Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Βοηθήστε όλοι!!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για την προσοχή που πρέπει να δοθεί από όλους, ώστε να μην περάσει στα γήπεδα το κλίμα αναρχίας και όλοι μαζί ενωμένοι, να απομονώσουν τους ανεγκέφαλους οπαδούς που σκοτώνονται στους δρόμους... Γιατί, υπάρχει κι άλλο ποδόσφαιρο! Τώρα που είναι ακόμη νωρίς, οι διοικήσεις των ομάδων και οι ίδιοι οι οπαδοί πρέπει να διαφυλάξουν την ασφάλεια στους δικούς τους χώρους,  όχι μόνο στα… σπίτια τους, αλλά στη μεγάλη γειτονιά τους, το ελληνικό ποδόσφαιρο.  Πέραν των όσων στραβών- και είναι πολλά- έχει η Σούπερ Λίγκα, με ομάδες να έχουν δικαίως  παράπονα για τις διαιτησίες, αυτό που θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού είναι να μην περάσει στα γήπεδα, το κλίμα αναρχίας. Να διαχωριστεί ο αθλητισμός από το κομμάτι που θέλει κάποιον να τα σπάει, επειδή δεν συμφωνεί με τα οικονομικά μέτρα, τα μνημόνια, το φασισμό.       Τα επεισόδια που έγιναν έξω από τη Λεωφόρο δεν είναι η μοναδική περίπτωση βίας- ασχέτως αν άγνωστοι παρείσφρυσαν και επιτέθηκαν στο βαν της nova. Πέρυσι είχε τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και φέτος ξανατιμωρήθηκε επειδή βρέθηκαν υπεράριθμοι σε ματς που είχε τιμωρηθεί ο σύλλογος.
       Ο τρόπος σκέψης των διοικήσεων και η νοοτροπία πρέπει να αλλάξουν, πριν να είναι αργά. Ο Ιβάν Σαββίδης από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα τάχθηκε κατά της βίας, αφού θεωρεί ότι έτσι, δηλαδή με βία, αίμα και επεισόδια, δεν μπορούν να μπουν οι βάσεις για να χτίσει το μεγάλο ΠΑΟΚ που οραματίζεται. Το ίδιο και ο Γιάννης Αλαφούζος, τον οποίο «πονέσανε» περισσότερο και τα πρόστιμα, αφού λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε τα οικονομικά του Παναθηναϊκού τη μετά πολυμετοχική περίοδο. Μόνο με τα λόγια όμως και με μηνύματα κατά της βίας από τα μεγάφωνα των γηπέδων, δεν μπορείς να διώξεις το φόβο από τις οικογένειες, τις οποίες θέλουν λίγο-πολύ να φέρουν στα γήπεδα οι μεγαλοπαράγοντες.
       Χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, λιγότερες «καυστικές» δηλώσεις, ακόμη και πρωτοσέλιδα από αθλητικές εφημερίδες που να βοηθούν προς αυτή την πλευρά και όχι να δυναμιτίζουν. Φυσικά, οι δύο σύλλογοι δεν είναι οι μόνοι που έχουν εμπλακεί σε επεισόδια, αφού ακόμη και οπαδοί της ΑΕΚ, μολονότι θα αγωνιστούν στη Γ’ κατηγορία, έδειξαν από νωρίς προθέσεις για επεισόδια σε φιλικά ματς!  Και οπαδοί του Ολυμπιακού ενεπλάκησαν σε επεισόδια με την αστυνομία στη Λιβαδειά στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, κάτι που σημαίνει ότι όλοι, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, πρέπει ενωμένοι να βοηθήσουν ώστε εκτός από το να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, να απομακρύνουν τους όποιους ταραξίες.
       Oι ανεγκέφαλοι δυστυχώς δεν είναι λίγοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί σκοτώνονται στους δρόμους στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και δίνουν ραντεβού θανάτου στο Μεσολόγγι και σε άλλες πόλεις. Και, δυστυχώς, πλησιάζει και το ντέρμπι αιωνίων στο γήπεδο της Λεωφόρου και φτάσαμε στο σημείο, να λέμε, δόξα τω Θεό, που το ντέρμπι του μπάσκετ τον Οκτώβριο είναι κεκλεισμένων των θυρών!
 Τα ζιζάνια συνήθως αυξάνονται όταν δεν υπάρχει κηπουρός και σε ένα αγροτεμάχιο που θα αφεθεί στη μοίρα του… Εκεί, πολλές φορές αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό, που καλύπτουν ακόμη και το καλό χορτάρι… Και η Πολιτεία, οφείλει να μην κάνει τα στραβά μάτια, αλλά να σκληρύνει τη στάση της.
       Το ποδόσφαιρο σαφώς και είναι κομμάτι της κοινωνίας, όμως δεν παύει να είναι και ένας τόπος διασκέδασης, μία όαση στην καυτή άμμο της καθημερινότητας. Ακόμη και μία στάλα δροσιάς να δίνει, ένα χαμόγελο στους μικρούς φίλους του ποδοσφαίρου, μπορεί να ξεδιψάσει την ψυχή. 
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: