Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Εις το όνομα του... υιού!!

Κλωνοποιημένα κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων παιδιών τους αποθηκεύουν οι ποδοσφαιριστές. Ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για την μελλοντική αποκατάσταση των τραυματισμών των απογόνων τους.
Στην ταινία «το νησί» με πρωταγωνιστές τους Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Σκάρλετ Γιόχανσον, πλούσιοι άνθρωποι καταβάλουν κάποιο υψηλό αντίτιμο ώστε να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα τους. Με ποιο τρόπο; Μία εταιρία έχει δημιουργήσει κλώνους τους, ώστε μελλοντικά, σε περίπτωση που νοσήσουν ή χρειαστούν κάποιο μόσχευμα, να μπορούν να το λάβουν από τους «δεύτερους» εαυτούς τους. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή μεταφορά της ήδη υπάρχουσας πραγματικότητας;

Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν εδώ και κάμποσα χρόνια, μάλλον ισχύει το δεύτερο. Πέραν των κλασικών τρόπων αποκατάστασης, ο χώρος του ποδοσφαίρου αρχίζει και υιοθετεί νέες- αντίστοιχες με την ταινία- μεθόδους. Τρόπους που οι ποδοσφαιριστές αποδέχονται και φροντίζουν όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους απογόνους τους.
Γενετική αποκατάσταση
Ουσιαστικά πρόκειται για τη λήψη μητρικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο ενός νεογέννητου παιδιού, πριν αυτός κοπεί. Στη συνέχεια το υλικό φυλάσσεται σε ειδικές συνθήκες έως ότου να το χρειαστεί είτε ο πατέρας είτε το παιδί. Τα εν λόγω κύτταρα έχουν καταπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς λόγω της προέλευσης τους, όταν για παράδειγμα χορηγηθούν στο γόνατο για την αποθεραπεία ενός προβλήματος, λόγω του ότι έχουν τον ίδιο γενετικό κώδικα, επιταχύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάρρωση.
Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία λειτουργούν δύο εταιρίες που έχουν τον ρόλο της αντίστοιχης εταιρίας στην ταινία και φυλάσσουν τα κύτταρα. Η μία εδρεύει στο Λίβερπουλ και φέρει την ονομασία «Cryo Genesis Internasional (CGI) και η δεύτερη στο Λονδίνο με τον τίτλο «Smart Cells».
Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η όλη διαδικασία ήδη χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη χώρα (που όλος τυχαίως είναι νησί) και όχι μόνο από τον χώρο του ποδοσφαίρου. 11.200 Βρετανοί πατέρες έχουν προχωρήσει στην εν λόγω διαδικασία και έχουν καταβάλει στις δύο εταιρίες το ποσό των 2.230 ευρώ έκαστος, για να διατηρήσουν τα κύτταρα των παιδιών τους στις ιδιόμορφες αυτές τράπεζες.

Τρεις τουλάχιστον διάσημοι παίκτες, μεταξύ τους και ο Τιερί Ανρί, έχουν εμπιστευθεί τη «Smart Cells», ενώ ένας εξ αυτών, διατηρώντας την ανωνυμία του, παραδέχτηκε: «Ως ποδοσφαιριστής έχω μικρή διάρκεια καριέρας και αυτή μπορεί να διακοπεί από ένα σοβαρό τραυματισμό, οπότε μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητός ο λόγος που προχώρησα σε αυτή την κίνηση, εξασφαλίζοντας τόσο εμένα όσο και το μέλλον του παιδιού μου». Φυσικά όσοι δεν μπορούν να διαθέσουν το εν λόγω ποσό, μπορούν απλά να πάνε για την κλασική φυσιοθεραπεία με ρεύματα και λέιζερ...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: