Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ελπίδα στο «άγνωστο»

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το εκπληκτικό ξεκίνημα της Μάιντς στην Bundesliga, το ρεκόρ και την εντυπωσιακή βελτίωση.
ADVERTISEMENT
Την περασμένη εβδομάδα το επίσημο site της Bundesliga έκανε ένα αφιέρωμα για τις 4 αήττητες του πρωταθλήματος. «Η μεγαλύτερη έκπληξη ίσως είναι η Μάιντς», ανέφερε και όντως ανάμεσα στις Μπάγερν, Γκλάντμπαχ και Χόφενχαϊμ, η ομάδα του Χιούλμαντ κάνει τη μεγαλύτερη αίσθηση.
Στο τέλος της περασμένης σεζόν το σοκ από την απόφαση του Τούχελ να μην συνεχίσει στον πάγκο ήταν μεγάλο. Ο τεχνικός διευθυντής Χάιντελ βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων και στην πολύ δύσκολη θέση να βρει τον αντικαταστάτη του Γερμανού τεχνικού σε μία ομάδα που είχε – δικαίως – χαρακτηριστεί «του προπονητή».
Μπορεί η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία να έγινε γνωστή στο κοινό στο τέλος, όμως όπως είχε δηλώσει ο Χάιντελ, ο Τούχελ το είχε ανακοινώσει στη διοίκηση αρκετές εβδομάδες νωρίτερα και όπως αποκαλύφθηκε το πρώτο ραντεβού με τον Κάσπερ Χιούλμαντ είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο.
Ο Χάιντελ είχε βρεθεί στη Δανία τον Απρίλιο του 2012, για να παρακολουθήσει τον Κορνίλιους, όμως τελικά άλλος έκλεψε τις εντυπώσεις. «Είχα εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που έπαιζε η Νόρτζελαντ», αποκάλυψε ο Γερμανός παράγοντας στην Tipsbladet. Το γεγονός ότι ατζέντης του Δανού είναι και ένας με τους οποίους συνεργάζεται στενά ο τεχνικός διευθυντής της Μάιντς απλά διευκόλυνε τα πράγματα.

Η κίνηση αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. «Ο Κάσπερ Χιούλμαντ είναι ένας σχεδόν άγνωστος προπονητής από μία σχεδόν άγνωστη ομάδα από ένα σχεδόν άγνωστο πρωτάθλημα», έγραψε το Spox. Ακόμη και ο συμπατριώτης του Ζίμλινγκ, που τελικά άφησε την Μάιντς για τον Άγιαξ στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, εξέφρασε την έκπληξή του για την επιλογή. «Είναι παράξενο. Όχι ότι οι Δανοί παίκτες δεν τα πάνε καλά στο εξωτερικό, αλλά Δανός προπονητής; Είναι κάτι το ιδιαίτερο», σχολίασε ο 29χρονος μέσος.
Η μοναδική νότα αισιοδοξίας ήρθε από την Allgemeine Zeitung, η οποία όταν ακόμα ο Χιούλμαντ ήταν το πρώτο φαβορί κυκλοφόρησε με τίτλο «Der neue Weg», «ο νέος τρόπος» του Χιούλμαντ και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι όλα δείχνουν ότι η συνεργασία μπορεί να πετύχει.
Ο 42χρονος τεχνικός είχε το δύσκολο έργο να διαδεχθεί τους Κλοπ και Τούχελ στη Μάιντς. «Όχι πολλά. Ο Τούχελ έχει την ίδια ιδέα με μένα», είχε απαντήσει σε ερώτηση για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει σε σχέση με πέρυσι σε συνέντευξή του στην Bild.
Η σεζόν, όμως, ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Η Μάιντς ήταν ανάμεσα στα πρώτα φαβορί για τον υποβιβασμό (εκτίμηση που συμμεριζόμουν απόλυτα), έμεινε εκτός Ευρώπης από τον Αστέρα Τρίπολης και εκτός Κυπέλλου από τον πρώτο μόλις γύρο από την Κέμιτσερ. Οι οπαδοί είχαν χάσει – προσωρινά – την πίστη τους, όμως ο Χάιντελ έσπευσε να ζητήσει πίστωση χρόνου για την επιλογή του.
«Το ότι η ομάδα θα βγει από την κρίση των αποτελεσμάτων είναι σίγουρο», τόνισε με αυτοπεποίθηση Χιούλμαντ πριν την έναρξη της Bundesliga. Κάτι ήξερε… Φυσικά, σε αυτό βοήθησε και το μεταγραφικό ντεμαράζ κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής. Ο Δανός έγραψε το όνομά του στην ιστορία, καθώς για πρώτη φορά η Μάιντς έμεινε αήττητη στις 8 πρώτες αγωνιστικές.

Η πρώτη νίκη ήρθε στο Βερολίνο (3-1 την Χέρτα) και η δεύτερη εντός έδρας με την Ντόρτμουντ (2-0). «Μπορούμε να παίξουμε καλύτερα. Αυτός είναι ο στόχος μας», είχε πει ο Χιούλμαντ μετά το ματς με τους Βεστφαλούς.
Όσο για το μυστικό της επιτυχίας; «Ενότητα, πάθος, ενέργεια», είχε πει στην Bild σε ερώτηση για πως θα περιέγραφε την Μάιντς ο Δανός. Η ομάδα του έχει κατοχή στο 49% κατά μέσο όρο, εξαιρετική αμυντική λειτουργία εντός έδρας (μόλις την περασμένη αγωνιστική δέχθηκε το πρώτο γκολ) και το εκπληκτικό ποσοστό κοντά στο 80% στην εκμετάλλευση των κλασικών ευκαιριών που δημιουργεί.
Κάριους, Χόφμαν, Οκαζάκι. Αυτοί είναι «οι ιστορίες επιτυχίας της Μάιντς» σύμφωνα με την Wiesbadener Kurier. Η τελευταία νίκη επί της Άουγκσμπουργκ, όμως, ήρθε με βαρύ τίμημα τον σοβαρό τραυματισμό του Γιόνας Χόφμαν, που θα λείψει για τους επόμενους μήνες. «Το σοκ με τον Χόφμαν ήταν πολύ μεγάλο», σχολίασε ο Νίκο Μπούγκερτ.

Ο 21χρονος δανεικός από την Ντόρτμουντ είχε εντυπωσιάσει σε ρόλο 10αριού στο Super Cup με την Μπάγερν, όμως μετά την απόκτηση του Καγκάβα δεν είχε θέση στο ρόστερ των Βεστφαλών. Με την Μάιντς συνήθως είχε ελεύθερο ρόλο στη μεσαία γραμμή και ήδη φέτος είχε 3 γκολ σε 6 ματς, τη στιγμή που με την Μπορούσια είχε μόλις 2 σε 31. Πλέον, ο Χιούμλαντ καλείται να βάλει άμεσα στο κλίμα τον Τζούριτσιτς, προκειμένου να καλύψει το κενό.
Πριν λίγες εβδομάδες η FAZ είχε ένα κείμενο με τίτλο «η κρίση των μάνατζερς» στην Bundesliga. Μεταξύ άλλων ο Κρόιτσερ έχασε νωρίς-νωρίς τη δουλειά του στο Αμβούργο, ο Μπόμπιτς είχε μόλις απολυθεί από την Στουτγκάρδη, ενώ με την πλάτη στον τοίχο είναι εδώ και καιρό και ο Άιχιν στην Βέρντερ Βρέμης. Όσο τα πράγματα πάνε άσχημα στην Ντόρτμουντ μέχρι και ο Τσορκ νιώθει την πίεση (αλλά μέχρι εκεί). Ο Χάιντελ δουλεύοντας «αθόρυβα» έχει κάνει εκπληκτική δουλειά και ανεξαρτήτως της έκβασης της σεζόν, θα πρέπει να του αποδοθούν τα εύσημα ως ένας από τους κορυφαίους στην κατηγορία.

Σε μία ομάδα που λειτουργεί πάντα με βάση μακροπρόθεσμο σχεδιασμό η δήλωση του Χιούλμαντ: «οι αξίες και η φιλοσοφία του συλλόγου ταιριάζουν απόλυτα με τις δικές μου», έπρεπε να μας… υποψιάσει. Καμιά φορά το «άγνωστο» βγαίνει σε καλό. Αιφνιδιάζει. Τα δύσκολα έρχονται για την Μάιντς, όμως έχοντας περάσει την πρώτη «καταιγίδα», υπάρχει κάθε λόγος για αισιοδοξία. Ο στόχος της Μάιντς τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να είναι «ποσοτικός». Είναι απλά η συνέχεια. Και φαίνεται ότι ο Χάιντελ προς διάψευση όλων έκανε τη σωστή επιλογή...
Υ.Γ. 1: Μαζί με τις επιτυχίες στο αγωνιστικό κομμάτι ήρθαν και εκείνες σε οικονομικό. Η Μάιντς ανακοίνωσε κέρδος ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, που είναι η 3η καλύτερη επίδοση στην Γερμανία μετά την Μπάγερν και Ντόρτμουντ. Φυσικά, αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα για το επόμενο επίπεδο.
Υ.Γ. 2: Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του υπεύθυνου των ακαδημιών της Μάιντς, Φόλκερ Κέρτσινγκ, στην Allgemeine Zeitung (δυστυχώς μόνο στα γερμανικά). Θα διαπιστώσετε από μόνοι σας το εξαιρετικό επίπεδο της δουλειάς που γίνεται.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: