Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Déjà vu για Μουρίνιο και Τσέλσι!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τα κοινά χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού, με αυτό του 2004 για την Τσέλσι και τον Ζοζέ Μουρίνιο.
Ιούνιος του 2004 ήταν όταν ο Ζοζέ Μουρίνιο περνούσε για πρώτη φορά τις πύλες του Στάμφορντ Μπριτζ. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς τίναζε την μπάνκα στον αέρα, προκειμένου να φέρει στην Τσέλσι τον πορτογάλο τεχνικό, ο οποίος για δύο σερί χρονιές κατακτούσε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο.
Δέκα χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει. Από τα γκριζαρισμένα του Μουρίνιο, μέχρι την απομάκρυνσή του το 2007 και την επιστροφή του το 2013. Η Τσέλσι έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης χωρίς τον Μουρίνιο στο τιμόνι, ενώ ο Special One κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ίντερ.
Υπάρχουν όμως και πολλές ομοιότητες. Όπως και τότε, έτσι και τώρα ο Αμπράμοβιτς έχει δώσει τα «κλειδιά» στον Μουρίνιο, ο οποίος ακολουθεί την ίδια πεπατημένη στο μεταγραφικό παζάρι.
Το δίδυμο της... «αποκάλυψης»
Τη διετία 2002-2004 ο Μουρίνιο σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του με την Πόρτο. Δύο από τους βασικούς συντελεστές της ξέφρενης πορείας των «δράκων» ήταν οι Ρικάρντο Καρβάλιο και Πάολο Φερέιρα, τους οποίους πήρε μαζί του στην Τσέλσι το 2004.
Στη θέση της Πόρτο ήταν φέτος η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία ήταν η έκπληξη της σεζόν, φτάνοντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και κατακτώντας το ισπανικό πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά ο Special One πήρε «πακέτο» στο Λονδίνο τους Ντιέγκο Κόστα και Φελίπε Λουίς. Επίσης, δύο από τα βασικά «γρανάζια» της μηχανής της Ατλέτικο.
Η ομάδα πάντα ξεκινά από το Νο 1
Το πιο hot όνομα στη θέση του τερματοφύλακα το 2004 ήταν αυτό του Πετρ Τσεχ, με την Τσέλσι να δίνει 11 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεν για να τον κάνει δικό της. 22 χρονών ήταν τότε ο Τσέχος και είχε όλα τα χρόνια μπροστά του να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους πορτιέρο του κόσμου. Όπως και έγινε.
Φέτος τα πράγματα ήταν πιο απλά, καθώς ο Τιμπό Κουρτουά ανήκει στο δυναμικό της Τσέλσι από το 2011 και αγωνιζόταν για τρία χρόνια δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης. 22 χρονών είναι και ο Βέλγος τερματοφύλακας (όπως το 2004 ο Τσεχ) και φυσικά έχει όλα τα προσόντα να εξελιχθεί σε νέο Τσεχ για τους «μπλε».
Ο μέσος που κάνει τη διαφορά
Το 2004 ο Μουρίνιο έκανε κάτοικο Λονδίνου το – τότε – next big thing του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Σε ηλικία 20 ετών ο Άριεν Ρόμπεν πέρασε το κατώφλι του Στάμφορντ Μπριτζ, με τον πορτογάλο τεχνικό να προσδοκά από τον ιπτάμενο ολλανδό να κάνει τη διαφορά στο δημιουργικό κομμάτι της Τσέλσι.
Τις ίδιες προσδοκίες έχει φέτος ο Special One από τον Σεσκ Φάμπρεγας. Ο ισπανός είναι βέβαια 27 ετών (και όχι 20 που ήταν ο Ρόμπεν τότε) όμως οι εμπειρίες και οι παραστάσεις του τόσα χρόνια σε Μπαρτσελόνα και εθνική Ισπανίας (έχει κατακτήσει 2 Euro και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο) τον καθιστούν ως τον άνθρωπο-κλειδί στη μεσοεπιθετική γραμμή των «μπλε».
Απλά... Ντιντιέ Ντρογκμπά
Τότε 26, τώρα 36. Τι διαφορά όμως έχουν 10 χρόνια για έναν γεννημένο πρωταθλητή, όπως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά; Για να αψηφήσει ο Μουρίνιο δέκα ολόκληρα χρόνια, κάτι παραπάνω θα ξέρει, ώστε να φέρει για δεύτερη φορά στο Στάμφορντ Μπριτζ τον ποδοσφαιριστή, που ψήφισαν ως τον κορυφαίο στην ιστορία της Τσέλσι οι φίλοι της ομάδας.
Σήμερα, βέβαια, ο ιβοριανός επιθετικός δεν προορίζεται για το βασικό σεντερ-φορ (αυτός θα είναι ο Ντιέγκο Κόστα), όμως αμφιβάλει κανείς πως μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, όποτε του το ζητήσει ο πορτογάλος τεχνικός; Δεύτερη νιότη θέλει να ζήσει φέτος ο Ντρογκμπά και γι’αυτό επέλεξε στη φανέλα τον αριθμό, που φορούσε όταν πρωτοπήγε στην Τσέλσι το 2004. Το Νο 15.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: