Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν πετάς βαθμούς…!!

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει για τον ΠΑΟΚ που «πετώντας» βαθμούς σε ματς όπως αυτό με τον ΟΦΗ, δείχνει ότι... ταβάνι του είναι η 2η θέση.
Θα είμαι πάντα φανατικός υποστηρικτής της άποψης ότι τα πρωταθλήματα κερδίζονται από τις ομάδες που έχουν την εξυπνάδα και τις δυνατότητες εννοείται, να συγκεντρώνουν τους βαθμούς με τους μικρούς – θεωρητικά πάντα- αντιπάλους. Δεν προσφέρουν πρωταθλήματα τα ντέρμπι. Πρεστίζ και αίγλη προσφέρουν, τίτλους όμως, όχι.
Για να μην το αναλύσω και πολύ ο ΠΑΟΚ που έχασε στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό και άφησε δυο βαθμούς στο Ηράκλειο με αντίπαλο τον ΟΦΗ χάνει αυτόματα το δικαίωμα να στοχεύει στο πρωτάθλημα. Χάνοντας βαθμούς σε έδρες που ο ΟΣΦΠ (και το συγκεκριμενοποιώ γιατί άλλος διεκδικητής για τον τίτλο δεν υπάρχει) θα περάσει εύκολα ή δύσκολα το μάξιμουμ που μπορεί να πετύχει ο Δικέφαλος είναι η 2η θέση.
Και μην μου πείτε ότι είναι νωρίς για τέτοιου είδους συμπεράσματα, γιατί πιστέψτε με δεν είναι καθόλου νωρίς. Άλλωστε για να καταλήξω σ΄ αυτό το συμπέρασμα συνυπολόγισα την απόδοση του ΠΑΟΚ στους έξι αγώνες πρωταθλήματος και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζει η διαιτησία.
Να τα αναλύσουμε με τη σειρά ξεκινώντας από την απόδοση του Δικεφάλου. Και στην Κρήτη (όπως άλλωστε και στο Αγρίνιο αλλά και στην Βέροια) η ομάδα του Στέφενς έδειξε αδυναμίες στην ανάπτυξη αλλά κυρίως στον ανασταλτικό τομέα. Αδυναμίες που δεν διορθώνονται όσο περνά ο καιρός κι αυτό είναι ανησυχητικό.
Είπαμε ότι υπάρχουν παίκτες ποιότητας που μπορούν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα. Αναφέρομαι στον Στοχ από τον οποίο περιμένεις μια προσωπική ενέργεια για να αλλάξουν τα δεδομένα ενός αγώνα. Οι αντίπαλοι προπονητές άρχισαν πλέον να «διαβάζουν» καλά το παιχνίδι του Σλοβάκου και να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Στην Κρήτη με δεδομένη την έλλειψη του Λούκας ήταν ακόμα πιο εύκολο να περιοριστεί ο Στοχ. Και δεν αναφέρομαι στο α΄ ημίχρονο που ο ΠΑΟΚ ήταν ανύπαρκτός. Αναφέρομαι στην επανάληψη που η ομάδα έδειξε σαφώς μεγαλύτερη διάθεση, πίεσε είχε τον έλεγχο του αγώνα και δημιούργησε ευκαιρίες.
Με καλά μπλοκαρισμένο το Στοχ τον Σαλπιγγίδη δεξιά (αλήθεια αυτή την απόφαση του Στέφενς δεν μπορώ να την εξηγήσω) και τα χαφ να μην μπορούν να βρούνε τον Αθανασιάδη ούτε με χαρτοσημασμένη αίτηση δεν είναι δυνατόν να διεκδικείς τη νίκη απέναντι σε μια ομάδα που καίγεται για βαθμούς και ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει ή έστω να πάρει την ισοπαλία.
Η ισοπαλία μπορεί να φαντάζει ως δίκαιο αποτέλεσμα με βάση την εικόνα του αγώνα αλλά ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε χάσει με δεδομένες τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι αντίπαλοι του στα τελευταία λεπτά όταν τόσο ο Βίτορ όσο και ο Κατσουράνης μετατράπηκαν σε φορ στο κυνήγι ενός δεύτερου γκολ για τον Δικέφαλο.
Για να ολοκληρώσω την αγωνιστική ανάλυση του αγώνα δεν μπορώ επίσης να εξηγήσω γιατί δεν δικαιούται χρόνο συμμετοχής ο Γκαρσία με δεδομένο ότι ο Τζιόλης στα τελευταία παιχνίδια δείχνει να μην έχει καθαρό μυαλό και ανάσες όντας κουρασμένος. Δεν μπορώ επίσης να εξηγήσω τον αποκλεισμό του Νίνη από την αποστολή καθώς είναι ο μόνος που θα μπορούσε να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Λούκας στη μεσαία γραμμή.
Ακόμα και ο αποκλεισμός του Τζαβέλλα δεν έχει εξήγηση. Αν η τεχνική ηγεσία ήθελε να τους ξεκουράσει για να είναι έτοιμοι στο παιχνίδι της Πέμπτης με την Αλκμααρ στην Ολλανδία μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε την εικόνα που μας έχουν δημιουργήσει διοίκηση, προπονητής και παίκτες με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους για τους στόχους του Δικεφάλου στη φετινή περίοδο.
Και σας παρακαλώ πολύ, μην μου πείτε ότι ο ΠΑΟΚ είμαι μια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες και νέο προπονητή που σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνο. Το ξέρω πολύ καλά. Το έχω γράψει πολλές φορές. Από το σημείο όμως να χρειάζεται χρόνο για να παίξει καλό ποδόσφαιρο μέχρι του σημείου να μην μπορεί να κερδίσει τον ΟΦΗ υπάρχει απόσταση που δεν καλύπτεται με τέτοιου είδους δικαιολογίες.
Πάμε τέλος στον Μάνταλο. Θα διευκρινίσω ότι δεν ευθύνεται ο διαιτητής –που έχει ειδικευτεί στις μεταγραφές- για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε τον ΟΦΗ. Ωστόσο ο Μάνταλος έκλεισε τα μάτια σε μια περίπτωση πέναλτι και φρόντιζε καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα να φορτώνει τους παίκτες του Δικεφάλου με κίτρινες κάρτες την ίδια ώρα που «έκλεινε» τα μάτια στο σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε άλλους αγώνες του ΠΑΟΚ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά από 6 αγώνες πρωταθλήματος οι παίκτες του Δικεφάλου έχουν δεχθεί συνολικά 24(!) κίτρινες κάρτες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν δεχθεί 4 κίτρινες κάρτες μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: