Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Όταν το ποδόσφαιρο παίζεται κανονικά…!!

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την πρόκριση της Ξάνθη που χαροποίησε όλους τους απογοητευμένους Έλληνες φιλάθλους, αλλά και για το τι πρέπει να αλλάξει στο ποδόσφαιρο ώστε να επανέλθει ο κόσμος στα γήπεδα. 
Έπαιζε μία πραγματικά καλή ομάδα, ένας μεγάλος σύλλογος που αγωνίζονταν στην έδρα του και είχε απέναντι μία καλή ομάδα, που φέτος έχει φέρει πολλά θετικά και μεγάλα αποτελέσματα. Σφύριζε ο κορυφαίος διαιτητής της χώρας, αυτός που έχει στόχο την Ευρωπαϊκή καριέρα και δεν επηρεάζεται από κανέναν περίεργο και από καμία τρομοκρατική τακτική.

Αυτή η πρόκριση της Ξάνθης, σε έναν τέτοιο αγώνα όπου ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε και δεν «έπρεπε» απαραιτήτως να κερδίσει, χαροποίησε τους απογοητευμένους Έλληνες φιλάθλους που βαρέθηκαν τα παιχνίδια στα οποία ξέρουν το αποτέλεσμα πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση.

Μαζί με αυτό και η γενικότερη εικόνα των οκτώ του κυπέλλου Ελλάδας, δημιουργεί ωραία αίσθηση. Κι’ αυτό γιατί η έκπληξη «επιτράπηκε» σε αρκετά παιχνίδια καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν. Δεν έγιναν αγώνες όπου «επιβάλλονταν» να σπρωχθεί ο «μεγάλος» με 20-30ανάποδα σφυρίγματα στη διάρκεια ενός 90λεπτου.
Τι καλά που θα είναι να βρεθούν στους τέσσερις και δύο και τρεις ομάδες από την δεύτερη κατηγορία…  Θα είναι μία τόνωση για το ενδιαφέρον του προϊόντος στη χώρα.

Δυστυχώς όμως όσο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα απαγορεύεται να χάσει, όσο τρομοκρατημένοι διαιτητές θα σπρώχνουν συγκεκριμένους, φοβούμενοι μην τυχόν η ΚΕΔ τους στείλει σπίτι τους, όσο ένα σύστημα ολόκληρο θα λειτουργεί για να σώζονται (μέσω δανεικών και όχι μόνο) ομάδες που δεν έχουν να πληρώσουν τα βασικά, δεν έχουμε καμία τύχη…

Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι θα πηγαίνουν στα γήπεδα…

Πέρα από την ΕΠΟ και αυτά τα στελέχη της που πρέπει να τους απαγορευτεί όχι μόνο η προσέγγιση στα γήπεδα,, αλλά και σε κάθε τι που αφορά την ομοσπονδία, το ποδόσφαιρο θα αλλάξει όταν στην πρώτη κατηγορία επανεμφανιστούν 12 ανεξάρτητες (οικονομικά και όχι μόνο) ομάδες. (Παραπάνω δεν μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα να διατηρήσουμε στην πρώτη κατηγορία, ειδικά αυτά τα χρόνια).

Για παράδειγμα: Οι τρεις της Αθήνας, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, ο Άρης όταν επιστρέψει και μία-δύο ακόμη ομάδες που μπορεί να εκφράζουν πόλεις ολόκληρες όπως η Λάρισα, ίσως ένας δυνατός ΟΦΗ για παράδειγμα (όχι σαν αυτόν των περασμένων ετών). Μπορεί και ένας ανεξάρτητος ΠΑΣ, ίσως και να αδικούμε μία-δύο πόλεις ακόμη, εκεί όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι με την τοπική ομάδα και όχι με άλλους…

Σε ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, με ανεξάρτητη ΕΠΟ, με διαιτητές-επιτροπές που δεν θα τρομοκρατούνται και με ομάδες που θα παίζουν μόνο για πάρτη τους χωρίς να περιμένουν τίποτα από φίλους-γνωστούς και συγγενείς, όλοι θα έχουν να κερδίσουν πράγματα. Ακόμη και οι μεγάλοι χορηγοί. Γιατί και ο ΟΠΑΠ και η NOVA (αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος) πρέπει να μοχθήσουν για να επιβληθούν τέτοιες συνθήκες, μια και τότε θα έχουν τεράστια ανταποδοτικότητα.

Και σήμερα στην Τούμπα γίνεται ένα τέτοιο παιχνίδι. Δύο καλές και καθαρές ομάδες, παίζουν στα ίσια για να κερδίσουν τους βαθμούς. Και δυστυχώς η ΚΕΔ ορίζει έναν διαιτητή (Δημητρόπουλος) του οποίου η καριέρα έχει στιγματιστεί από αγώνες σαν και εκείνον στην Πάτρα (φυσικά κόντρα στον Ολυμπιακό) όπου βλέπεις τις εικόνες των αγανακτισμένων να μπαίνουν μέσα στο τέλος και σου χαλάει εκ νέου η διάθεση.

(Με δίκαιη ή στραβή διαιτησία, ο σημερινός αγώνας είναι από τους δυσκολότερους για τον ΠΑΟΚ. Κι’ αυτό γιατί ο Μάκης Χάβος έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό και δυσκολοκατάβλητο σύνολο, το οποίο προχθές (για παράδειγμα) «πάτησε» μέσα στην λάσπη έναν δυνατό Ατρόμητο).

Από την άλλη τι να πας να δει στο Βέροια-Ολυμπιακός; Με Ιωαννίδη (δεν γίνεται να επεκταθούμε…) και φυσικά Γεωργαράκο που ούτε αυτή την φορά θα χρειαστεί να καθίσει στην τηλεόραση να δει την ομάδα, αφού θα είναι εκεί παρών. Για δέκατη-δωδέκατη φορά τα τελευταία δύο χρόνια… Και τι έγινε που πάντα εκτίθεται, όπως στο οφσάιντ του Τζανδάρη; Και ο Σίπκας εκτέθηκε στο οφσάιντ του Κάπελ στο Καραϊσκάκη, αλλά κάθε εβδομάδα παίρνει ένα μεροκάματο ως επιβράβευση προφανώς γιατί πέτυχε στο έργο του… Σε αντίθεση με άλλους βοηθούς τους οποίους έχουν τιμωρήσει για ένα λάθος υπέρ του ΠΑΟΚ, τόσες εβδομάδες όσες αναλογούσαν και στον Σπάθα για 31 λάθη στην Τρίπολη!
(Άντε να δούμε πότε και ποιος θα αντιδράσει για το τεράστιο σκάνδαλο των ορισμών με τις σκανδαλώδεις επιβραβεύσεις όσων «ακούν» και τις ντροπιαστικές τιμωρίες όσων πρέπει να εξαφανιστούν για παραδειγματισμό).  

*Δεν προσεγγίσαμε σωστά το περασμένο θέμα με τον Σαββίδη και τις πολιτικές εξελίξεις. Ίσως και ο τίτλος (παίξε ΣΥΡΙΖΑ) να μην βοήθησε ώστε να περάσουν τα σωστά μηνύματα. Το μόνο που δεν θέλαμε ήταν να προτείνουμε στον Σαββίδη το τι πρέπει να κάνει αναφορικά με την πολιτική κατάσταση της χώρας… (Εκείνος εξάλλου αυτά που τώρα γίνονται –ή θα γίνουν- με την κάθε είδους βοήθεια που θα αναζητηθεί αναγκαστικά από την φίλη Ρωσία, τα έλεγε πριν από ένα χρόνο).
Από εκεί και πέρα φυσικά και δεν θέλαμε να καταδείξουμε ότι ο Σαββίδης κάνει λάθος επιλογές. Εκτιμούμε πως σύντομα θα φανεί, ότι για τα… της χώρας,  προέτρεξε και σκέφτηκε πολύ νωρίτερα από όλους.
Άλλο θέλαμε να τονίσουμε… Το πόσο διαφορετικά κινήθηκε  ο Σαββίδης προεκλογικά, με πόσο μεγάλη αξιοπρέπεια, σε σχέση με όλους τους άλλους ανάλογους επιχειρηματίες ή ποδοσφαιρανθρώπους, που λίγες εβδομάδες ή λίγες μέρες πριν τις εκλογές, γονάτισαν μπροστά στους νικητές…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: