Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Θα δούμε "αυτόν" που είδαμε ή ...άλλον;

Ο Κώστας Γκόντζος αναλύει την εμφάνιση του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ατρόμητο και προσπαθεί να μπει στο μυαλό του Γιάννη Αναστασίου για το ματς με τη Σταντάρ Λιέγης.Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για όσα είδαμε στην πρόβα τζενεράλε του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο, θα πρέπει να είμαστε πρώτα σίγουροι για ένα πράγμα. Πως η ενδεκάδα που ξεκίνησε το παιχνίδι δηλαδή, είναι και η ενδεκάδα που ο Αναστασίου σκοπεύει να ρίξει στη μάχη με τη Σταντάρ Λιέγης στην πρώτη αναμέτρηση στο Βέλγιο, όπως έλεγε χθες και το σχετικό ρεπορτάζ.

Προσωπικά έχω πολλές αμφιβολίες γι΄ αυτό. Μπορεί τελικά να είναι και έτσι, αλλά και πάλι ήταν πολύ προφανή ορισμένα πράγματα για να πεις ότι ο Αναστασίου δεν τα είδε ή δεν τα έχει σκεφτεί.

Το πρώτο και βασικότερο για παράδειγμα.

Ότι θεωρητικά αλλά και λογικά, η Σταντάρ Λιέγης θα είναι πολύ πιο έτοιμη και ανταγωνιστική από τον Ατρόμητο με ότι αυτό συμβαίνει στις αναλογίες των δύο παιχνιδιών.

Απ΄ αυτή την άποψη το τόσο δα αρνητικό συμπέρασμα από το χθεσινό φιλικό του Παναθηναϊκού πολλαπλασιάζεται, ενώ αντίθετα το όποιο θετικό μειώνεται κατά πολύ.

Αυτό είναι γεγονός αντικειμενικό και δεν γίνεται να αγνοηθεί.

Και οι ταχύτητες και ο ρυθμός και η ανταγωνιστικότητα του συγκεκριμένου παιχνιδιού, λογικά δεν θα έχει σχέση με τα αντίστοιχα του φιλικού με τον Ατρόμητο, εκτός πια κι αν η Σταντάρ τόχει ρίξει τελείως στο σορολόπ και έχει πάρει απόφαση να ...αυτοαποκλειστεί.

Πράγμα όμως που μάλλον δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες

Οπότε;

Οπότε βλέποντας καθαρά με κρύο μάτι τον Παναθηναϊκό χθες, μπορούμε να πούμε σε γενικές γραμμές μερικές πρώτες σκέψεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με αυτό που κουβεντιάσαμε και τις προηγούμενες φορές.

Στο ότι δηλαδή ρόμβος με ένα αμυντικό χαφ και συγκεκριμένα τον Μέντες, θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις για πρεσάρισμα -ειδικά αν αυτό γίνει και ...ψηλά- και γενικότερα στην ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού.

Πολύ περισσότερο όταν ο Μέντες πλαισιωθεί στην ουσία μόνο με ένα παίκτη που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά σ΄ αυτόν τον τομέα, δηλαδή τον Ζέκα, όπως έγινε και χθες, καθώς ο Πράνιτς προφανώς και δεν είναι σε θέση ακόμα να ανταποκριθεί σ΄ αυτό τον ρόλο αφού καλά-καλά δεν το έκανε και όταν ήταν σε φουλ σεζόν, ενώ ο Ατζαγκούν το κάνει σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό, αλλά κουράζεται σχετικά γρήγορα και τότε μειώνεται πάρα πολύ η συνεισφορά του στο δημιουργικό παιχνίδι.

Η δεύτερη σκέψη. Ο Πέτριτς είναι προφανώς παιχταράς για τα ελληνικά και ίσως όχι μόνο δεδομένα. Ξέρει καντάρια μπάλα και έχει και το σκοράρισμα για πλάκα. Όμως όλα αυτά ακόμα σε ...χαμηλό τέμπο. Είναι εμφανές ότι δεν έχει φτάσει ακόμα σε επίπεδο που να μπορείς να τον θεωρείς πολυτιμότερο σαν δεύτερο δίπλα στον Μπεργκ από το να μπει σαν μια "χρυσή αλλαγή" σε στιλ ...Φιγκερόα για να σου δώσει λύσεις σε μικρή χρονική διάρκεια παρουσίας του στο παιχνίδι.

Εκεί είναι μάλλον προφανές ότι Καρέλης ή Κλωναρίδης θα μπορέσουν να απασχολήσουν πιο πιεστικά τους αμυντικούς των Βέλγων, από άποψη φυσικής κατάστασης και δυνάμεων τουλάχιστον κι από κει και πέρα να έχεις τον Πέτριτς πιο ξεκούραστο σε συνδυασμό με την αναμενόμενη κόπωση των αντιπάλων αμυντικών για αλλαγή μετά το 60΄ του αγώνα και ανάλογα με το πώς θα έχει κυλήσει το παιχνίδι.

Η τρίτη σκέψη. Κι αυτή μάλλον ήταν προφανής στο χθεσινό παιχνίδι. Ο Σίλντεφελντ ακόμα δεν έχει προλάβει να ανεβάσει στροφές σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται πλήρως ετοιμοπόλεμος για ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι.

Σουμάροντας τώρα.

Να ξεκινήσει λοιπόν ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι στο Βέλγιο, όχι απλά με ρόμβο και ένα αμυντικό χαφ τον Μέντες, αλλά να έχει και τρεις ανέτοιμους σχετικά από φυσική κατάσταση παικτε στην ενδεκάδα και να επιλέξει κιόλας να παίξει με πίεση... ψηλά, προσωπικά δεν το βλέπω και τόσο πιθανόν. Μπορεί βέβαια να γίνει αλλά εκεί θα είσαι πολύ-πολύ ανοικτός ειδικά στο χώρο του κέντρου και ειδικά όταν σου κλέβει ξαφνικά μπάλα ο αντίπαλος.

Από κει και πέρα δεν ξέρω αν ο Σίλντεφελντ θα προλάβει να ανεβάσει στροφές σε τόσο λίγες μέρες που απομένουν, αλλά με δεδομένη τη χθεσινή εικόνα του, καθώς και το ότι ο Μπούρμπος μάλλον δεν χτυπάει ενδεκάδα προς το παρόν, οπότε ο Τριανταφυλόπουλος θα ξεκινήσει δεξιά, τότε οδηγούμαστε από τη λογική τουλάχιστον στο εξής.

Σε σχέση δηλαδή με την αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τον Μέντες δίπλα στον Κουτρουμπή και τη λογικά απαιτούμενη παρουσία του Λαγού στο κέντρο και μάλιστα πλαισιωμένου και από ένα ακόμα "εργαλείο" εκτός του Ζέκα στον ρόμβο στη θέση του Πράνιτς.

Τα υπόλοιπα λίγο πολύ τα συζητήσαμε ήδη.

Προφανώς βέβαια και ισχύει πως όσα ξέρει και βλέπει καθημερινά ο Αναστασίου κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει και να τα βλέπει και όπως επίσης ισχύει ότι ο Αναστασίου μέχρι τώρα και την δουλεύει καλά την ιστορία και το πάει καλά το καράβι ειδικά με όσα έχει αντικειμενικά στα χέρια του.

Αυτός λοιπόν ξέρει καλύτερα και τις απαιτήσεις του προκριματικού και το τι πρέπει να κάνει για την ομάδα του.

Όλοι οι υπόλοιποι απλά προσπαθούμε να δούμε και να ...μαντέψουμε ίσως, με βάση μόνο και μόνο τα λίγα πράγματα που μπορέσαμε να δούμε στα -ομολογουμένως λίγα και όχι τόσο ανταγωνιστικά- φιλικά που έδωσε ο Παναθηναϊκός και ειδικά στο τελευταίο με τον Ατρόμητο που ήταν και προβα τζενεράλε.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: