Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

«Πρέπει να μπουν οι βάσεις»

kalaitzidis-21-610x400
Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο προπονητής του Άρη, Δημήτρης Καλαϊτζίδης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών της ομάδας και τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ικανό σύνολο που θα ξεπεράσει την Β’ εθνική.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης:

Για το αγωνιστικό κομμάτι του Άρη:“Εγώ δεν το ξέχασα καθόλου και ήταν άμεση προτεραιότητα μου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την δουλειά. Απλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κρατήσεις και να ανακοινωθούν στον σωστό χρόνο. Είναι κάποια πράγματα για τον Άρη που έπρεπε να αξιολογηθούν πρώτιστος και μετά να καλύπτουν οι ανάγκες. Νομίζω ότι ήδη μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία και προς το τέλος της βδομάδας εκτιμώ πως θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις ενώ βέβαια υπάρχουν και οι προσυμφωνίες με τα παιδιά”.
Για το πότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία:“Πριν την προετοιμασία, για πέντε-έξι εκπαιδευτικές μονάδες θα αξιολογήσουμε τα παιδιά που έρχονται από την δεύτερη ομάδα. Αυτό γίνεται ξεχωριστά γιατί αν τους εντάξεις αμέσως στην ομάδα που πήγε για προετοιμασία αυτόματα τους δημιουργείς προσδοκίες πως είναι ήδη εκεί ενώ δεν είναι έτσι. Πρώτα θα αξιολογηθούν, έχω πάρει τις εκθέσεις των προπονητών τους, έχω συζητήσει μαζί τους και θα τους δω και εγώ γιατί έχω και εγώ άποψη. Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής. Θα αξιολογηθούν και αυτών οι ικανότητες για το αν είναι ικανοί για ο δρόμος για την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα είναι μονόδρομος. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει τα μέσα Ιουλίου και αμέσως μετά στην τελευταία βδομάδα του Ιουλίου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της πρώτης ομάδας”.
Για το πόσο δύσκολο είναι ένας προπονητής να διαχειριστεί μια ομάδα με διοικητική αστάθεια:“Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο. Αλλά αν μπει στην διαδικασία να σκέφτεσαι αυτά κινδυνεύεις να αποπροσανατολιστείς. Το δικό μου κομμάτι είναι το αγωνιστικό και είναι σημαντικό. Η σημερινή αφετηρία του Άρη δεν είναι η καλύτερη αλλά είναι πολλαπλάσια ευθύνη γιατί πρέπει να αναδομηθεί αγωνιστικά η ομάδα και έτυχε ο κλήρος σε όλους εμάς. Δεν είναι μόνο άνοδος στην Σούπερ Λιγκ αλλά και η αγωνιστική αναδόμηση της ομάδας. Πάνω σε αυτό θα κυνηγήσεις τους στόχους στο μέλλον. Τα πρόσκαιρα κέρδη είναι εύκολα. Βεβαίως είναι δύσκολο και τίποτα δεν είναι εύκολο για αυτό τον τομέα εργασίας. Πρέπει να επαναξιολογήσεις τις ικανότητες των στελεχών και μπορεί να υπερεκτιμήσεις η να αδικήσεις κάποιον. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος πάμε αργά. Όμως προχωράμε”.
Για το αν του παρέχονται οι συνθήκες για να χτίσει:” Υπάρχουν δύο βραχίονες. Είναι το τι σου δημιουργούν οι άλλοι και το τι μπορείς εσύ να δημιουργήσεις. Βέβαια , είναι καλό να είναι καλές οι συνθήκες εργασίας γιατί είναι γνωστό πως όσο ικανοί και να είναι κάποιοι άνθρωποι παίζουν σημαντικό ρόλο οι συνθήκες εργασίας τους για να είναι παραγωγικοί. Αν κάτσει να κλάψεις για εκείνο όμως χάνεις τον χρόνο για να κάνεις το καλύτερο που μπορείς”.
Για το αν έχει κατασταλάξει στο θέμα ανανεώσεων:“Ασφαλώς έχω κατασταλάξει. Όλο αυτό τον καιρό ασχολούμουν με αυτό. Εδώ και τρεις βδομάδες ασχολούμουν με το έμψυχο δυναμικό και έχω καταλήξει. Είναι τέσσερις ανανεώσεις και για τις δύο μεταγραφικές περιόδου. Έχεις την δυνατότητα να κάνεις τέσσερις αλλά εμείς είμαστε στις μία-δύο. Είναι και το οικονομικό θέμα. Είναι παράλληλη προτεραιότητα να είναι αξιόπιστος ο Άρης με το ποδοσφαιρικό τμήμα και τους πιστωτές τους. Πρέπει να δούμε το επίπεδο των παικτών αλλά και αν συμφωνούν με το οικονομικό που τους προτείνουμε”.
Για το πότε θα έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ:“Ήδη είμαστε σε δύο δρόμους. Ο ένας αφορά τα νέα στελέχη και το άλλο τους υπάρχοντες. Αυτό με τους υπάρχοντες ξεκίνησε. Στο άλλο έχουμε ήδη επιλέξει στόχους και τέλη αυτής της βδομάδας η αρχή της άλλης ελπίζω πως θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε ανακοινώσεις”.
Για τους παίκτες που θα παραμείνουν:“Είναι άκομψο να μαθευτεί πριν το μάθουν τα παιδιά. Είναι κάποιοι που τους έχει γίνει η πρόταση. Δεν έχει να κάνει μόνο με την αξιολόγηση των παικτών αλλά και με τα οικονομικά μεγέθη. Έχει γίνει συζήτηση για συνέχεια της συνεργασίας αλλά δεν έχει ενημερωθεί κανείς πως θα φύγει”.
Για τις πιθανότητες του Άρη να ανέβει στην Β’ εθνική:“Προτεραιότητα έχουν τα κυρίαρχα αγωνιστικά στοιχεία σε αυτή την κατηγορία. Αυτό που ψάχνεις πρωτίστως είναι αφενός να έχουν οι ποδοσφαιριστές τις ικανότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και ως Άρης θα πρέπει να έχεις επιπρόσθετα αγωνιστικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία είτε τα έχουν οι παίκτες είτε τα αποκτούν μέσα από την εκπαίδευση. Αυτό είναι η προτεραιότητα για την κάθε ομάδα. Να έχει την αγωνιστική δυναμική να ανταποκριθεί στην κατηγορία. Τα τελευταία 10 χρόνια τα κυρίαρχα στοιχεία είναι πάνω κάτω τα ίδια. Το πόσο εύκολο είναι έχει να κάνει με το τι αγωνιστική δυναμική θα δημιουργήσεις. Αυτό είναι ο οδηγός που σου επιτρέπει να έχεις στόχους. Σε αυτό τον δρόμο προσπαθούμε να εντάξουμε στελέχη που θα έχουν μια καλή αφετηρία και μέσα από την εκπαίδευση να γίνεις καλύτερος. Το αν θα πετύχει εξαρτάται περισσότερο από εσένα και λιγότερο από τους αντιπάλους καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γενική εικόνα των αντιπάλων και της δυναμικής τους. Επίσης τα χρήματα βοηθάνε πολύ αλλά δεν είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας”.
Για την πορεία της Εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ:
“Καταρχήν πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πως το αποτέλεσμα ήταν πέρα των προσδοκιών. Η ομάδα ήταν στους “16″ και οριακά δεν έφτασε στους “8″. Όταν φτάνεις στα πέναλτι υπάρχει και ο παράγοντας της τύχης και κατά την άποψη μου ο αγώνας χάθηκε στην παράταση όπου ήμασταν πολύ καλύτεροι από τον αντίπαλο μας. Η κακή τελική μας προσπάθεια και μεταβίβαση οδήγησαν στο να οδηγηθεί το παιχνίδι στα πέναλτι. Κατά την άποψη μου στον αγώνα αυτό η αφετηρία μας ήταν καλύτερη του αντιπάλου. Η εθνική ομάδα απέκτησε εμπειρίες από τέτοιος αγώνες. Προκριθήκαμε στο Παγκόσμιο της Νοτίου Αφρικής με μπαράζ με την Ουκρανία και τώρα με την Ρουμανία. Αν εκτιμήσουμε την ολότητα της παρουσίας της Εθνικής κάτι θα βρούμε. Πρέπει να δούμε πως οριακά δεν μπήκαμε στην οκτάδα και βρεθήκαμε για πρώτη φορά στους “16″. Αυτό πρέπει να είναι οδηγός για το μέλλον. Σαφώς πρέπει να αναδείξουμε τα λάθη όμως δεν πρέπει όλοι να γινόμαστε κριτές. Οι επιτυχίες έρχονται μόνο μέσω του αθλητισμού και η Εθνική ομάδα έφτασε κοντά σε αυτή την επιτυχία”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: