Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Όσκαρ, αγαλματίδια και (κλασικά)… οράματα!!

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές και τους αφανείς ήρωες του Ολυμπιακού για το 2013 και εύχεται Καλή Χρονιά, προτείνοντας αποβολή των «ερυθρολεύκων» από το πρωτάθλημα για να… πάψουν οι αδικίες και να προκύψει ανταγωνιστής τους το 2014, το ’15, το ’16… Η «μονομαχία» Μήτρογλου-Ρομπέρτο για την ανάδειξη του πολυτιμότερου «ερυθρόλευκου» για τη χρονιά που έφυγε και ειδικότερα στο δεύτερο «μισό» του 2013, που χαρακτηρίστηκε από θεαματικότερες συγκινήσεις για τους πρωταθλητές καθώς και με την «ευρωπαϊκή κατάκτηση» της πρόκρισης στο “top 16” του Champions League, αναδεικνύει ξεκάθαρα και τον… εκ γενετής άχαρο συναγωνισμό ενός σκόρερ και ενός τερματοφύλακα σε μια ομάδα.
Εννοώ ότι στην κούρσα διεκδίκησης του βραβείου MVP, ο επιθετικός που βλέπει δίχτυα, αποθεώνεται, γίνεται ίνδαλμα και σύνθημα της κερκίδας, ξεκινάει από «θέση ισχύος» έναντι του γκολκίπερ.
Ο οποίος σκιάζεται από την ακτινοβολία του γκολτζή με συνέπεια ο ρόλος και η συνεισφορά του στις νίκες και τις επιτυχίες να ιεραρχούνται μοιραία σε δεύτερη προτεραιότητα αξιολόγησης.
Αθροιστικά ο «Γερμανός» και ο Ισπανός είχαν αναμφίβολα τη μερίδα του λέοντος σε όσα είδαμε από τον Ολυμπιακό του Μίτσελ – γιατί αυτός είναι ο Ολυμπιακός του Μίτσελ, που βλέπουμε στα γήπεδα από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και όχι ο «ερμαφρόδιτος» κατά μίνι προγενέστερη θητεία του στον πάγκο από τα τέλη χειμώνα στο περυσινό πρωτάθλημα, που είχε κατά βάση «σφραγίδα Ζαρντίμ» με… υπολείμματα φιλοσοφίας Βαλβέρδε – στην Ευρώπη και τον πρώτο γύρο της τρέχουσας Λίγκας. Αναφερόμαστε στο «χρυσό ντουέτο» των «ερυθρολεύκων» με διαφορά από τους υπόλοιπους διεκδικητές ενός… αγαλματίδιου.
Κοντά τους σε προσφορά στα «κόκκινα Όσκαρ» της χρονιάς, τρεις ποδοσφαιριστές που οι αριθμοί του πρωταθλήματος τους κατατάσσουν σε υψηλό πρωταγωνιστικό ρόλο: Ο Χαβιέ Σαβιόλα με τα 10 τέρματα που έχει σημειώσει (στο πρωτάθλημα + τα δύο και καλά, τα καθοριστικά πρόκρισης στο 3-1 με την Άντερλεχτ), αλλά και την εν γένει ομαδική συμβολή του και οι «μετρ» των ασίστ (13 συνολικά), Κάμπελ και Φουστέρ.
Από τα αστέρια στα «αστεράκια»
Από κει και πέρα υπήρξαν κατά την κρίση μου και κάποιοι «αφανείς ήρωες» στην… ταινία της χρονιάς για τον Ολυμπιακό. Θα αναδείξω:
- Τον «ρούκι» και, ρεαλιστικά, πιο απρόσμενη, απροσδόκητα ευχάριστη μεταγραφή του καλοκαιριού: Ανδρέα Σάμαρη
- Τον Δημήτρη Σιόβα και τον Κώστα Μανωλά για την εντυπωσιακή εξέλιξη και την αλματώδη αγωνιστική πρόοδο τους, χάρη στην οποία το δίδυμο στόπερ που συνθέτουν εξασφαλίζει ηρεμία και ασφάλεια στα μετόπισθεν, ενώ αναπληρώνει και το κενό του Αβραάμ Παπαδόπουλου, που δυστυχώς για τον Ολυμπιακό και την Εθνική παραμένει σχεδόν το ίδιο εδώ και ενάμιση χρόνο. Από την ημέρα του τραυματισμού του, τον Ιούνιο του ’12, στην Πολωνία
- Τα δύο ακραία μπακ, Χοσέ Χολέβας και Λεάντρο Σαλίνο. Στον δεύτερο λίγοι είχαν πιστέψει και ακόμα λιγότεροι προφανώς περίμεναν να «πιάσει» αποτελεσματικά σε μια «ορφανή» θέση με την πολυετή υπογραφή του Βασίλη Τοροσίδη (έστω και αν ο «Τόρο» δεν ήταν την τελευταία διετία του στον Ολυμπιακό εκείνος ο γνωστός των προηγούμενων χρόνων). Ο Βραζιλιάνος δεν είναι κάτι το πολύ εξαιρετικό. Είναι όμως ένα πολύ γρήγορο, σύγχρονο μπακ, έξυπνος και παθιασμένος μαχητής.
-
Ο Χολέβας αφού πέρασε ένα περίεργο καλοκαίρι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω (μεταγραφή) από την προετοιμασία - κι ενώ προς στιγμή φάνηκε, κάπου στο Σεπτέμβριο, ότι ο άρτι αφιχθείς τότε στο Ρέντη, Γκαετάν Μπονγκ, θα του «έκλεβε» τη θέση, εκμεταλλευόμενος μια ιδιομορφία στην ψυχολογία του «Γερμανού» εκείνες τις μέρες που χάλασε η μεταπήδηση του στην Τουρκία – προβάλλοντας τον μνημειώδη εγωισμό και την αγωνιστική αυταπάρνηση που τον χαρακτηρίζουν, ξανάγινε βασικός στην κάλυψη της αριστερής πλευράς.
Τι; Πάλι ποινή-χάδι στο Θρύλο;
Όσο αφορά τώρα στην τιμωρία του Ολυμπιακού με χρηματικό πρόστιμο για τα συμβάντα στη Ριζούπολη, θα έλεγα ότι… με το δίκιο τους απόρησαν και φώναξαν (πάλι) οι «πράσινοι»… οραματιζόμενοι παράγκες και αισθανόμενοι ως… κατατρεγμένες κλαίουσες χήρες.
Καθώς μία νέα αδικία συντελέσθηκε. Με ευνοημένο (πάντα, αλίμονο!) τον Ολυμπιακό και (κατάφωρα) αδικημένο τον ΠΑΟ!
Συμφωνώ εν μέρει με τους φίλους Παναθηναϊκούς: Πρόστιμο στον Ολυμπιακό, ενώ ο Παναθηναϊκός για τα γεγονότα στο ντέρμπι της Λεωφόρου «έφαγε» αποκλεισμό της έδρας του! Ντροπή! Δεν αισχύνεται κανείς και ποτέ τέλος πάντων!
Για επεισόδια που καταγράφηκαν έξω και μακρύτερα από το γήπεδο της Ριζούπολης, πριν την έναρξη του αγώνα Απόλλων-Ολυμπιακός, ο οποίος εντός γηπέδου κύλησε μέσα σε ήρεμα και φίλαθλο κλίμα, χωρίς να καταγραφεί το παραμικρό, επιβάλλεται «ποινή-χάδι» στους «ερυθρόλευκους»!
Ενώ στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, που ήταν τεράστια επιτυχία που… τελείωσε!
Σ’ αυτόν τον αγώνα που τραυματίστηκε ο Πράνιτς από κροτίδα και δήλωσε πως «από τύχη δεν έχασε το χέρι του»!
Στον ίδιο αγώνα που ο διαιτητής λίγο έλλειψε να τραυματιστεί και αυτός από εκτόξευση φωτοβολίδας μέσα στον αγωνιστικό χώρο και… την έβγαλε καθαρή με απώλεια της ακοής του για κάποια λεπτά!
Ναι, στο τελευταίο ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακός, που οι φιλοξενούμενοι σε πολλές περιπτώσεις – με «μάρτυρα» τα τηλεοπτικά πλάνα – έκαναν… ντρίμπλα και στους τραυματισμούς από πιστόλια φωτοβολίδων που τους σημάδευαν (θυμηθείτε, μεταξύ άλλων, τη σκηνή με τον Ρομπέρτο που απομακρύνθηκε από την εστία του μπροστά στη θύρα 13 στο πρώτο ημίχρονο).
Γι’ αυτό λοιπόν το ματς, ο Παναθηναϊκός έπαιξε ένα μόνο παιχνίδι, αυτό με τον ΠΑΣ, χωρίς θεατές στις εξέδρες της Λεωφόρου. Και ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με πρόστιμο για όσα… δεν έγιναν στο γήπεδο της Ριζούπολης και στον αγώνα του με τον Απόλλωνα! Αν είναι δυνατό! Δεν ντρέπεται κανένας δικαστής, κανένας εισαγγελέας! Πού είναι η δικαιοσύνη άραγε;
Να α-π-ο-β-λ-η-θ-ε-ί εδώ και τώρα ο Ολυμπιακός από το πρωτάθλημα, να τελειώνουμε! Έτσι θα καταφέρουν να τον… αντιμετωπίσουν!
* Και με αυτή τη χιουμοριστική νότα, να ευχηθώ σε όλους, σε όλες, σε αντιφρονούντες και μη, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ πάνω από όλα!
Να είμαστε πάντα καλά, να τα λέμε και να διαφωνούμε. Δεν χάλασε ο κόσμος! Μακάρι να είναι αυτά τα αποκλειστικά προβλήματα μας.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: