Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η… θυσία του ένοχου Άρη θα εξευμενίσει τους… θεούς του μπάσκετ!!

Αναμφισβήτητα, η απόφαση της διακοπής που έλαβαν οι διαιτητές του ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ Παναγιώτης Αναστόπουλος, Χάρης Καρακατσούνης και Χρήστος Παναγιώτου ήταν δύσκολη.

Η… θυσία του ένοχου Άρη θα εξευμενίσει τους… θεούς του μπάσκετ
Γράφει ο Άγγελος Αρτελάρης
  «Δίκοπο μαχαίρι» θεωρούμε την απόφασή τους, καθώς είτε ήταν κορώνα, είτε γράμματα, το σίγουρο είναι ότι θα δεχόντουσαν έντονες επιθέσεις.

Η οπτική γωνία από την οποία παρακολουθείς τα πράγματα παίζει μεγάλο ρόλο και σου δίνει την εντύπωση ότι έχεις δίκιο, αλλά είναι έτσι;
Αν επί παραδείγματι, είσαι αετός, τότε βλέπεις …αφ’ υψηλού και κάπως απομακρυσμένα τα πράγματα, ενώ αν είσαι μυρμήγκι και κινδυνεύεις να ποδοπατηθείς, τότε η οπτική σου γωνία είναι πιο «στενή» και αγχωτική. Εν κατακλείδι, το ζητούμενο είναι από ποια πλευρά παρακολουθείς τα όσα διαδραματίζονται στο μπάσκετ.
Εν προκειμένω, οι ιθύνοντες τον Άρη λένε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσουν στη διακοπή του ντέρμπι, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «τυχαίο» και «μεμονωμένο», ενώ οι παράγοντες του ΠΑΟΚ τάσσονται υπέρ της αποφάσεως του Αναστόπουλου επειδή όχι μόνο βάζουν στο σακούλι του βαθμούς της νίκης αλλά και διότι ο αντίπαλός τους βρίσκεται προ της διαλύσεως. Αν είσαι ΕΟΚ και διαφωνείς με την εμπορευματοποίηση του μπάσκετ, τότε  θα κατακρίνεις τα όσα έγιναν στο Αλεξάνδρειο και θα δικαιώσεις τον Αθηναίο ρέφερι διότι κινδύνεψε η σωματική του ακεραιότητα. Αν πάλι, είσαι ΕΣΑΚΕ και βλέπεις ότι ένα παιχνίδι δεν θα κριθεί εντός αγωνιστικού χώρου αλλά στις δικαστικές αίθουσες με συνέπεια να τίθεται η αξιοπιστία του πρωταθλήματος εν αμφιβόλω, τότε θεωρείς λανθασμένη την απόφαση των ρέφερις. «Υπολείπονταν 42 δευτερόλεπτα πριν την λήξη του ημιχρόνου» θα έλεγαν οι διοικούντες: «Ας πήγαιναν το παιχνίδι στο ημίχρονο και ας λάμβαναν στην ανάπαυλα μια πιο ψύχραιμη απόφαση…»
Αν πάλι, είσαι η Ευρωλίγκα, πιο τεχνοκρατική και άκρως επαγγελματική, τότε θα υποστηρίξεις ότι κακώς διακόπηκε το ματς, διότι το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται στο παρκέ.  Αν όμως, είσαι ο ένθερμος οπαδός του Άρη, του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, τότε θα υπερτονίσεις ότι η απόφαση ήταν λάθος, επειδή «σήμερα το κακό  βρίσκεται στο σπίτι του γείτονα, ωστόσο, αύριο θα έρθει και σε σένα»… Αφήστε, βέβαια, τις περιπτώσεις να συνδέεστε φιλικά ή όχι, με τους Αναστόπουλο, Καρακατσούνη, Παναγιώτου. Όλοι έχουν δίκιο κι όλοι άδικο… Περί ορέξεως, άλλωστε, …κολοκυθόπιτα.
Θα μπούμε, όμως, και εμείς στο… τρυπάκι να αποφανθούμε αν οι ρέφερις πήραν μια σωστή απόφαση ή όχι, αλλά για διαφορετικό λόγο. Πρωτίστως, επειδή δεν μπορούμε να νιώσουμε τον πόνο που αισθάνθηκε ο Παναγιώτης Αναστόπουλος την ώρα που έπεφτε στο κεφάλι του ένα βαρύ αντικείμενο, ούτε να εισέλθουμε στη ψυχολογία του παρατηρώντας να έρχεται προς το μέρος του ένα μπουκάλι Μαλαματίνας…  Προφανώς, ο Ευστράτιος Μαλαματίνας τον 19ο αιώνα, όταν άρχισε να καλλιεργεί αμπέλια στα κτήματα της οικογένειας στην Τένεδο, δεν φανταζόταν ότι η πρωτοβουλία του αυτή θα κατέληγε αρχικά στο ισχυρό  «brand name» και στη συνέχεια ότι ένα μπουκάλι θα κατευθυνόταν από ανεγκέφαλο οπαδό προς την πλευρά ενός διαιτητή…  Κάθε διαιτητής, κάθε άνθρωπος αντιδράει διαφορετικά σε κάθε γεγονός από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς …ναυτιλλόμενους αλλά και διαπιστώνεται ένας τραυματισμός, που για ορισμένους χαρακτηρίζεται «ελαφρύς» και για κάποιους άλλους «βαρύς».
Το ζητούμενο για εμάς είναι η επόμενη μέρα. Όχι, βέβαια, της διοικήσεως του Άρη, στην οποία πρέπει να επιβληθεί βαριά τιμωρία. Ούτε βέβαια, αναφερόμαστε στην επανάληψη ή όχι του ντέρμπι. «Ψιλά γράμματα» είναι για εμάς όλα αυτά. Το θέμα επικεντρώνεται στη φιλοσοφία που θέλει να επιβάλλει ο πρόεδρος Γιώργος Χαλβατζάκης και οι συνεργάτες του. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο κάτω από ποιες συνθήκες διακόπτεται ένα παιχνίδι. Υπερτερεί το γράμμα του κανονισμού ή το πνεύμα του αγώνα; Οι διαιτητές επιβάλλεται να «βγάζουν» το ματς κάτω από αντίξοες συνθήκες ή με δύο – τρεις παρατηρήσεις θα διακόπτεται οριστικά; Η εκκένωση του αγώνα θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε 20 λεπτά ή ακόμα και ύστερα από δύο ώρες; Κι αν εν τέλει, τίθεται θέμα τραυματισμού ενός διαιτητή δύναται το ματς να διεξαχθεί με δύο ρέφερις ή υπάρχει η ευχέρεια αντικατάστασής του από αναπληρωματικό, όπως συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο;
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Γιώργος Χαλβατζάκης πρέπει να δώσει, έστω και καθυστερημένα, τις κατευθυντήριες γραμμές στο πρωτάθλημα, το οποίο διοικεί και ν’ αποφασίσει τι θέλει. Διεξήχθη πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος μια συγκέντρωση μεταξύ των διαιτητών και προπονητών, δίχως να συζητηθούν τα θεμελιώδη ζητήματα του μπάσκετ. Παρά μόνο ακούστηκαν προσωπικές απόψεις και διαμαρτυρίες για τα σφυρίγματα των «γκρι». Ουδείς όμως, έθεσε τόσο σοβαρά ζητήματα, πολλώ δε μάλλον ο ΕΣΑΚΕ που διοργανώνει το επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα.
Συνεπώς, η απόφαση του Παναγιώτη Αναστόπουλου να διακόψει το ντέρμπι μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ ήταν ορθή – ορθότατη, διότι ευελπιστούμε ότι επιτέλους θ’ ανοίξει ένας διάλογος απ’ όλες τις πλευρές, προκειμένου ν’ αποφασιστούν οι κατευθυντήριες γραμμές. Η ενέργεια του διεθνή διαιτητή θα ευαισθητοποιήσει όλους όσοι μοχθούν για το άθλημα, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων, να πουν τις απόψεις τους και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του πρωταθλήματος της Α1. Καλώς ή κακώς, έλαβε μια απόφαση πριν τη συμπλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, από την οποία πρέπει να αποκομίσουμε μόνο τα θετικά στοιχεία. Έστω, κι αν ο Άρης μετατραπεί σε Ιφιγένεια και οδηγηθεί στον τόπο της θυσίας, προκειμένου να εξευμενιστούν οι δυνάμεις του μπάσκετ…

Πηγή: Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: