Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ανασκόπηση της Μπουντεσλίγκα για το 2013!!

Η Μπάγερν Μονάχου έσπασε σχεδόν όλα τα ρεκόρ και το gazzetta.gr κάνει την ανασκόπηση της Μπουντελίγκα για το 2013.
Το 2013 αναμφίβολα σημάδεψε την Μπουντεσλίγκα. Πρώτος «εμφύλιος» σε τελικό Champions League, πρώτη γερμανική ομάδα που κάνει τρεμπλ, θέαμα και γκολ στα πάντα κατάμεστα γήπεδα, εκπληκτική ατμόσφαιρα, τεράστια άνοδος, καμία σκοπιμότητα. Με μέσο όρο γκολ ανά παιχνίδι που ξεπέρασε τα 3, είδαμε τα περισσότερα από τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Μία χρονιά με πολλά ανερχόμενα ταλέντα, με εκπληκτικό ποδόσφαιρο και επιτυχίες. Η Χόφενχαϊμ κατάφερε πέρυσι να σωθεί στα μπαράζ, για να μας προσφέρει το πιο επιθετικό ποδόσφαιρο στην Μπουντεσλίγκα εδώ και 26 χρόνια, ενώ τις θέσεις των Φορτούνα Ντίσελντορφ και Γκρόιτερ Φιρτ πήραν οι Χέρτα και Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ.

Μπάγερν = ρεκόρ
Τι να πει κανείς για αυτήν την Μπάγερν. Πιθανότατα ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην κόσμο. Τόσο απλά. Ο Χάινκες έβαλε τις βάσεις και ο Γκουαρδιόλα εξελίσσει τους Βαυαρούς, που στο 2013 είχαν 50 νίκες σε 56 επίσημα ματς! Νίκες, που συνοδεύτηκαν με ασύλληπτα ρεκόρ.

Η Μπάγερν, λοιπόν, έγινε η πρώτη στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, που έκλεισε χωρίς ήττα ένα ημερολογιακό έτος, ενώ οι 93 βαθμοί που μάζεψε στο 2013 είναι νέο ρεκόρ. Οι Βαυαροί σκοράρουν για 53 σερί ματς, βελτιώνοντας συνεχώς τη δική τους κορυφαία επίδοση, ενώ το αήττητο σερί έφτασε αισίως στα 41 ματς, σπάζοντας εκείνο το Αμβούργου με 36. Ο Γκουαρδιόλα έγινε ο πρώτος προπονητής που δεν έχασε ούτε ένα από τα 16 του πρώτα ματς, ενώ το αήττητο σερί του Ριμπερί έχει φτάσει στα 43 ματς (φυσικά είναι ρεκόρ) και του Μαρτίνεθ στα 33. Αν η Μπάγερν κερδίσει και το τελευταίο ματς του πρώτου γύρου στη Στουτγκάρδη, το οποίο θα διεξαχθεί το 2014 ελέω Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, τότε θα κάνει και νέο ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στον πρώτο γύρο!
Ο «μαέστρος»
Λίγοι θα διαφωνήσουν στο ότι ο Γιουπ Χάινκες πρέπει να κατακτήσει το βραβείο του καλύτερου για το 2013 στα βραβεία για την Χρυσή Μπάλα. Για να ξεφύγουμε, όμως, από την... Μπαγερνοποίηση του έτους, είναι προτιμότερη μία γενικότερη αξιολόγηση. Έτσι, οι μεγάλοι κερδισμένοι του έτους είναι σίγουρα ο Σάμι Χίπια της Λεβερκούζεν, ο Λουσιέν Φαβρ της Γκλάντμπαχ και ο Ντίτερ Χέκινγκ της Βόλφσμπουργκ. Και οι τρεις έχουν κάνει απίστευτη δουλειά. Ο πρώτος, μάλιστα, ανέλαβε μόνος του μόλις το περασμένο καλοκαίρι (πιο πριν ήταν δίδυμο με τον Λεβαντόφσκι), ενώ ο τελευταίος στις αρχές του έτους.

Φαν Μάρβαϊκ και Φέρμπεκ βελτίωσαν την εικόνα των Αμβούργου και Νυρεμβέργης αντίστοιχα, όμως έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να έρθουν και τα αποτελέσματα, ενώ ξεχωρίζουν οι Βάιντσιρλ (Άουγκσμπουργκ), Λουχουκάι (Χέρτα) και Σνάιντερ (Σουτγκάρδη), που πραγματικά κάνουν πολύ καλή δουλειά. Σταθερή αξία ο Τούχελ (Μάιντς), μέχρι τώρα απογοητεύουν οι Ντουτ (Βέρντερ) και Κέλερ (Σάλκε), ενώ το λιγότερο. παράξενο μπορεί να χαρακτηριστεί το 2013 για τους Στράιχ (Φράιμπουργκ) και Φε (Άιντραχτ). Αμφότεροι είδαν τις ομάδες τους να βγαίνουν στην Ευρώπη με το τέλος της περσινής σεζόν και να παλεύουν για την σωτηρία με στα μισά της φετινής. Τέλος, ο Σλόμκα πλήρωσε το μάρμαρο του κακού πρώτου γύρου και απολύθηκε από το Ανόβερο.

Τον δρόμο του τελευταίου είχαν ήδη ακολουθήσει οι Κουρτς (Χόφενχαϊμ), Σάαφ (Βέρντερ), Λαμπαντία (Στουγκάρδη), Βίζινγκερ (Νυρεμβέργη), Φινκ (Αμβούργο), ενώ φυσικά αλλαγή στην τεχνική ηγεσία στο 2013 είχαμε και στην Μπάγερν, με τον Γκουαρδιόλα να παίρνει τη θέση του Χάινκες.
Η έκπληξη: Άουγκσμπουργκ
Στην πρώτη της σεζόν στην Μπουντεσλίγκα με τον Λουχουκάι στον πάγκο, είχε κάνει απίστευτη αντεπίθεση στον δεύτερο γύρο για να μείνει και από τότε μόνο βήματα προς τα εμπρός κάνει. Οι Βαυαροί έχουν κάνει εκπληκτική χρονιά (2013) και συνολικά με 48 βαθμούς είναι στην 7η θέση της «άτυπης» βαθμολογίας! Με 24 βαθμούς στον πρώτο γύρο έκαναν, φυσικά, ρεκόρ με διπλάσια συγκομιδή σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν, ενώ ανανεώθηκε και το συμβόλαιο του τεχνικού της, Βάιντσιρλ. Ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο από τους Βαυαρούς, που ήταν σταθεροί σε όλο το 2013 και η μεγάλη έκπληξη στην Μπουντεσλίγκα.
Η απογοήτευση: Νυρεμβέργη
Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία έφερε αποτελέσματα μόνο στην εικόνα. Φέρμπεκ αντί Βίζινγκερ, όμως οι νίκες δεν ήρθαν. Και να πει κανείς ότι οι Φράγκοι δεν παίζουν καλά; Πρώτο γύρο χωρίς νίκη δεν είχε ποτέ άλλη ομάδα στην Μπουντεσλίγκα. Η Νυρεμβέργη στάθηκε άτυχη. Και με τα δοκάρια και με τις χαμένες ευκαιρίες και με την διαιτησία. Κι όμως, στην προτελευταία θέση (στην ισοβαθμία με την Μπράουνσβαϊγκ) έχει μόλις μία ήττα περισσότερη από την Ντόρτμουντ! Είναι από τις υποψήφιες για πολύ καλό δεύτερο γύρο, αρκεί να έρθει αυτή η... ριμάδα πρώτη νίκη για την ξεμπλοκάρει. Φέρμπεκ με 8 πρώτα ματς χωρίς ήττα και Νυρεμβέργη γράφτηκαν στα βιβλία των αρνητικών ρεκόρ.
Τέλος εποχής: Τόμας Σάαφ
Η πρώτη προπόνηση που έγινε υπό τις οδηγίες του ήταν στις 10 Μαΐου του 1999. Τότε, μόλις μία κάμερα έδινε το παρών, εκείνη του Radio Bremen, παρουσία ελάχιστων δημοσιογράφων. Η διαφορά ήταν από την πρώτη μέρα εμφανής, με τον τρόπο που ο Σάαφ προπόνησε τους παίκτες του. Το θέαμα ποτέ δε θα θυσιαζόταν για το αποτέλεσμα. Οι τίτλοι ήρθαν με αποκορύφωμα το νταμπλ του 2004, οι συμμετοχές στο Champions League και ο χαμένος τελικός (από την Σαχτάρ) στο UEFA το 2009. Ο Σάαφ θεωρούνταν «μάγος». Η Βέρντερ ποτέ δεν ξέφυγε από την πολιτική του «πουλάω», όμως ο Γερμανός τεχνικός μαζί με τον Άλοφς έβγαζαν συνεχώς λαγούς από τα καπέλα τους. Μικού, Αΐλτον, Ντιέγκο, Οζίλ είναι μόνο κάποιοι από τους παίκτες, που στα 14 χρόνια της παρουσίας του Σάαφ στην Βέρντερ, πέρασαν στην Βρέμη τα καλύτερα χρόνια της καριέρας τους.

Τον περασμένο Μάιο έγινε γνωστό ότι δε θα συνεχίσει, καθώς η ομάδα τα τελευταία χρόνια είχε πτωτική και μόνο πορεία. «Θέλουμε να κάνουμε μία νέα αρχή», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής, Τόμας Άιχιν. «Μπορούμε μόνο να τον ευχαριστήσουμε», σχολίασε ο Κλέμενς Φριτς. Ο μακροβιότερος τεχνικός εκείνη την στιγμή στην Μπουντεσλίγκα αποτελούσε ξαφνικά παρελθόν μετά από 644 παιχνίδια, καθώς η διοίκηση επέλεξε να μην περιμένει μέχρι το καλοκαίρι και το έκανε με κάπως... άκομψο τρόπο μία αγωνιστική πριν το τέλος.

Εκείνο το ματς ήταν εκτός έδρας (στη Νυρεμβέργη) και οι οπαδοί δεν μπόρεσαν να πουν το «αντίο», κάτι που έκαναν στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της φετινής σεζόν (με την Άουγκσμπουργκ). Περίπου 40.000 οπαδοί φώναζαν το όνομά του, με τον ίδιο να μην δίνει το παρών. «Ευχαριστούμε Τόμας», που συνδυάστηκε με ένα κορεό, το οποίο τον έδειχνε πίσω στις ημέρες δόξας του 2004. «Η απόφασή του να αποσυρθεί πλήρως από το προσκήνιο, την καταλαβαίνουμε απόλυτα. Ο Τόμας μας εξήγησε τους λόγους που δεν ήταν εδώ σήμερα και ζήτησε την κατανόησή μας», αναφερόταν στην ανακοίνωση των διοργανωτών. Μετά από 5.121 ημέρες είναι ακόμα δύσκολο να αντιληφθείς ότι στον πάγκο της Βέρντερ πλέον κάθεται ο Ρόμπιν Ντουτ.

Ο killer: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
Άκουσε πολλά για το γεγονός ότι αποφάσισε να μην ανανεώσει με την Ντόρτμουντ. Ο Πολωνός θα φύγει ελεύθερος το καλοκαίρι (πιθανότατα για την Μπάγερν), όμως παρά το γεγονός ότι όντως οι εμφανίσεις του δεν είναι ανάλογες του πρόσφατου παρελθόντος, συνεχίζει να σκοράρει κατά βούληση. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν πέτυχε 14 γκολ, ενώ έχει ήδη άλλα 11 φέτος στον πρώτο γύρο και μαζί με τον Ράμος μοιράζονται την κορυφή. Σύνολο 25, αφήνοντας στη δεύτερη θέση για τον 2013 τον Στέφαν Κίσλινγκ της Λεβερκούζεν με 22.

Το ντεμπούτο: Τίμο Βέρνερ
Το «βραβείο» του το έδωσε - και δίκαια - η Μπουντεσλίγκα. Ο Τίμο Βέρνερ είναι ο καλύτερος από εκείνους που έκαναν το ντεμπούτο τους στο πρωτάθλημα στο 2013. Ο 17χρονος επιθετικός της Στουτγκάρδης έδειξε εξαιρετικά στοιχεία και παιχνίδι με παιχνίδι ήταν όλο και καλύτερος. Ξεκίνησε, παίζοντας αριστερά, όμως στα τελευταία ματς του πρώτου γύρου ο Σνάιντερ τον έβαλε δίπλα στον Ιμπίσεβιτς στην κορυφή. Έκλεισε το 2013 με 4 γκολ σε 18 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έσπασε αρκετά ρεκόρ. Έγινε ο νεότερος σκόρερ των Σουηβών στην Μπουντεσλίγκα (και 3ος συνολικά), ο νεότερος που έκανε ασίστ και ο νεότερος που σκόραρε δύο φορές στο ίδιο ματς!
Ειδική μνεία και για το ντεμπούτο του Μάριους Γκέρσμπεκ. Ο 18χρονος γκολκίπερ κλήθηκε να ξεκινήσει στο πιο δύσκολο γήπεδο της κατηγορίας, στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ». Για τον πιτσιρικά το να ξεπεράσει πολύ γρήγορα το λάθος του, με το οποίο η Ντόρτμουντ πήρε νωρίς το προβάδισμα, και να δείξει χαρακτήρα στη συνέχεια, ήταν η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Εξελίχθηκε σε έναν από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης νίκης της Χέρτα με 2-1.
Η μεταγραφή: Μάριο Γκέτσε
Ήταν η μεταγραφή που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση εδώ και χρόνια στην Γερμανία. Ο Μάριο Γκέτσε αποφάσισε να αφήσει την Ντόρτμουντ για χάρη της Μπάγερν, που πλήρωσε την ρήτρα των 37 εκατ. ευρώ, για να τον κάνει - τότε (πριν την μεταγραφή του Οζίλ) - τον πιο «ακριβό» Γερμανό. Λίγους μήνες μετά ο ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς από το τέλος της περσινής σεζόν και το καλοκαίρι Γκέτσε βρίσκει την φόρμα του και μοιάζει ακόμη πιο βελτιωμένος σε σχέση με τις μέρες του στο Ντόρτμουντ. Η επιστροφή του στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» και ο τρόπος που πανηγύρισε το γκολ, με το οποίο άνοιξε τον δρόμο στην Μπάγερν για τη νίκη, είναι αναμφίβολα από τα στιγμιότυπα του 2013.

Η επιστροφή: Κυριάκος Παπαδόπουλος
Αν νομίζετε ότι μόνο για εμάς ήταν σημαντικότατη η είδηση της επιστροφής του Κυριάκου Παπαδόπουλου στα γήπεδα μετά από 383 ολόκληρες ημέρες κάνετε μεγάλο λάθος. Λίγα λεπτά συμμετοχής στο ματς της 16ης αγωνιστικής της Σάλκε με την Φράιμπουργκ και ο Έλληνας αμυντικός ήταν πρώτη είδηση στο μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού τύπου. Η αποθέωση που γνώρισε από τους οπαδούς των μπλε ήταν μοναδική και αξέχαστη. Μέχρι και στην κερκίδα ανέβηκε, για να τραγουδήσει μαζί τους! Λίγα λεπτά συμμετοχής και στο επόμενο ματς με τη Νυρεμβέργη, χειμερινή προετοιμασία και ο Παπαδόπουλος είναι έτοιμος για το μεγάλο - και πλήρες - come back!

Ο αναγεννημένος: Πιερ Μισέλ Λασόγκα
Την προηγούμενη σεζόν ένας σοβαρός τραυματισμός τον ανάγκασε να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Φέτος, ξεκινούσε από «μειονεκτική» θέση στην Χέρτα, όμως τα πάντα άλλαξαν. Ο σοβαρός τραυματισμός του Μπαουμγιόχαν ανάγκασε τους Βερολινέζους να βγουν στην αγορά για δημιουργικό μέσο και στράφηκαν στο Αμβούργο. Σκιέλμπρεντ αντί Λασόγκα. Αμφότεροι δανεικοί, αμφότεροι χωρίς οψιόν αγοράς. Ο 22χρονος επιθετικός κάνει την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του. Τελείωσε τον πρώτο γύρο με 9 γκολ σε 13 ματς, δείχνοντας εκπληκτική σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. Μόνο ο Μπάρμπαρεζ είχε περισσότερα γκολ στο πρώτο μισό της σεζόν με το Αμβούργο με 11 τη σεζόν 2000-01.

Ήδη η... μη προνοητικότητα του Αμβούργου να βάλει οψιόν αγοράς εξελίσσεται σε αντιπαράθεση με την Χέρτα, καθώς ο τεχνικός διευθυντής των «Δεινοσαύρων», Όλιβερ Κρόιτσερ, προσέγγισε την μητέρα και μάνατζερ του Λασόγκα. «Μιλήσαμε για νούμερα και μπορώ να σας πω ότι είμαστε κοντά. Ο Λασόγκα βλέπει το μέλλον του στο Αμβούργο», σχολίασε ο Γερμανός παράγοντας, για να πάρει την άμεση απάντηση του ομόλογού του των πρωτευουσιάνων, Μίχαελ Πρέετς. «Ο Λασόγκα θα γυρίσει στην Χέρτα το καλοκαίρι». Και στην μέση ο 22χρονος επιθετικός, που σε λίγους μήνες θα κληθεί να πάρει μία πολύ σημαντική απόφαση. Αν θα επιστρέψει στο Βερολίνο, όπου η συνύπαρξη με τους Ρόνι και Ράμος (με τα σημερινά δεδομένα) ίσως του κοστίσει τη φανέλα βασικού ή θα πιέσει για την μεταγραφή του στο Αμβούργο.
Το θέμα: Διαιτησία
Γκολ-φαντάσματα που δεν έπρεπε ποτέ να μετρήσουν, γκολ που έπρεπε να μετρήσουν και δεν μέτρησαν ποτέ, οφσάιντ που σφυρίχτηκαν και ακόμη και με γυμνό μάτι φαινόταν ότι δεν ήταν. Η νοοτροπία, φυσικά, είναι διαφορετική στην Γερμανία και ακραία φαινόμενα δεν πρόκειται να ποτέ να δούμε. Θα δούμε, όμως, διαιτητές που ζήτησαν συγνώμη για τις αποφάσεις τους, που αλλοίωσαν αποτελέσματα και συζήτηση για το πώς στο μέλλον αυτά τα λάθη θα περιοριστούν.

«Ήταν λάθος μας. Είναι κάτι που δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Όσοι έχουν παίξει ποδόσφαιρο, γνωρίζουν πόσο βάρβαρες μπορεί να είναι τέτοιες αποφάσεις. Αν ήμουν στην πλευρά της Νυρεμβέργης, θα ήμουν το ίδιο νευριασμένος», είχε σχολιάσει ο διαιτητής Κινέφερ μετά το 3-3 του Ανόβερο με τη Νυρεμβέργη, με τον Ντιούφ να σκοράρει από καταφανή θέση οφσάιντ για το 2-3 στο 87'. Ήδη, πάντως, ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις τόσο για την υιοθέτηση συστήματος λέιζερ στις εστίες στα πρότυπα της Πρέμιερ Λιγκ και για τους τρόπους που οι διαιτητές θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Το πρώτο σεμινάριο θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και περιλαμβάνει ατέλειωτες ώρες. βιντεοθεραπείας με τα λάθη τους.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: