Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η διαχείριση της «κληρονομιάς» στην Σαουθάμπτον!!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την παραίτηση του Νικόλα Κορτέζε και την επόμενη μέρα στη Σαουθάμπτον. Το φετινό της ξεκίνημα προκάλεσε θαυμασμό και ανάγκασε πολλούς εκτός νησιού να ψάξουν πως από την Division 1 (3η κατηγορία) η Σαουθάμπτον έδειχνε ικανή μέσα σε 5 χρόνια για την υπέρβαση, που στη δική της περίπτωση ήταν η είσοδος στην 6άδα της Premier League.
Όλοι, λοιπόν, εστίασαν σε ένα πρόσωπο. Στον Νικόλα Κορτέζε. Τον πανίσχυρο εκτελών χρέη προέδρου στους «Αγίους». Στην Premier League εκείνος και ο Ντάνιελ Λίβι (Τότεναμ) είχαν την μεγαλύτερη εξουσία χωρίς να είναι ιδιοκτήτες. Η παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σύγχυση στην Σαουθάμπτον. Έκπληξη σίγουρα όχι, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει γνωστό ότι ίσως αυτή η μέρα έρθει πολύ σύντομα.
Ο Κορτέζε είναι «αμφιλεγόμενη» προσωπικότητα στην Αγγλία. Χωρίς ποτέ να κάνει την παραμικρή επίσημη δήλωση, κατάφερε μέσω του Τύπου και των «πηγών» στο τέλος να περάσει το δικό του. Ο Ποκετίνο απείλησε ότι αν φύγει θα τον ακολουθήσει, ενώ το ίδιο φέρονταν έτοιμοι να κάνουν και αρκετοί παίκτες. «Ο πρόεδρος και ο Μαουρίσιο Ποκετίνο είναι πολύ σημαντικοί για τον σύλλογο. Μας «πουλάνε» με επιτυχία το πρότζεκτ και αυτός είναι ο λόγος που υπέγραψα νέο συμβόλαιο, όπως έκαναν και άλλοι παίκτες», είχε δηλώσει ο Σνάιντερλεν τον περασμένο Μάιο.
Τελικά, με μία… διθυραμβική ανακοίνωση λίγες ημέρες αργότερα ο Κορτέζε έμεινε, για να συνεχίσει το πρότζεκτ και το όραμά του. Προφανώς, αυτό είχε να κάνει με τις κατάλληλες επενδύσεις. Έτσι, το καλοκαίρι οι «Άγιοι» ξόδεψαν αρκετά χρήματα για μεταγραφές «ποιότητας». Τότε, όμως, ο Μπεν Σμιθ είχε γράψει στο BBC ότι ο Ιταλός «θα πάρει την οριστική του απόφαση τους επόμενους μήνες». Τελικά, όπως έχει ήδη διαρρεύσει είχε υποβάλει την παραίτησή του από τον περασμένο Οκτώβριο.
Με το που έγινε γνωστό η Telegraph έσπευσε να φέρει πάνω-κάτω την καταστροφή, γράφοντας ότι ο Σόου (οι φήμες έλεγαν ότι υπάρχει και όρος στο νέο του συμβόλαιο από το καλοκαίρι ότι το μέλλον του συνδέεται με εκείνο του Κορτέζε) έχει ήδη ζητήσει να φύγει και αναμένεται να τον ακολουθήσουν αρκετοί συμπαίκτες του (Λάμπερτ, Ροντρίγκες και Σνέιντερλεν οι πρώτοι που ακούστηκαν). Ο Ποκετίνο έδωσε την επόμενη μέρα συνέντευξη τύπου, με την αίθουσα να είναι – κάτι που σπάνια συμβαίνει – κατάμεστη. Εκεί, ο Αργεντίνος αποφάσισε – μέσα σε σύγχυση – να μείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν.
Σύγχυση, γιατί ενώ ξεκίνησε λέγοντας ότι έχει συμβόλαιο με την Σαουθάμπτον και σκοπεύει να το ολοκληρώσει (μέχρι το 2015), στη συνέχεια διόρθωσε τους δημοσιογράφους. «Είναι ακόμα για 17 και όχι 18 μήνες (σαν να μετράει και τις ημέρες)», είπε, για να καταλήξει: «Είμαι 100% πρόθυμος να μείνω μέχρι το καλοκαίρι, αν το ίδιο θέλει και η διοίκηση. Τότε, θα δούμε τι θα γίνει». Φυσικά ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του το περασμένο καλοκαίρι. «Τότε, ήμασταν στο τέλος της σεζόν και στο ξεκίνημα ενός νέου πρότζεκτ. Δεν είχε κανένα νόημα να μείνω αν έφευγε. Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά», απάντησε.
Οι λόγοι της παραίτησης δεν έχουν γίνει – τουλάχιστον ακόμα – γνωστοί. Όπως έκανε πάντα, έτσι και αυτή τη φορά ο Κορτέζε φρόντισε μέσω του Τύπου να δώσει το στίγμα. «Ο Κορτέζε ανησυχεί για το γεγονός ότι εκείνοι που είναι στην ιδιοκτησία του συλλόγου γνωρίζουν ελάχιστα από ποδόσφαιρο και δεν συμπλέουν με τα πλάνα του για το μέλλον. Τους έκανε γνωστό το επόμενο βήμα στο όραμά του, ζητώντας την στήριξή και την επένδυσή τους», γράφτηκε και όχι μόνο σε μία εφημερίδα. «Πάτησαν», μάλιστα, και στο γεγονός ότι η Λίμπερ δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο γήπεδο, ενώ είχε συναντήσει μόλις μία φορά τον Ποκετίνο, την ημέρα της συμφωνίας τους.
Κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει τον αντίκτυπο που είχε στον σύλλογο ο Κορτέζε. «Αν και γνωρίζω ότι μιλάμε για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι μία επιχειρηματική δομή και κουλτούρα. Όταν ανέλαβα δεν υπήρχε καμία επιχειρηματική κουλτούρα, δεν υπήρχαν σχέδια για το μέλλον, καμία φιλοδοξία, κανένα όραμα», είχε δηλώσει ο Ιταλός σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.
Ανάμεσα σε αυτά που κάνει πλέον ο σύλλογος για τους παίκτες μετά από απαίτηση του Κορτέζε είναι: συμβουλές για την κατοικία, μαθήματα αγγλικών παρουσία καθηγητή στην προπόνηση (για έναν χρόνο η Σαουθάμπτον είχε προσλάβει μεταφραστή μόνο για τον Λι), ενώ μετά τα άσχημα αποτελέσματα εκτός έδρας αποφασίστηκε να ληφθούν δραστικά μέτρα. Έτσι, εκτός από το καλύτερο ξενοδοχείο της εκάστοτε περιοχής, αποφασίστηκε μαζί με την ομάδα να μεταφέρονται πανομοιότυπα στρώματα με εκείνα που κάθε παίκτης έχει σπίτι του, καθώς και σεντόνια, τα οποία πλένονται με τα ίδια απορρυπαντικά (μία ιδέα από τον χώρο της ποδηλασίας).
Κάθε παίκτης πλέον έχει από ένα iPad, στο οποίο πριν από την έναρξη κάθε προπόνησης καλείται να απαντήσει σε ένα απλό ερωτηματολόγιο. Από το πώς κοιμήθηκε το βράδυ μέχρι το πώς νιώθει και το αν πονάει κάπου. Όλα «φορτώνονται» μέσα σε 15’ στον υπολογιστή του Ποκετίνο, που με τους συνεργάτες του βγάζει το κατάλληλο πρόγραμμα. Μάλιστα, σε μία από τις τελευταίες εισηγήσεις του Κορτέζε αποφασίστηκε αυτός ο τρόπος να καθιερωθεί και στις ακαδημίες, όπου θα δοθούν mini-iPads στα παιδιά.
Ό,τι ισχύει για τους παίκτες ισχύει και για το προσωπικό. Υπάρχει χώρος για να πίνουν τον καφέ τους και να γνωριστούν καλύτερα, σε κάθε υπολογιστή στην επιφάνεια εργασίας ο εργαζόμενος βλέπει το επερχόμενο πρόγραμμα, ώστε να του θυμίζει κάθε μέρα και ώρα την φιλοδοξία του συλλόγου, ενώ οι συλλογικές δραστηριότητες είναι πάντα σε πρώτο πλάνο.
Από την πλευρά της Καταρίνα Λίμπερ, που μένει μόνιμα στη Ζυρίχη και κληρονόμησε την «αυτοκρατορία» του πατέρα της, Μάρκους, το 2010 διέρρευσε ότι η σύγκρουση ήρθε για τον μισθό του Κορτέζε και το γεγονός ότι η ίδια ήθελε να παίρνει μέρος σε κάποιες από τις αποφάσεις.
«Dream Wrecker», «Καταστροφέα Ονείρων», χαρακτήρισε την Λίμπερ η Daily Mail. «Δεν μπορείς να λες από τη μία ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου το ποδόσφαιρο και από την άλλη ότι θέλει να εμπλακεί στην καθημερινότητα του συλλόγου», έγραψε ο Σάιμον Κάρτερ στην Southern Daily Echo, που είχε τιμωρηθεί από τον Κορτέζε με 2,5 χρόνια αποκλεισμό από το Saint Mary’s. Ο λόγος; Το 2009 είχε αποκαλύψει… ότι η Σαουθάμπτον σκοπεύει να βελτιώσει τις προπονητικές εγκαταστάσεις στο Marchwood. Ήταν η πρώτη φορά στα 121 χρόνια της εφημερίδας που συνέβη κάτι τέτοιο. «Το αίνιγμα του κ. Κορτέζε», έγραφε το περασμένο καλοκαίρι η Southern Daily Echo, που ποτέ δεν πήγε με τα νερά του «αδίστακτου» Ιταλού και το πλήρωσε.
«Είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει ανησυχία όταν ένας πρόεδρος φεύγει», έγραψε ο Γκάρι Λίνεκερ στο Twitter. Κάθε σύλλογος έχει ανάγκη από μία «πατρική φιγούρα». Στην Αγγλία συνήθως είναι ο προπονητής-μάνατζερ. Στη Σαουθάμπτον, όμως, ήταν ο Κορτέζε. Η αποχώρησή του – αναλογικά πάντα – έχει τον ίδιο αντίκτυπο με εκείνη του Φέργκιουσον από την Γιουνάιτεντ ή την ενδεχόμενη (μελλοντικά) του Βενγκέρ από την Άρσεναλ.
Το περίφημο «Southampton Way» («ο τρόπος της Σαουθάμπτον») ήταν μία παρουσίαση βίντεο προς τους παίκτες, που τελείωνε όχι με την ερώτηση αν μπορεί η ομάδα να κερδίσει την Premier League, αλλά με ποιον τρόπο θα το κάνει. Ο τελειομανής Κορτέζε παραιτήθηκε γιατί ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ένιωθε ότι το δικαιούται μετά τις συνεχόμενες επιτυχίες και τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου. Η παραίτηση ήταν κατά κάποιο τρόπο δήλωση ισχύος.
Ίσως δεν περίμενε να γίνει αποδεκτή, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, ίσως να το πήρε και αυτός απόφαση και αυτή τη φορά να μην μπλόφαρε. Η φιλοδοξία στην Premier League κοστίζει ακριβά, η επιτυχία δεν έρχεται χωρίς να ξοδέψεις και εκείνος το έκανε με χρήματα που δεν ήταν δικά του. Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έχει λόγο, όμως στην προκειμένη περίπτωση η «μεγαλομανία» του Κορτέζε ήταν που έκανε τη διαφορά και έφερε τις επιτυχίες. Κάτι που κάνει την Σαουθάμπτον «μοναδική» περίπτωση, που απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση. Αν ο αντικαταστάτης του ή η ιδιοκτησία δεν συμμερίζονται το δικό του όραμα, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη. Ο άνθρωπος που έκανε τους «Αγίους» να πιστέψουν ξανά αποτελεί παρελθόν.
«Ο σύλλογος δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να πουλήσει οποιονδήποτε παίκτη τον Ιανουάριο. Ο προπονητής και η ομάδα έχουν την πλήρη στήριξή μου». Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από την ανακοίνωση της Λίμπερ μετά από όλες αυτές τις φήμες. Μένει να δούμε αν θα γίνει και πραγματικότητα, καθώς εκεί θα φανεί το όραμά της και το αν το πρότζεκτ και οι στόχοι διαφοροποιηθούν.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: