Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κούγιας: «Πλήττει το Σύνταγμα η διάταξη»

Αντίθετος με τη διάταξη περί δυσφημιστικών κρίσεων για τη Σούπερ Λίγκα δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας. Μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, ο ποινικολόγος τη χαρακτήρισε αντισυνταγματική και εύκολα προσβλητή.

Κούγιας: «Πλήττει το Σύνταγμα η διάταξη»
Τη δυσαρέσκειά του για τη διάταξη που πέρασε η Σούπερ Λίγκα για ποινές σε όσους προβαίνουν σε δυσφημιστικά σχόλια για την ίδια και τους συνεργάτες της εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας.

Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή του Γιάννη Καραλή στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, ο γνωστός ποινικολόγος τόνισε ότι «αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Παρόλο που παραδέχθηκε, δε, ότι το προϊόν του πρωταθλήματος πρέπει να προστατεύεται, σημείωσε ότι γι’ αυτό υπάρχουν νόμοι του κράτους και δεν χρειάζονται διαδικασίες «που πλήττουν το Σύνταγμα», όπως ανέφερε.


Όσα είπε, μεταξύ άλλων, ο Κούγιας

Για τη διάταξη περί δυσφήμισης της Σούπερ Λίγκας: «Πληροφορήθηκα την απόφαση. Μου κάνει εντύπωση πώς γίνονται τέτοια πράγματα. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να το θίξει νομικά. Αυτή η διάταξη πλήττει θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος. Ούτε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν συμβαίνουν αυτά. Σίγουρα πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε ελκυστικό το προϊόν και να μη δυσφημείται. Γι’ αυτές τις συμπεριφορές, όμως, υπάρχουν νόμοι. Και δεν είναι υπεράνω των νόμων το ποδόσφαιρο».

Για το αν προσβάλλεται νομικά η διάταξη: «Όταν έχουμε αξιόποινες συμπεριφορές, ο οποιοσδήποτε έχει την ποιότητα προσωπικότητας και την αντοχή μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αν και είναι πολύ χαμηλού επιπέδου το περιβάλλον του ποδοσφαίρου και σχεδόν όλοι βράζουν στο ίδιο τσουκάλι, αυτοί που μειοψήφισαν σήμερα (ο Βελλής, ο Πανόπουλος, κλπ) έχουν μια ποιότητα.

Πρόκειται για ανθρώπους επικεφαλής συλλόγων που δεν έχουν ούτε πρόβλημα φορολογικό, ούτε χρωστάνε σε παίκτες, ούτε εξαρτώνται από οργανισμούς όπως ο ΟΠΑΠ. Αν υπήρχαν κι άλλες τέτοιες ομάδες, θα βλέπαμε μεγαλύτερη αντίδραση.

Οι σύλλογοι του πρωταθλήματος, όμως, είναι δυο ταχυτήτων. Υπάρχουν ομάδες που παίζουν με παιδάκια, με περιορισμό μεταγραφών και κάποιες που δεν μπορούν να καλύψουν βασικά έξοδα. Προσπαθούν να επιβιώσουν και γι’ αυτό τα δέχονται όλα αυτά. Αν αποφασίσει, όμως, να το πλήξει ο Παναθηναϊκός ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα ως μέτρο, θα κερδίσει»
.

Για τα φαινόμενα που είχαν κριθεί δυσφημιστικά ως τώρα: «Όλη αυτή η ιστορία με το περιοδικό “Παράγκα και όραμα” είναι ένα τρικ ώστε να εκτεθούν κάποια γεγονότα. Δεν κάνει εντύπωση όμως που κανείς απ’ όσους προσβάλλονται απ’ αυτό δεν έκανε μήνυση; Υπάρχουν συμπεριφορές επώνυμες και κανείς δεν έκανε ένα εξώδικο. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Και από τους διαιτητές, τους συμβούλους της ΕΠΟ και όλους όσους θίγονται, κανείς δεν επικαλέστηκε το νόμο. Λες και το γνώριζαν ότι θα υπάρχει μια τέτοια μεθόδευση με την οποία πάμε πολλά χρόνια πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: