Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η θυσία του Ντι Μαρία!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το πλάνο της Ρεάλ χωρίς τον Άνχελ Ντι Μαρία και την προσπάθεια... ελέγχου.
Πέρυσι Ιγουαΐν και Οζίλ «θυσιάστηκαν» για τον Μπέιλ. Φέτος, φαίνεται ότι ήρθε η σειρά του Άνχελ Ντι Μαρία μετά και την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Χάμες Ροδρίγκες. Ο Κολομβιανός κόστισε στην Ρεάλ 70 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 10 προβλέπονται ως μπόνους (5 για την επίτευξη στόχων και άλλα 5 αν κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα).
Με κάποιον τρόπο, λοιπόν, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η μεταγραφή και είναι κοινό μυστικό ότι αυτό θα γίνει με την πώληση του Ντι Μαρία. Σύμφωνα με τους Ισπανούς ο Αργεντίνος ζήτησε νέο συμβόλαιο, που θα ανέβαζε τις καθαρές του απολαβές από τα 4,5 στα 8 εκατ. ευρώ, όμως ο Πέρεθ δεν του έκανε το χατίρι. Ο Αντσελότι ακόμα προσπαθεί να τον πείσει να μείνει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με την El Confidencial η απόφαση του 26χρονου μέσου είναι ειλημμένη. Όπως και της Ρεάλ.
Το μόνο που απομένει είναι να δούμε που θα καταλήξει και για πόσα χρήματα. Τη μία διαβάζουμε ότι θέλει να παίξει στην Premier League, έχοντας επιλέξει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και την άλλη στο Champions League, έχοντας επιλέξει την Παρί. Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα, πάντως, από την Γαλλία ο ίδιος έχει συμφωνήσει με τους Παριζιάνους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν ακόμα να ολοκληρώσουν τη συμφωνία λόγω FFP. Ο RMC, μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο Αλ Κελαϊφί σκέφτεται να προτείνει «φόρμουλα» ανάλογη με εκείνη του Οριέρ. Δηλαδή δανεικός για έναν χρόνο με υποχρεωτική οψιόν αγοράς. Δύσκολα, όμως, η Ρεάλ θα δεχθεί κάτι τέτοιο...
Στόχος ο έλεγχος
Οι κινήσεις της Ρεάλ δείχνουν δύο πράγματα. Ότι το μάρκετινγκ παραμένει επί Πέρεθ από τους σημαντικότερους παράγοντες σε μία μεταγραφή και ότι από τη νέα σεζόν θα δούμε τον Αντσελότι να αλλάζει σύστημα. Σημαντικότερη παράμετρος: ο έλεγχος στη μεσαία γραμμή. Αυτό που έλειψε από πολλά παιχνίδια των Μαδριλένων την περασμένη σεζόν, μία αδυναμία που ο Ιταλός κατάφερε να «καλύψει» με εκπληκτικό τρόπο.
Ο Ντι Μαρία με τον Μόντριτς έπαιξαν ως εσωτερικοί μέσοι στο 4-3-3, που έδωσε στην Ρεάλ τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδι... run n' gun. Όλα αυτά - πιθανότατα - θα ανήκουν στο παρελθόν. Με τις μεταγραφές των Κρόος (για 30 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους Γερμανούς και όχι 25, που ήταν το ποσό που είχε γράψει η Marca αρκετές ημέρες νωρίτερα και όλοι... κόλλησαν με αυτό) και Ροδρίγκες ο Αντσελότι αναμένεται να επαναφέρει το 4-2-3-1. Τουλάχιστον, αυτό μοιάζει το πιο ορθολογικό.
Ο Γερμανός δεν πρόκειται να προσφέρει πολλά γκολ. Ούτε πολλές ασίστ. Ούτε καν ταχύτητα. Αυτό που θα δώσει είναι έλεγχο στη μεσαία γραμμή. Ο Τσάμπι Αλόνσο μπορεί να ανανέωσε μέχρι το 2016, όμως από πέρυσι έγινε εμφανές ότι δεν μπορεί να βγάλει ολόκληρη τη σεζόν σε υψηλό τέμπο. Στην Μαδρίτη ίσως ο Κρόος εξελιχθεί στον αντικαταστάτη του μακροπρόθεσμα. Τα στατιστικά και τα γραφήματα δεν δείχνουν πάντα την αλήθεια, όμως είναι άκρως ενδεικτικά.
*Ο χώρος που κινήθηκε ο Κρόος στο εκτός έδρας παιχνίδι της Μπάγερν με την Γκλάντμπαχ (πηγή: Squawka)

*Ο χώρος που κινήθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο στο εκτός έδρας παιχνίδι της Ρεάλ με την Ατλέτικο (πηγή: Squawka)

Παίκτης Εμφανίσεις Ποσοστό επιτυχίας στις πάσες Ευκαιρίες που δημιούργησαν Μέσος όρος απόστασης στις πάσες (μέτρα)
Τόνι Κρόος 29 92% 40 19
Τσάμπι Αλόνσο 26 88% 22 19
Η αλλαγή θέσης του Ντι Μαρία πέρυσι ήταν - αρχικά - λύση ανάγκης. Ο Ροδρίγκες μπορεί να μην έκανε τη σούπερ σεζόν στην Ligue 1, όμως ο Ρανιέρι είχε ρυθμίσει την ομάδα του σε ένα από τα χαμηλότερα τέμπο στην κατηγορία. Παρόλα αυτά, ο Κολομβιανός ήταν ο κορυφαίος στις ασίστ (12), ενώ στο Μουντιάλ έδειξε ότι αν έχει τους κατάλληλους παίκτες δίπλα του, μπορεί άνετα να κάνει τη διαφορά. Το δικό του κάθετο παιχνίδι ήταν κάτι που έλειπε από την περσινή Ρεάλ.
Φυσικά, δεν υπάρχει καμία διαφωνία στο ότι τα χρήματα που θα δώσει η βασίλισσα στην Μονακό είναι πολλά. Η Ρεάλ, όμως, θα πουλήσει έναν παίκτη στη μέγιστη αξία του (η τιμή του Ντι Μαρία πριν το Μουντιάλ είχε τεθεί στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα αγγίζει τα 60), προκειμένου να αγοράσει έναν άλλο στη μέγιστη αξία του. Είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η πολιτική των μερένγκες και του Πέρεθ. Πέρυσι τους βγήκε σε καλό. Δεν υπάρχει προφανής λόγος αυτό να μην συμβεί και φέτος. Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο, πάντως, είναι ότι φαίνεται ότι η επερχόμενη αλλαγή δεν ήταν επιλογή του Αντσελότι.
Ποιος θα μαρκάρει;
Το ερώτημα φυσικά θα απαντηθεί... κατόπιν εορτής. Υποθετικά, όταν έχεις τον έλεγχο, θα δέχεσαι και λιγότερες αντεπιθέσεις, όμως αναλύσεις εκ των προτέρων είναι αδύνατο να γίνουν. Μόνο προβλέψεις. Φυσικά, εκεί που απαιτείται θα υπάρχει η «ασφάλεια». Για τον Κεντίρα τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Εκεί που η Άρσεναλ έδειχνε το φαβορί, όλα είναι ανοιχτά πλέον. Ο Γερμανός φέρεται να ζήτησε 10 εκατ. ευρώ ετησίως από τους Λονδρέζους και κάπου εκεί οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν».
Στη συνέχεια ήρθε και το δημοσίευμα της  El Confidencial, σύμφωνα με το οποίο ο Κεντίρα άλλαξε στάση και διεμήνυσε στους Μαδριλένους ότι θέλει να μείνει και να ανανεώσει. Ο 27χρονος μέσος είχε απορρίψει πρόταση ανανέωσης τον περασμένο Νοέμβριο και για αυτόν τον λόγο η Ρεάλ τον είχε βγάλει στο σφυρί. Σύμφωνα με τους Ισπανούς, μάλιστα, το μίνιμουμ αποδεκτό ποσό είχε τεθεί στα 20 εκατ. ευρώ (και όχι στα 30 που ήταν η φημολογούμενη πρόταση των κανονιέρηδων).

Ακόμα, όμως, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την διοίκηση, που είχε βρει και τον αντικαταστάτη του. Σύμφωνα με την El Confidencial αυτός θα ήταν/είναι ο Λουίζ Γκουστάβο. Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για συμφωνία με τον Βραζιλιάνο, με τους Ισπανούς να ετοιμάζονται να προσφέρουν 25 εκατ. ευρώ στην Βόλφσμπουργκ.
Ο 26χρονος μέσος έχει ρήτρα ύψους 33 εκατ. ευρώ, κάτι που αποκάλυψε πριν λίγες εβδομάδες η Wolfsburger Allgemeine Zeitung, ενώ ο τεχνικός διευθυντής των Λύκων, άφησε τα πάντα ανοιχτά για όλους τους παίκτες πλην του Ρικάρντο Ροντρίγκες, ο οποίος δεν πωλείται. Το θέμα είναι αν συμφέρει την Ρεάλ να μπει σε αυτή τη διαδικασία ή απλά να προτείνει νέο συμβόλαιο στον Κεντίρα...
Ισπανικό... μέλλον;
Δεν είναι μόνο η μεταγραφή του Ντι Μαρία, που θα φέρει χρήματα στα ταμεία, καθώς η πρώτη πώληση ήταν εκείνη του Μοράτα. Από τον νεαρό επιθετικό η Ρεάλ κέρδισε 20 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Γιουβέντους. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στους Μαδριλένους να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση φέτος (αν πουληθεί ο Ντι Μαρία, εξασφαλίστηκε ολόκληρο το ποσό για τον Ροδρίγκες), ενώ υπάρχει και οψιόν επαναγοράς. Ισχύει για τα δύο επόμενα καλοκαίρια και το μέγιστο ποσό, που εξαρτάται από τον αριθμό των εμφανίσεων του Ισπανού, θα είναι 30 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικό deal. Για την βασίλισσα. Το κενό, όμως, στην επίθεση θα πρέπει να καλυφθεί.

Πλην του Μοράτα, αβέβαιο δείχνει το μέλλον του Ίσκο, μόλις έναν χρόνο μετά την απόκτησή του. Ο Ιγιαραμέντι έχει θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν, όμως οι ευκαιρίες που θα πάρει θα είναι ακόμη πιο περιορισμένες, επίσης έναν χρόνο μετά την μεταγραφή του. Πέρυσι, όλοι αποθέωναν την Ρεάλ για αυτές τις κινήσεις, όμως μέσα σε έναν χρόνο πολλά έχουν αλλάξει...

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: