Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ο Μέσι παραμένει το «κλειδί»

Ο Θάνος Σαρρής διαβάζει τις δηλώσεις του πατέρα Μέσι και γράφει για το ρόλο του στον μεγάλο τελικό με τη Γερμανία.
«Ο Λέο μου είπε ότι τα πόδια του ήταν σαν να ζύγιζαν 100 κιλά. Ήταν πολύ κουρασμένος». Με τις δηλώσεις αυτές ο πατέρας του Μέσι προκάλεσε αρκετό προβληματισμό για το μεγαλύτερο αστέρι της Αργεντινής ενόψει τελικού. Τον Μέσι που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ φέτος, έχει περάσει μια δύσκολη χρονιά με τη Μπαρτσελόνα και έχει τις περισσότερες από τις αντίπαλες άμυνες στο Μουντιάλ να του κάνουν τη ζωή δύσκολη. 
Στο πρώτο νοκ-άουτ της αλμπισελέστε, με αντίπαλο το Βέλγιο, ο Μέσι βρήκε περισσότερο εύκολες συνθήκες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι με τους Ελβετούς, που είχαν προτεραιότητα τον περιορισμό του με τους Μπεχράμι και Ινλέρ. Οι Βέλγοι ήταν διαφορετικοί. Ο Μέσι βρήκε χώρους, αφού συχνά έβρισκε ως αντίπαλο μόνο τον Βίτσελ. Δείτε την ενέργειά του πριν το γκολ του Ιγουαΐν. 



Όπως φυσικά και στην πάσα του στον Ντι Μαρία. Η Αργεντινή έπαιζε περισσότερο ένα 4-4-1-1 με τον ίδιο σε ελεύθερο ρόλο. Να δημιουργεί, να απειλεί, να προκαλεί ρήγματα. Οι συμπαίκτες του τον έψαχναν, εκείνος έλεγχε το ρυθμό. Τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο, γιατί με την είσοδο του Πέρες αντί του τραυματία Ντι Μαρία και την σκοπιμότητα και την τακτική να γίνεται προτεραιότητα, τα πράγματα άλλαξαν.




Στο παιχνίδι με την Ολλανδία του Φαν Χάαλ, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Μέσι θα είχε περισσότερο δύσκολο έργο. Ο Ντε Γιονγκ ήταν κολλημένος πάνω του, αφήνοντας του ελάχιστα περιθώρια. Ακόμα κι όταν αντικαταστάθηκε, η «σφιχτή» μεσαία γραμμή των Ολλανδών κατάφερε να τον περιορίσει. Ελάχιστους χώρους είχε και ο Μπίλια, με τον Μασεράνο να είναι εκείνος που σε αρκετές περιπτώσεις είχε τις περισσότερες συνθήκες για καλύτερες μεταβιβάσεις. Όπως φαίνεται και στο heatmap, ο Λέο έψαξε τους χώρους από τα δεξιά, κινήθηκε περισσότερο προς τα εκεί.  Από την πλευρά αυτή, του Μάρτινς Ίντι, η Αργεντινή έγινε περισσότερο επικίνδυνη όταν αποφάσισε να «χτυπήσει» με Λαβέτσι.

Με τους Ολλανδούς λοιπόν, τον βασικό ρόλο έπαιξαν οι τακτικές και οι αλληλοεξουδετερώσεις. Σαν μια παρτίδα σκάκι, με ελάχιστες ευκαιρίες. Ο Φαν Χάαλ έδειξε σε όλη τη διοργάνωση ότι προσάρμοζε την ομάδα του στον αντίπαλο. Ο Λεβ, όμως, δεν θα αλλάξει προσέγγιση για να αντιμετωπίσει την Αργεντινή και τον Μέσι. Ούτε θα «θυσιάσει» παίκτες. Εκείνος κάνει παιχνίδι.  Μετά τον τραυματισμό του Μουστάφι και την επιστροφή του Λαμ στη φυσική του θέση του δεξιού μπακ, το πράγμα λίγο - πολύ ξεκαθάρισε. Ο Σβαϊνστάιγκερ σε λίγο πιο οπισθοχωρημένο ρόλο, αλλά με πρωταρχικό του μέλημα να φτιάχνει παιχνίδι και οι Κρόος, Κεντίρα μπροστά του.

Δεδομένου ότι η «αλμπισελέστε» θα προσπαθήσει και πάλι να κλειδώσει τη μεσαία γραμμή και να ελαχιστοποιήσει τις επιθετικές προσπάθειες των Γερμανών, οι Κεντίρα και Κρόος θα έχουν πολλή δουλειά με τους μέσους της Αργεντινής. Φυσικά και η αντιμετώπιση του Μέσι είναι συλλογική υπόθεση, αλλά το περισσότερο βάρος θα πέσει στους χώρους που κινείται, σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει, ο Σβαϊνστάιγκερ. Δύσκολα ο Λεβ θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο βοηθός του δήλωσε ότι κάτι ετοιμάζουν στον Αργεντινό. Αν δεν δούμε το Λαμ ξανά σε κάποιο σύνθετο ρόλο στη μεσαία γραμμή, πιθανότερο είναι όταν η ομάδα του δεν έχει τη μπάλα ο Κεντίρα να βρίσκεται πιο κοντά στον «Σβάινι» και την ομαδική λειτουργία να είναι προσαρμοσμένη και στον pulga. Όχι μόνο σε αυτόν. Ο περιορισμός του δεν θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
 Η Γερμανία είναι άλλο level, αλλά και ο Λέο είναι άλλο level. Ακόμα κι αν τα πόδια του ζυγίζουν 100 κιλά, αν βρει το χώρο που χρειάζεται και οι Ολλανδοί κατάφεραν να του στερήσουν μπορεί με μια του κίνηση να αλλάξει τα δεδομένα της τακτικής εξίσωσης. Ναι, οι Γερμανοί παραμένουν το φαβορί. Ναι, η Αργεντινή θα έχει ως απόλυτη προτεραιότητα τον περιορισμό της αντιπάλου. Αν κάποιος όμως μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, αυτός είναι ο Μέσι...

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: