Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Εξολοθρευτής Παναθηναϊκός, άδειος Ολυμπιακός!

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει στο www.sportfm.gr για τη νίκη του μέτριου, αλλά οριστικά πρώτου στην κανονική περίοδο Παναθηναϊκού, κόντρα στον άδειο από ενέργεια, ιδέες και λύσεις Ολυμπιακό.

Εξολοθρευτής Παναθηναϊκός, άδειος Ολυμπιακός
Το αποψινό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, θα είναι ίσως εκτός από το χειρότερο ποιοτικά και το πιο αδιάφορο που θα δώσουν φέτος σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα οι «αιώνιοι». Η λογική έλεγε πως ακόμα και αν ο Ολυμπιακός νικούσε, εύκολα ή δύσκολα ο Παναθηναϊκός θα διατηρούσε τη πρώτη θέση και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Πλέον οι «πράσινοι» ετοιμάζονται για τρείς -αν χρειαστούν- τελικούς στο ΟΑΚΑ και παίρνουν έναν ακόμη credit στην ψυχολογία. Όταν θα δουν το βίντεο στην προπόνηση, θα καταλάβουν πως ακόμα και στη μέτρια μέρα τους, οι «ερυθρόλευκοι», έτσι όπως είναι τώρα, δε μπορούν να τους αντιμετωπίσουν.


Εδώ έρχεται να διαφοροποιηθεί η άποψη περί… αδιάφορου αγώνα, διότι ο εμπλουτισμός της ψυχοσύνθεσης των παικτών με τη φράση «τους έχουμε», είναι το πρώτο βήμα για την κατάκτηση και αυτού του πρωταθλήματος. Ίσως να έχει και μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το πλεονέκτημα. Ο Παναθηναϊκός, βασίστηκε για μία ακόμα φορά στο μοντέλο που μεθοδικά δουλεύει από πέρυσι ο Πεδουλάκης και δικαιώθηκε. Η άμυνά του, τον έκανε απόλυτο αφεντικό ενός ακόμη ντέρμπι, παρότι στην επίθεση ήταν χειρότερος –λόγω και του πιο σωστού “διαβάσματος” του Ολυμπιακού- απ’ όλα τα σημαντικά παιχνίδια που έχει νικήσει φέτος. Έκανε πάνω-κάτω αυτά που περίμενε ο ψύχραιμος παρατηρητής, αλλά μπόλιασε παράλληλα με περισσότερο προβληματισμό τον μεγάλο του αντίπαλο.

Όταν η μπάλα «έκαιγε», βρήκε στηρίγματα αρχικά στον Κάρι και στο δεύτερο ημίχρονο με τους Λάσμε-Διαμαντίδη φορτωμένους με φάουλ, την σκυτάλη πήραν ο συγκινητικός Γκιστ και ο Φώτσης. Παρότι αρκετά από τα ατού βρέθηκαν σε κακή μέρα, το άρτιο κοουτσάρισμα και το πλάνο του προπονητή, έκρυψε τις αδυναμίες και έβγαλε στον «αφρό» τα δυνατά σημεία. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός, επιδιδόταν για ένα ακόμα παιχνίδι στο συγκεκριμένο γήπεδο σε ρεσιτάλ άστοχων τριπόντων, ήταν άτολμος να πατήσει στο ζωγραφιστό, δεν μπορούσε ή φοβόταν να «τρέξει», παρότι ήλεγχε σε γενικές γραμμές τα ριμπάουντ και κυρίως, δεν είχε δεύτερο πλάνο στο σκοράρισμα.

Ο Σπανούλης έκανε ίσως το χειρότερο παιχνίδι της καριέρας του, αφού εκτός του ότι στο ΟΑΚΑ το σκέφτεται περισσότερο, όπως σωστά δήλωσε ο κόουτς Μπαρτζώκας, ο τελευταίος δεν έχει ανακαλύψει το αντίδοτο στην άμυνα που τον παίζουν μετά τις αλλαγές στα σκριν οι Λάσμε και Γκιστ. Οι προσπάθειες του αρχηγού των πρωταθλητών Ευρώπης να παίξει πικ εν ρολ και να δημιουργήσει, σταματούσαν στα χέρια αντιπάλων ΚΑΙ λόγω της κακής μέρας του, αλλά και χάρη στην αδυναμία των ψηλών να ρολάρουν σωστά, των υπόλοιπων να του προσφέρουν σωστό στήριγμα στη πάσα μετά το πικ, αλλά και του εναλλακτικού πλάνου χρησιμοποίησής του από το τεχνικό τιμ. Από τη στιγμή που τα «κουκιά» στη δωδεκάδα είναι μετρημένα και οι Σλούκας, Λοτζέσκι διανύουν περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος, η παραγωγή έγραψε «48» και η καλή αμυντική αντιμετώπιση των μις ματς που δεδομένα βγάζει ο Παναθηναϊκός, πήγε στράφι.

Για ένα ακόμα ντέρμπι, ο ρυθμός κόπηκε και… ράφτηκε στα μέτρα που θέλει ο Αργύρης Πεδουλάκης, και στην τέταρτη περίοδο, οι νταμπλούχοι Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι το περίσσευμα ενέργειας και την… θάλασσα που ήπιε για μία ακόμα φορά στο κρίσιμο σημείο στο συγκεκριμένο κλειστό ο Ολυμπιακός, πήραν τη νίκη προσφέροντας και θέαμα και κυρίως ξεκουράζοντας παίκτες ενόψει Φενέρ. Ο Παναθηναϊκός πλέον έχει αφήσει οριστικά πίσω του τους κλυδωνισμούς του πρώτου διμήνου-τριμήνου, μετατοπίζοντας το πρόβλημα στον Ολυμπιακό, που πλέον έχει πολλά θέματα να λύσει. Πρώτιστα πρέπει να νικήσει το ματς της Παρασκευής με την Λαμποράλ Κούστα για να μη βάλει σε κίνδυνο ακόμα-ακόμα και την πρόκριση στα προημιτελικά και παράλληλα να βρει, όχι ένα, άλλα δύο παίκτες για να προχωρήσει σε αλλαγές.

Όσο και αν είναι νωρίς για να κριθεί ο Κόλινς, δύσκολα θα μας διαψεύσει στο ότι δεν κάνει για αυτό που αποκτήθηκε –ενστερνίζομαι τη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου-, ενώ είναι φανερό πως χρειάζεται και ένας σέντερ δίπλα στον Ντάνστον. Όσο και αν οι πολλές αλλαγές εμπεριέχουν ρίσκο και διαταράσσουν τις ισορροπίες, τα κενά στο ρόστερ είναι τόσο εμφανή και δυσαναπλήρωτα, που για να αλλάξει η εικόνα και οι βλέψεις να παραμείνουν υψηλές, ίσως να πρέπει να μπει το χέρι στην τσέπη και οι αντικαταστάτες να είναι από το πάνω «ράφι». Παρόλο που ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει εκπλήξει τους πάντες, ιδιαίτερα όταν είναι στα… σχοινιά, δεν διαφανείτε στον ορίζοντα άλλη πιο αποτελεσματική λύση…

Υ.Γ. Οι 58 πόντοι που πέτυχε ο Παναθηναϊκός, είναι η χειρότερη επιθετική επίδοσή του στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό. Ως γηπεδούχος, είχε πετύχει λιγότερους τη σεζόν 1992-93... Και όμως νίκησε... Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: