Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Μώραλης: «Μας αξίζει καλύτερο ποδόσφαιρο»

Στην ανάπτυξη του πρωταθλήματος αναφέρθηκε ο Γιάννης Μώραλης κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του από την προεδρία της Σούπερ Λίγκας. «Να δώσουμε διαφορετικό μήνυμα στον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Μώραλης: «Μας αξίζει καλύτερο ποδόσφαιρο»
Με έναν μίνι-απολογισμό των δύο τελευταίων χρόνων, όπου διετέλεσε πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιάννης Μώραλης.

Ο πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού, στο πλαίσιο της κλήρωσης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας για τη σεζόν 2014-2015, αναφέρθηκε στο καλύτερο ποδόσφαιρο που αξίζουν οι Έλληνες.

Παράλληλα, στάθηκε στα όσα επιτεύχθηκαν το διάστημα της προεδρίας του, ενώ ευχήθηκε τα καλύτερα και στον διάδοχό του Τάκη Αγραφιώτη.

Αναλυτικά:

«Πριν ξεκινήσω τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, θα ήθελα να πω πολλά μπράβο και συγχαρητήρια στην Εθνική ομάδα για τη χαρά που έδωσε στους Έλληνες φιλάθλους και τους Έλληνες πολίτες. Με την ευκαιρία θέλω να πω πως αντιτίθεμαι σε όσους προσπαθούν με μεμψιμοιρία να μας στερήσουν τη χαρά αυτή. Οι επιτυχίες αυτές προέρχονται από τις ομάδες τις δικές σας, τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ, από τις υποδομές σας.

Απολογισμός. Ο απολογισμός είναι μια σύνθετη έννοια όταν σε ακούν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του συνεταιρισμού της Σούπερ Λιγκ και τις ενέργειες που είχαμε την τελευταία διετία. Θα μου επιτρέψετε να μακρηγορήσω λίγο, γιατί ολοκληρώνω 20 χρόνια πορείας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δυο χρόνια στην προεδρία της Σούπερ Λίγκας. Είναι σημαντικό όσοι ακούνε να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες της Σούπερ Λίγκας, εδώ στην αίθουσα τις γνωρίζετε, ο κόσμος είναι θεμιτό να μην ξέρει.

Το 2012 όταν είχα την χαρά, την τιμή και την ευθύνη να αναλάβω την προεδρία. Πίστευα πως το ποδόσφαιρο είναι στην εντατική. Όπως και όλη η χώρα. Άμεσος στόχος ήταν να βγει το ποδόσφαιρο από την εντατική και να βάλουμε τις βάσεις για καλύτερο θέαμα, καλύτερο ποδόσφαιρο, γεμάτα γήπεδα. Είναι κάποιοι τομείς που δεν καταφέραμε να λύσουμε. Το πρώτο θέμα μας ήταν τα οικονομικά. Σε 16 ΠΑΕ τότε, 18 τον τελευταίο χρόνο και τη χρονιά που έρχεται, ένας σημαντικός αριθμός ΠΑΕ είχε προβλήματα οικονομικά. Κάποιες ΠΑΕ ήταν σε οριακές καταστάσεις και το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να καταφέρουμε να επιβιώσουν. Υπάρχουν ΠΑΕ που λειτουργούν ακόμα με χαμηλό σφυγμό, αλλά είναι ζωντανές. Υπά5ρχουν, λειτουργούν και πληρώνουν ποδοσφαιριστές και προσωπικό.

Αυτό δεν έγινε από μόνο του. έγινε με συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτεία, τη λίγκα, τους παράγοντες και τους ποδοσφαιριστές. Καμία ΠΑΕ δεν «έσκασε» οικονομικά, έχουν αρκετό δρόμο, αλλά είναι ζωντανές. Το δεύτερο ήταν να καταφέρουμε να δώσουμε προοπτική. Το καταφέραμε αυτό με δυο σημαντικές συμφωνίες. Η πρώτη ήταν αυτή με την ΟΠΑΠ και η δεύτερη η επέκταση της συμφωνίας με τη ΝΟΒΑ ως το 2017, που είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, δίνει τη δυνατότητα να κινηθούν καλύτερα κάποιες ΠΑΕ, όπως κινούνται σήμερα, καθώς κάποιοι παρέλαβαν χρέη και αμαρτίες του παρελθόντος. Βλέπω πως κινούνται οι πρόεδροι και σωστά το κάνουν, για να εξορθολογήσουν τα οικονομικά τους.

Στις υποδομές, υπάρχουν σωστές βάσεις και είμαστε περήφανοι για τα πρωταθλήματα Κ20, Κ17 και Κ15 που διοργανώνουμε. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο και οι επιτυχίες της Εθνικής προέρχονται από αυτά τα τμήματα υποδομής.

Η κεντρικοποίηση είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι. Έχουμε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Πίστη που αφορά την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών, τη συμφωνία για τα γήπεδα. Για πρώτη φορά, όλα τα γήπεδα, όλοι οι αγωνιστικοί χώροι ήταν σε άριστη σχεδόν κατάσταση. τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε λασπομαχίες, φέτος δεν το είδαμε αυτό. Έχουμε συνεργασία με τη GalanisSportsData και την ευχαριστούμε, κι έχουμε και τη συνεργασία με το GSTravel.

Περήφανος αισθάνομαι και για τις ενέργειες κοινωνικής ευθύνης που κάναμε τα τελευταία χρόνια. Δώσαμε πολύ βάρος. Είτε ήταν αιμοδοσίες, χριστουγεννιάτικες γιορτές, δράσεις κατά του παράνομου στοιχήματος. Ελπίζω να ενταθεί αυτό τα επόμενα χρόνια. Ήρθαμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους εταίρους μας με συνέδρια που κάναμε με εκπροσώπους ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ, ξένων λιγκών. Είχαμε μια καλή συνεργασία με την ΕΠΟ. Διαφωνίες είναι θεμιτό να υπάρχουν. Η συνεργασία μας ήταν σε ένα σωστό και συνενωτικό επίπεδο, με ευγένεια, όπως πρέπει να είναι η αντιπαράθεση στο ποδόσφαιρο, χωρίς οξύτητα και ύβρεις.

Υπήρξαν και πολλά που δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε. Δεν καταφέραμε εμείς οι ίδιοι να προστατέψουμε το προϊόν του ποδόσφαιρου, όχι τουλάχιστον όσο εγώ θα ήθελα και να το παρουσιάζουμε προς τα έξω όσο πιο γυαλισμένο γίνεται, άσχετα αν δεν είναι. Εμείς, οι παράγοντες και οι πρόεδροι, θα έπρεπε να στηρίξουμε το προϊόν. Δεν καταφέραμε να γεμίσουμε τα γήπεδα. Για αυτό στην αρχή είπα τις προτεραιότητές μας και που πρέπει πλέον να πατήσει το νέο προεδρείο.

Δεν είναι εύκολο να αυξήσεις τον κόσμο στα γήπεδα όταν δεν έχεις εγκαταστάσεις. Και σε πολλές ΠΑΕ δεν ανήκουν τα γήπεδα. Είχαμε την ατυχία να χάσουμε την ΑΕΚ και τον Άρη, και δεν λέω πως αυτό συνέβη γιατί έπρεπε να πέσουν άλλες ομάδες, αλλά το λέγω λόγω εμπορικότητας των ομάδων. Οι ξένες ομάδες, με τις οποίες προσπαθούν να μας συγκρίνουν, έχουν τεράστιες υπηρεσίες στους φιλάθλους κι έχουν τεράστια έσοδα την ημέρα αγώνα. Εμας τα γήπεδα μας δεν προσφέρουν κάτι τέτοιο στους φιλάθλους άρα δεν φέρνουν και έσοδα.

Δεν πιστεύω πως έχουμε τεράστιο πρόβλημα βίας στη χώρα, και δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν πάει ο κόσμος στα γήπεδα. Στα παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας, τα γήπεδα είναι γεμάτα. Σε παιχνίδια μικρής επικινδυνότητας, που δεν υπάρχει βία, ο κόσμος δεν πάει στο γήπεδο. Σε αυτό φταίει κάτι άλλο. Ο ανταγωνισμός, οι υπηρεσίες, οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν το βελτιώσαμε.

Κάτι ακόμα που δεν βελτιώσαμε, είναι ότι δεν παίρνουμε γρήγορα αποφάσεις. Να μην αναβάλουμε αποφάσεις και να περνάμε το μήνυμα πως η Σούπερ Λίγκα δεν θέλει να πάρει αποφάσεις.

Το πιο σημαντικό, είναι η ομαδικότητα και οι συναινέσεις. Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τη Σούπερ Λίγκα. Μόνο με συνεργασίες και συναινέσεις μπορούμε να λύσουμε τα δομικά προβλήματα του ποδόσφαιρου. Για να λύσουμε αυτά που μας ταλαιπωρούν δεκαετίες τώρα, θα πρέπει να αναδεικνύουμε τα θετικά και τα σωστά που κάνουμε, και να προσπαθούμε όχι δημόσια αλλά εντός των οργάνων του ποδοσφαίρου και με την πολιτεία, να λύσουμε αυτά που μας δυσφημούν στους φιλάθλους. Αυτός είναι ένας απολογισμός για εμένα, ολιγόλογος. Θα ήθελα να συγχαρώ τον νέο πρόεδρο, Τάκη Αγραφιώτη και τον αναπληρωτή του, Στράτο Σωπήλη. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη Σούπερ Λίγκα, είναι καλό για να δώσουμε διαφορετικό μήνυμα στους φιλάθλους.

Θα ήθελα να πω μερικά ευχαριστώ. Το πρώτο στο επιτελείο της ΝΟΒΑ για την άψογη συνεργασία που είχαμε, απέδωσε αυτή η συνεργασία, ήταν σωστή και παραγωγική. Είναι ένας φορέας που στηρίζει συστηματικά τη Σούπερ Λίγκα, καταβάλει σημαντικά ποσά για το ποδόσφαιρο και έχουμε και σωστή άποψη στη ΝΟΒΑ για το πώς πρέπει να εξελιχθεί το ποδόσφαιρό μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ΟΠΑΠ, παρά την αλλαγή ιδιοκτησίας θέλω να πιστεύω πως θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σούπερ Λιγκ. Να ευχαριστήσω οπωσδήποτε τον ΠΣΑΠ και τον ΠΣΑΤ, είχαμε μια σταθερή συνεργασία και ενισχύσαμε τον ρόλο του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και στη διοργάνωση των αγώνων. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες-χορηγούς. Ευχαριστώ τον κ. Αναγνώστου, που μου έδωσε πολύτιμη βοήθεια. Ευχαριστώ επίσης όλο το δυναμικό και το προσωπικό της Λίγκας, συνεργαστήκαμε αρμονικά και με ευγένεια κι αν τους δοθεί μια παραπάνω πρωτοβουλία θα πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Ευχαριστώ που με ακούσατε. Ειμαι σίγουρος πως υπάρχει προοπτική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαστε και ένας λαός γκρινιάρης, θα πρέπει να ξέρουμε και τι στόχους έχουμε. Πρέπει να ξέρουμε να χαρούμε αυτό που κάναμε, να χαρούμε τις επιτυχίες μας. Πρέπει όσοι εργαζόμαστε για το ποδόσφαιρο να χαιρόμαστε για τη δουλειά που κάνουμε. Υπάρχει μια μόνιμη δυσπιστία και πρέπει να τελειώσει εδώ. Σήμερα έγινε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αξίζουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: