Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Όταν τα Nησιά Φερόε σόκαραν την Ευρώπη (video)!

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος γράφει για τους μικρούς ήρωες των Νήσων Φερόε που έγραψαν ιστορία νικώντας το 1990 την Αυστρία. Ο γκολκίπερ με το μάλλινο καπέλο και ο έμπορος ξυλίας που ντύθηκε... σκόρερ!  
Τα μικροσκοπικά Νησιά Φερόε με πληθυσμό που δεν φτάνει ούτε τους 50.000 κατοίκους χρειάστηκε να περιμένουν 58 χρόνια (1988) μέχρι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας να αναγνωριστεί από την FIFA ως επίσημο μέλος της.
Το 1989 κατακτήθηκε η πρώτη νίκη σε φιλικό επίπεδο κόντρα στον Καναδά. Η εποποιία των Νήσων Φερόε γράφτηκε τον αμέσως επόμενο χρόνο (12/9/1990), όπου σε αναμέτρηση για τα προκριματικά του Εuro '92, οι 'ψαράδες” έριξαν στο καναβάτσο την Αυστρία πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Το ιστορικό ματς διεξήχθη στην Λαντσκρόνα της Σουηδίας καθώς τα γήπεδα στην τέταρτη μικρότερη χώρα-μέλος της UEFA δεν διέθεταν φυσικό χλοοτάπητα.

Το πιο γνωστό όνομα των νησιωτών ήταν ο Άλαν Σίμονσεν, ο οποίος κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα το 1977. Υπό τις οδηγίες του Δανού πέτυχαν το ακατόρθωτο εκείνη την εποχή.
Το χρυσό γκολ πέτυχε ο Τόρκιλ Νίλσεν, έμπορος ξυλείας και πρωταθλητής σκάκι από το Σανταβάγκουρ. Είχε σκοράρει επίσης και απέναντι στον Καναδά. Ο γκολκίπερ Γενς Μάρτιν Κνούντσεν ήταν όμως εκείνος που κατέβασε τα ρολά κάνοντας σωρεία πετυχημένων επεμβάσεων αντέχοντας στην ασφυκτική πίεση των Αυστριακών.
Το ιδιαίτερο φουντωτό μάλλινο καπελάκι του εξελίχθηκε σε σήμα κατατεθέν για τον 47χρονο σήμερα παλαίμαχο τερματοφύλακα. Το φορούσε λόγω διάσεισης που υπέστη σε ηλικία 14 ετών.
“Σκεφτόμουν να βγάλω το καπέλο για ήξερα πως θα μπορούσα να εξελιχθώ στον μεγαλύτερο περίγελο της Ευρώπης εάν χάναμε με 0-10, όμως ήταν ωραίο να φοράς κάτι στο κεφάλι σου όταν βρίσκεσαι σε έναν καινούργιο κόσμο”, τόνισε ο Κνούντσεν συμπληρώνοντας:
“Υπάρχουν πολλοί καλοί τερματοφύλακες στην Ευρώπη, αλλά δεν φοράνε καπέλα. Έτσι δεν τους θυμάται κανείς. Ήταν κάτι που μου έφερε τύχη”.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τερματοφύλακας από τα Νησιά Φερόε έχει εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα της χώρας του και στο χάντμπολ.
Ακόμη και ο σπουδαίος Τιερί Ανρί τον ξεχώρισε. “Ο γκολκίπερ είναι ο μόνος που αναγνωρίζω από τα Νησιά Φερόε. Δεν το ξέρω προσωπικά, αλλά έχω δει το καπέλο του”.
Ο Άλαν Σίμονσεν όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας των Νήσων Φερόε τόνιζε πως στόχος του, ήταν οι ποδοσφαιριστές να προσεγγίζουν με επαγγελματικό τρόπο τους αγώνες και να αποφύγουν την γελοιοποίηση.
Το Τύπος πριν από 20 χρόνια ανέφερε πως ο Κνούντσεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο καπελάκι του έπειτα από υπόδειξη του Δανού προπονητή, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε.
Δείτε το video από την αλήστου μνήμη νίκη των Νήσων Φερόε με 1-0 επί της Αυστρίας πριν από 24 χρόνια...




*Πηγή:gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: