Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ο Φαν Ντερ Φάαρτ και ο ρόλος του πλέιμεικερ!! (vid)

Ο αρχιδημιουργός του Αμβούργου, Rafael van der Vaart, αποκαλύπτει τα μυστικά της τέχνης του.
Ο Ολλανδός μπορεί να μην ακολουθεί πάντοτε τις οδηγίες τακτικής ούτε να καλύπτει κάθε εκατοστό του γηπέδου όπως επίσης θα μπορούσες να πεις ότι είναι και λίγο εγωιστής, αλλά όταν έπαιξε ενθουσίασε με το παιχνίδι του.
Με το που θα κάνει την πρώτη επαφή διερωτάται: «Μα έχει κόλλα στο παπούτσι του?» Η υπερφυσική του όραση και η όσφρηση του γκολ τον κάνει έναν από τους καλύτερους πλειμέκερς του κόσμου. Εδώ μας αποκαλύ[τει τα μυστικά του για ένα 4-4-2.
Να θέλεις τη μπάλα
Ένας πλειμέκερ πρέπει να θέλει πάντοτε τη μπάλα για να κάνει πράγματα. Θα πρέπει πάντοτε το μυαλό του να δουλεύει και να ξέρει τι συμβαίνει τριγύρω του αλλά την ίδια τη στιγμή να είναι ήρεμο και να απολαμβάνει το παιχνίδι. Εγώ προσπαθώ πάντοτε να ευχαριστηθώ το παιχνίδι. Είναι εύκολο να το λές αλλά είναι η αλήθεια. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό για έναν πλειμέικερ. Μερικές φορές σε ένα παιχνίδι αισθάνεσαι διαφορεικά από ένα άλλο.
Να είσαι σε εγρήγορση
Ο ρόλος του πλέιμεικερ είναι ο πιο σημαντικός στο γήπεδο διότι έχει πάντοτε τριγύρω του αμυντικούς και είναι δύσκολο να κάνει άνετο κοντρόλ. Πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει τριγύρω του πριν πάρει τη μπάλα. Η εγρήγορση είναι το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό του πλειμέικερ γιατί πρέπει να είναι συνέχεια ενήμερος για το τι συμβαίνει γύρω του και σε ποιο σημείο του γηπέδου βρίσκεται κάθε στιμή. Είναι πολύ ενθαρρυντικό στον πλειμέικερ όταν έχει τη μπάλα να βλέπει τους συμπαίκτες του να κάνουν κίνηση στο χώρο για να ξεμαρκαριστούν. Όταν ο πλειμέικερ έχει τη μπάλα είναι σημαντικό οι επιθετικοί να ξεμαρκάρονται και να ανοίγουν χώρους στους οποίους θα «τσουλίσει» η μπάλα.
Η πρώτη επαφή μπορεί να κάνει τη διαφορά
Η πρώτη επαφη είναι σημαντική για τον πλειμέικερ. Επηρεάζει το παιχνίδι κατοχής και καθορίζει πόσο χρόνο θα κρατήσεις τη μπάλα. Όταν η πρώτη επαφή είναι καλή σου δίνει έξτρα χρόνο να ελέγξεις την επόμενη κίνηση και σε βοηθάει στη λήψη αποφάσεων.
Το παν είναι η προπόνηση
Ένας πλέιμεικερ πρέπει να προπονείται καθημερινά. Δεν είναι κάτι που κάνεις μια φορά την εβδομάδα. Η τελειοποίηση της τεχνικής έρχεται μέσω της προπόνησης. Οι πλέιμεικερ χρειάζεται να κάνουν καλό παιχνίδι κατοχής και αυτό γίνεται εάν έχουν καλή επαφή, ειδικά εάν έχουν καλή πρώτη επαφή διότι αυτό σου επιτρέπει να κρατήσεις τη μπάλα. Όταν ήμουν μικρός έκανα προπόνηση μόνος μου. Συνήθισα να κλωτσάω τη μπάλα στον τοίχο να την κοντρολάρω στην επιστροφή και μετά να κάνω στροφή με τη μπάλα συνέχεια στα πόδια μου. Μόνος σου μπορείς να κάνεις ένα μεγάλο μέρος της προπόνησης..
Κάνε τις σωστές επιλογές
Μερικές φορές καθυστερώ να δώσω τη μπάλα στους επιθετικούς και περιμένω για μια στιγμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι όταν βρώ τον αμαρκάριστο συμπαίκτη μου αυτός γνωρίζει ήδη εάν είναι ελεύθερος η πρέπει να παίξει αμέσως με τη μια. Καθυστερώντας να του δώσω τη μπάλα, του δίνω έξτρα χρόνο να σκεφτεί ποια θα είναι η επόμενη κίνηση.
Πάντοτε προσπαθώ να δώσω στον επιθετικό τη μπάλα του γιατί έτσι σκοράρει καλύτερα και γιατί έτσι έχει την ευκαιρία, τη στιγμή που τρέχει να τη βρεί, να σκεφτεί. Επίσης είναι πολύ ωραίο για τους επιθετικούς να γνωρίζουν ότι κάποιος ο οποίος παίζει πίσω τους γνωρίζει που να δώσει τη μπάλα. Αυτό τους ενθαρρύνει να τρέξουν στον κενό χώρο γνωρίζοντας ότι θα πάρουν τη μπάλα.
Σκόπευσε χαμηλά
Όταν κάνεις σουτ είναι καλύτερα να σημαδεύεις χαμηλά γιατί έτσι φέρνεις πιο πολύ το σώμα σου προς τη μπάλα. Το σουτ από μεγάλη απόσταση είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται μεγάλη δύναμη και η επαφή στη μπάλα να είναι τέλεια. Βεβαίως τελικά όλα εξαρτώνται από την προπόνηση. 



Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: