Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ο καλός, ο κακός και το αύριο!!

Ο καλός, ο κακός και το αύριο!Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης
Πάλεψε μέχρι τέλους ο Ολυμπιακός, παραδόθηκε άνευ όρων ο Παναθηναϊκός, όμως το αποτέλεσμα ίδιο. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ για τους «αιώνιους» και το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας θα διεξαχθεί για πρώτη φορά από το 2008, χωρίς εκπρόσωπο της χώρας μας, που έχει στο ενεργητικό της και τα τρία τελευταία τρόπαια της διοργάνωσης…

Ας ξεκινήσουμε με τον Παναθηναϊκό, όπου τα πολλά λόγια είναι περιττά. Οι «πράσινοι» αδίκησαν κατάφορα τους εαυτούς τους, πετώντας στα σκουπίδια την εκπληκτική τους προσπάθεια στην φετινή Ευρωλίγκα και στη σειρά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το φοβερό της υπόθεσης ήταν πως οι Ρώσοι νίκησαν με 30 πόντους διαφορά, χωρίς να κάνουν τίποτα φοβερό και απλά εκμεταλλεύτηκαν το τραγικό επιθετικό βράδυ των αντιπάλων τους.

Με ισχνή παραγωγικότητα (44 πόντους!) σε ματς με την ΤΣΣΚΑ και δη εκτός έδρας, δε δικαιούσαι ούτε καν να ελπίζεις στο όνειρο. Κανένας δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ και επειδή το… ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, βασική «αιτία» ήταν η τραγική εμφάνιση του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν εκτός τόπου και χρόνου και δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να επιβάλει τον ρυθμό της ομάδας του. Έτσι, λοιπόν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος κανονικός πλέι μέικερ από πίσω του, το «στραπάτσο» ήταν αναπόφευκτο.
Συν τοις άλλοις, στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν βοήθησαν ούτε οι ψηλοί, που έβλεπαν τον Σάσα Κάουν να κάνει… πάρτι κοντά στο καλάθι, αλλά ούτε και οι «πλάγιοι», που «έσπασαν» τα καλάθια. Το ματς πήγε σε χαμηλό ρυθμό, οι γηπεδούχοι έβαλαν τα καλάθια που χρειάζονταν και πέρασαν ένα από τα ευκολότερα βράδια τους στην φετινή χρονιά, ενώ η απειρία του Φραγκίσκου Αλβέρτη φάνηκε και πάλι, καθώς δεν κατάφερε να κάνει κάτι για να αλλάξει τη ροή του παιχνιδιού. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε «φλόγα», ο εξάστερος ήταν καταδικασμένος…
Με εντελώς διαφορετικό τρόπο έπεσε και ο Ολυμπιακός, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση απέναντι στην πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης και ετοιμάζεται να παραδώσει το «στέμμα» του, μετά από μια ονειρεμένη διετία. Η αλήθεια είναι πως για κάποιες στιγμές οι Πειραιώτες έδειχναν ικανοί για την πρώτη επιστροφή από το 0-2 στην ιστορία των πλέι οφ της Ευρωλίγκα, όμως «προδόθηκαν» από την κούραση, την έλλειψη διάρκειας και φυσικά από τα σωρηδόν χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Οι Μαδριλένοι ανανέωσαν 17 επιθέσεις και αυτό από μόνο του λέει πολλά.
Κάποιες φορές η άμυνα… έσπαγε κόκαλα και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του θετικού για δεύτερο σερί αγώνα, Μάρντι Κόλινς. Βέβαια, ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν κινήθηκε στα στάνταρ προηγούμενων αγώνων, αν και έδωσε πολλές μάχες, ενώ ο Σλούκας προσπάθησε να πιέσει, αλλά κι αυτός δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, κάτι που έκανε μόνο ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος ωστόσο δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνος του στο τέλος.
Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν τόσο «φρέσκος» σε όλο το παιχνίδι και ο Μπαρτζώκας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει περισσότερο τον Ιωάννη Παπαπέτρου, που ήταν θετικός και δεν του άξιζε να παίξει μόλις 5 λεπτά. Το «αγκάθι» των Πειραιωτών ήταν η υποτονική παρουσία του «σκασμένου» από την υπερπροσπάθειά του στα προηγούμενα παιχνίδια, Μπράιαντ Ντάνστον. Ο Αμερικανός σέντερ δεν μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα, εν αντιθέσει με τον Σίμονς, που βρέθηκε στο παρκέ μόλις 10 λεπτά. Φυσιολογική η μη χρησιμοποίηση του Σερμαντίνι, λόγω των αλλαγών που γίνονταν στα σκριν.
Οι Ισπανοί είχαν «σεληνιασμένους» τους Σέρχιο Γιουλ, Ρούντι Φερνάντεθ, που έβγαλαν απίστευτη ενέργεια πάνω στο παρκέ, αν και ο παίκτης που καθάρισε την υπόθεση… ροζ φύλλο ήταν ο Φελίπε Ρέγιες, ο οποίος με έξυπνες τοποθετήσεις και καλά τελειώματα από μέση και κοντινή απόσταση, έβαλε «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες διατηρούσε ο Ολυμπιακός. Βέβαια, επαναλαμβάνουμε πως οι «ερυθρόλευκοι» πάλεψαν και δεν παραδόθηκαν στους αντιπάλους τους, με το τελικό -16 να τους αδικεί.
Και τώρα… οι δυο τους! Ευρωλίγκα τέλος για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, που πλέον έχουν αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» έχουν το πλεονέκτημα έδρας και νίκη στα περισσότερα φετινά παιχνίδια τους με τους Πειραιώτες, όμως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ικανή να αλλάξει τα δεδομένα. Μένει να δούμε, βέβαια, αν το ρόστερ παραμείνει ίδιο ή υπάρξει προσθήκη κάποιου «αλλοδαπού». «Ύποπτος» για αποχώρηση ήταν τον τελευταίο καιρό ο Κόλινς, όμως οι τελευταίες του εμφανίσεις έδειξαν πως μπορεί να βοηθήσει, έστω και με καθαρά αμυντικό ρόλο.
Πηγή:Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: