλά και μία προσωπικότητα που αντέχει και με το παραπάνω όπως μας έδειξε την... φανέλα της Μπάρτσα. Αν προσέξει και λίγο το ντύσιμο του (τα πάντα μετράνε και το παλιομοδίτικο ριγέ σακάκι ήδη σχολιάστηκε...) θα κάνει θραύση.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: