Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

O Αμπιντάλ και η χρησιμότητά του...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος εξηγεί γιατί η μεταγραφή του Γάλλου σούπερ σταρ δεν θα έπρεπε να προκαλεί γκρίνιες στους φίλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι αλλού θα πρέπει να εστιάσουν την κριτική τους, αν...
Διαπιστώνω ότι υπήρξε αρκετή γκρίνια και στα social media και στα απλά media αν κρίνω από όσα άκουσα να λένε οι φίλοι του Ολυμπιακού για την μεταγραφή του Ερίκ Αμπιντάλ.
 
Καταρχάς θέλω να τονίσω ότι θεωρώ θετικό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει γκρίνια για την μεταγραφή ενός “μεγάλου” ονόματος. Μάλλον ο Ελληνας κατάλαβε ότι καλή μεταγραφή δεν είναι μόνο αυτή του ονόματος που γνωρίζει. Δεν είναι μόνο αυτή του σταρ. Μέχρι τώρα αν ο παίκτης που αποκτούσε ο σύλλογος δεν ήταν διάσημος και δεν είχε παίξει σε μία πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, τότε δεν ήταν καλή. Φαίνεται ότι αυτό άλλαξε και σίγουρα είναι θετικό σημάδι.
 
Αρκεί να μην φτάσουμε στην άλλη άκρη. Μην θεωρούμε κάθε σταρ του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου κακή μεταγραφή. Γιατί την έχουμε αυτή την τάση να περνάμε από τον ένα άκρο στο άλλο. Ας δούμε λοιπόν την μεταγραφή του Αμπιντάλ και μεμονωμένα, αλλά και ως μία από το σύνολο των μεταγραφικών κινήσεων του Ολυμπιακού.
 
Ο Γάλλος σούπερ σταρ είναι αλήθεια ότι τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 35 του. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι την σεζόν που τελείωσε έπαιξε τα περισσότερα ματς της Μονακό σε πρωτάθλημα βασικός. Και μάλιστα σε επίπεδο πρωταθλητισμού το οποίο έκανε η Μονακό και κυρίως σε ένα πρωτάθλημα που είναι υψηλού επιπέδου και κυρίως ξεχωρίζει από τα περισσότερα πρωταθλήματα στον κόσμο για την ταχύτητα και την δύναμή του. Γενικά στο γαλλικό πρωτάθλημα αν δεν είσαι πρώτα αθλητής δεν μπορείς να παίξεις και να καθιερωθείς σε μία ομάδα, πόσο μάλλον στην ομάδα της Μονακό που έκανε πρωταθλητισμό.
 
Συνεπώς το τελευταίο δείγμα γραφής που έχουμε για τον Αμπιντάλ είναι θετικό. Οπως θετικό είναι ότι αυτό το δείγμα γραφής μας δείχνει αν μη τι άλλο ότι το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε το ξεπερνάει. Επιπλέον ο Αμπιντάλ είναι πλέον ένας παίκτης που παίζει είτε ως στόπερ (για αυτό φαίνεται ότι κυρίως τον παίρνει ο Ολυμπιακός) είτε ως αριστερό μπακ για τα δύσκολα ματς, εκεί όπου ο Ολυμπιακός κυρίως αμύνεται.
 
Οπως αντιλαμβάνεστε μπορώ να σας δώσω δεκάδες παραδείγματα ποδοσφαιριστών μεγαλύτερων σε ηλικία από τον Αμπιντάλ που έπαιξαν σε πολύ υψηλό επίπεδο ως στόπερ. Θα χρησιμοποιήσω το πιο πρόσφατο, αυτό του Μάριο Γιέπες (αρχηγός της Εθνικής Κολομβίας) που στα 38 του παίζει με άνεση βασικός σε όλα τα ματς του Μουντιάλ.
 
Συνεπώς, νομίζω ότι ο Ολυμπιακός αφού βρήκε στον δρόμο του τον Αμπιντάλ καλά έκανε και τον πήρε. Προσοχή όμως, δεν θα συμφωνήσω καθόλου αν αυτή είναι η λογική του Ολυμπιακού γενικά. Αν μετά τον Αμπιντάλ εμφανιστούν άλλοι δύο τρεις Αμπιντάλ. Η παρουσία ενός τέτοιου ηγέτη και σταρ στα αποδυτήρια πάντα κάνει καλό και σε άλλους τομείς πέρα από τους αγωνιστικούς. Και καλώς ή κακώς ο Σαβιόλα αυτόν τον ρόλο στον Ολυμπιακό και στα αποδυτήρια του δεν μπορεί να τον παίξει λόγω χαρακτήρα. Ο Ιμπαγάσα δεν θα είναι φέτος στα αποδυτήρια, οπότε ο Ολυμπιακός έναν leader τον ήθελε. Ο Αμπιντάλ ήταν τέτοιος σε ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να αποδειχτεί τέτοιος και στον Ολυμπιακό.
 
Το πρόβλημα στον Ολυμπιακό θα υπάρξει σε σχέση με τις επόμενες επιλογές του. Εκεί χρειάζεται καλές επιλογές. Εκεί θα πρέπει να πάψουν οι προσθήκες τύπου Γκαζαριάν. Ο Ολυμπιακός έχει Κολοβό για να επενδύσει επάνω του, έχει Φουστέρ για να έχει την σιγουριά, έχει Βλαχοδήμο ή Κατάϊ αν θέλει να πειραματιστεί μη τυχόν. Δεν χρειάζεται να... πειραματίζεται με κανέναν Γκαζαριάν. Αν ήρθε μόνο για χάρη στο Ραϊόλα που θα φέρει τον Κασάμι και τον επόμενο Κασάμι έχει καλώς, αλλά έφτασε η ώρα να έρθει ο Κασάμι και ο όποιος επόμενος Κασάμι. Ηρθε η ώρα να αποκτηθούν οι δύο βασικοί εξτρέμ και ο σέντερ φορ που θα είναι παίκτες και με παρόν και με μέλλον.
 
Διότι πρώτος από όλους ο Ολυμπιακός κατάλαβε τι σημαίνει βγάζω παίκτες, τους εξελίσσω και τους πουλάω. Ο Μιραλάς, ο Μήτρογλου, ο Φετφατζίδης που έφυγαν είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τώρα πρέπει να βρει τους επόμενους και σε αυτό μέχρι τώρα δείχνει να δυσκολεύεται πολύ...
 
Από την άλλη και ο φίλος του Ολυμπιακού, όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις, θα πρέπει να περιμένει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά να δει πράγματα στο γήπεδο. Διότι ο Πουλίδο, ο Αμπντελαουί και ο Μουσουάκου εκεί μπορεί να κριθούν. Το βιογραφικό τους δείχνει ότι αξίζει να περιμένουμε να τους δούμε. Το αν ο Ολυμπιακός επέλεξε σωστά θα χρειαστεί χρόνο για να το καταλάβουμε...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: