Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Τα χρωστούμενα στη Σταντάρ και ο ...Αστ. Τρίπολης!!

Με αφορμή την κλήρωση του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Γκόντζος θυμίζει τη μέρα που οι εφημερίδες "έπρεπε" να χωρέσουν τη φωτογραφία του Λουκά Βύντρα στα πρωτοσέλιδα.Τις έχει αυτές τις όμορφες ιστορίες το ποδόσφαιρο. Σου δίνει δηλαδή την ευκαιρία να βρεις ξανά στο δρόμο σου γεγονότα, ομάδες, συγκυρίες, που είτε τις έχεις συνδέσει με ιστορικές στιγμές, είτε σε στοιχειώνουν χρόνια και σου δίνεται η ευκαιρία να …πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

Η Σταντάρ Λιέγης είναι μια περίπτωση που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Καθώς είχε βρεθεί σχετικά πρόσφατα ξανά στο δρόμο του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ήταν τότε επί πολμετοχικότητας, που μετά την εκπληκτική πρόκριση επί της Ρόμα, κληρωθήκαμε με στη Σταντάρ στο δρόμο για τους "οχτώ" του Γιουρόπα Λιγκ.

Πανηγύρια είχαμε θυμάμαι και τότε. Η συγκυρία για μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία απ΄ αυτές που κράτησαν ζωντανό το DNA αυτού του συλλόγου για δεκαετίες.

Η πιο πλούσια ομάδα όλων των εποχών ήταν τότε ο Παναθηναϊκός. Με Σισέδες, με Ζιλμπέρτους, με Λέτο και φυσικά με Κατσουράνηδες και με Νίνη και με "Κάρα" και με όλα τα καλά της γης.

Μας έβλεπαν σαν …βουνό οι έρμοι οι Βέλγοι. Έγραφαν και ξανάγραφαν για μια ομάδα που η ομάδα της κόστιζε 65-70 εκατομμύρια τον χρόνο που κατατρόπωσε μέσα έξω τη Ρόμα και η πλάκα είναι ότι δίκιο είχαν.

Μόνο που κι αυτοί και όλοι οι φίλοι στον Παναθηναϊκό δεν είχαν υπολογίσει ένα παράγοντα.

Κι αυτός ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος …πάση θυσία.

Και στο δρόμο αυτό, εκείνο το …προγραμματάκι του πρωταθλήματος ήταν λίγο …δύσκολο. Καθώς τρεις μέρες μετά τη ρεβάνς με τη Σταντάρ είχαμε μπροστά μας το …βουνό που λεγόταν …Αστέρας Τρίπολης.

Το …μέγα δίλημμα δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερη δυσκολία στην απάντησή του.

Το …βάρος και όλη η προσοχή μας ΕΠΡΕΠΕ να πέσει στον …Αστέρα Τρίπολης.

Όπερ και εγένετο φυσικά. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τα παιχνίδια με τη Σταντάρ περίπου σαν …αγγαρεία, ενώ υπήρχαν και εκπληκτικά κείμενα του στιλ …πρόβα τζενεράλε για το κρίσιμο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης η ενδεκάδα του Νιόπλια στην αναμέτρηση με τη …Σταντάρ!!!

Φυσικά το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη …επιτυχία. Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τους ΟΚΤΩ του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά ο Αστέρας Τρίπολης …δεν μας γλίτωσε.

Έστω κι αν για να πάρουμε εκείνη την νίκη χρειάστηκε να περάσουμε ακόμα μεγαλύτερη οδύνη, καθώς το γκολ της νίκης είχε πετύχει ο …επάρατος Βύντρα και είχαμε την επόμενη μια δυσκολία στα πρωτοσέλιδα που ναι μεν έπρεπε να είναι διθυραμβικά για τον μεγάλο θρίαμβο, αλλά κάπου έπρεπε να χωρέσει εκεί και το όνομα ή ακόμα χειρότερα και η …φωτογραφία του Λουκά Βύντρα. Μιλάμε πραγματικά για …Πύρρειο νίκη, αλλά τέλος πάντων έστω κι έτσι η …μεγάλη ιδέα επιτεύχθηκε.

Τάφερε λοιπόν έτσι η ποδοσφαιρική μοίρα που λίγα χρόνια αργότερα ο Παναθηναϊκός παίζει κυριολεκτικά την ύπαρξή του κόντρα και πάλι στην Σταντάρ Λιέγης.

Μόνο που ευτυχώς αυτή την φορά δεν υπάρχει …δίλημμα. Δόξα τω Θεώ το πρωτάθλημα δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν υπάρχει μπροστά μας κανένα άλλο …θεριό στιλ Αστέρα Τρίπολης να μας …αποσπάσει την προσοχή.

Δεν υπάρχει φυσικά όμως και η ομάδα των εκατομμυρίων.

Ο κλήρος λοιπόν, έπεσε σ΄ αυτά τα νέα παιδιά που όλα μαζί δεν συγκεντρώνουν σαν συμβόλαια ούτε το συμβόλαιο του …Κατσούρ και στον Αναστασίου που πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στη δουλειά που κάνει, στην ομάδα που έχει φτιάξει από …πέρυσι και στο πάθος, την φλόγα και το ενστικτο της αυτοσυντήρησης και ύπαρξης για τον σύλλογο που υπηρετούν.

Κι αν αυτά σας φαίνονται …λίγα για να ισοσκελίσουν το ρόστερ των 65 εκατομμυρίων που είχε τότε ο Παναθηναϊκός, γελιέστε.

Αυτά τα παιδιά, αυτή η ομάδα, ο Αναστασίου με τους συνεργάτες του και την ομάδα που έχει φτιάξει, μπορούν να πάρουν τη …ρεβάνς που χρωστάμε από τους Βέλγους. Μπορούν να κάνουν …τα όνειρα να πάρουν την εκδίκησή τους.

Δεν είναι εύκολη η αποστολή τους, αλλά από την πρώτη στιγμή που κλήθηκαν να υπερασπίσουν αυτή τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος καμιά αποστολή τους δεν ήταν εύκολη.

Ετούτα εδώ τα παιδιά λοιπόν που έχουν συμβόλαια …στοιχειωδώς ανεκτά, που δεν ξέρουν και αν θα πληρωθούν κιόλας, ο Αναστασίου που θέλει δεν θέλει είναι αναγκασμένος να κάνει τα σχέδιά του βασισμένος στο περυσινό κυρίως ρόστερ, είναι αυτοί που στη δεδομένη στιγμή θα κληθούν να δώσουν μια μάχη ύπαρξης κυριολεκτικά για τους ίδιους και για τον σύλλογό τους.

Η δουλειά όπως λένε, συνεχίζεται ενταντικά. Το φιλικό με τον Παναιγιάλειο δεν υπάρχει λόγος να το πάρει κανείς σοβαρά υπ΄ όψιν. Το μόνο που βγαίνει απ΄ αυτό είναι η διαφαινόμενη οριστική επιλογή του Αναστασίου να πάει στα παιχνίδια με τη Σταντάρ με ρόμβο και τον Μέντες αμυντικό χαφ στο κέντρο και δίδυμο Πέτριτς Μπέργκ μπροστά. Κι εδώ πια δεν χωράνε ιδιαίτερες αναλύσεις.

Έχει το ρίσκο της η συγκεκριμένη επιλογή, αλλά αυτή είναι πάει και τελείωσε.

Ας τη δουλέψουν όσο γίνεται καλύτερα και ας στηριχθούν σ΄ αυτό που στήριξαν την  ...επιβίωσή τους στο δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς.

Στην ταχύτητα, στην ομοιογένεια, στο πάθος για επιτυχία και στη συνειδητοποίηση του ρόλου και της αποστολής που η συγκυρία έφερε να έχουν την τύχη να επωμιστούν για τον Παναθηναϊκό και τα εκατομμύρια των φίλων του.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: