Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

«Ο Πιστόριους που συνάντησα μετά τον φόνο»

Ο βιογράφος του Όσκαρ Πιστόριους, Τζον Κάρλιν συγκλονίζει μιλώντας στο gazzetta.gr για τις τελευταίες συναντήσεις του με τον «Βlade Runner». Ο κυκλοθυμικός χαρακτήρας του, ο χαμός της μητέρας του, η ενοχή και η σύνδεση με την Αρχαία Ελλάδα.
Η Νοτιοαφρικανή δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα έκανε δεκτή την έφεση που κατέθεσαν οι εισαγγελικές αρχές επί της καταδικαστικής για τον Όσκαρ Πιστόριους απόφασης, αναφορικά με τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ.
Ο διάσημος παραολυμπιονίκης τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ χαρακτήρισε «σοκαριστικά ακατάλληλη» την ποινή που επιβλήθηκε στον Πιστόριους και τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί ζητώντας να μετατραπεί σε 15ετή ποινή κάθειρξης.
Σε περίπου ένα ένα μήνα ο Πιστόριους θα επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες και ο εφιάλτης θα ξαναζωντανέψει.
Ο Βρετανός συγγραφέας της βιογραφίας του Όσκαρ Πιστόριους «The Trials Of Oscar Pistorius, Chase your Shadow», Τζον Κάρλιν μίλησε στο gazzetta.gr για τις συναντήσεις του με τον Νοτιαφρικανό Παραολυμπιονίκη, αποκάλυψε άγνωστες πτυχές από τα παιδικά χρόνια του Blade Runner, ενώ έκανε αναφορά στην αντιφατική συμπεριφορά του.

«Την πρώτη φορά που τον συνάντησα ήταν πολύ ευγενικός, πράος, εμφανίζοντας έναν σχεδόν παλιομοδίτικο σεβασμό.
Ήταν χαλαρός, συζητούσε όπως κάθε νέος άνθρωπος στην ηλικία του, στην προκειμένη περίπτωση για ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκούς προορισμούς, φαγητό κτλ.
Το συνάντησα και μετά την μοιραία βραδιά που έχασε τη ζωή της, η Ρίιβα Στίνκαμπ. Ήταν σαν να είχε πέσει μία σκιά πάνω του. Είχε ένα απλανές βλέμμα. Κοιτούσε μακριά.
Προφανώς επέστρεφε στο μυαλό του, η φρίκη για το τι είχε κάνει αναλογιζόμενος την δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει. Θα ήθελα να πω ότι σε γενικές γραμμές, είναι ένας άνθρωπος των άκρων.
Πολύ πιεσμένος αλλά και γενναίος. Εξαιρετικά ευάλωτος αλλά και ευγενικός που μπορεί όμως να φτάσει στο άλλο άκρο και να αποβεί αγενής.
Εξαιρετικά γενναιόδωρος αλλά και εγωκεντρικός. Είναι πολλοί άνθρωποι σε ένα σώμα».

Ο Τζον Κάρλιν θεωρεί πως τα παιδικά χρόνια του Πιστόριους αλλά και ο χαμός της μητέρας του, στιγμάτισαν τον χαρακτήρα του.
«Τα παιδικά χρόνια του και ειδικά η επιρροή της μητέρας του ήταν καθοριστικά. Η μητέρα του, του έμαθε να πιστεύει πως μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι.
Με το παράδειγμα της, τον έκανε επίσης να φοβάται το έγκλημα. Ο θάνατος της, όταν ο Πιστόριους ήταν 15 ετών τον συνέτριψε.
Έμεινε σχεδόν ορφανός δίχως να έχει κάποιον να τον καθοδηγήσει ή να τον προσγειώσει. Νομίζω πως αυτό το κομμάτι της ζωής του Πιστόριους εξηγεί την χαοτική προσωπικότητα του αλλά και γιατί δεν έχει τις κατάλληλες ρίζες».
Ενδιαφέρον έχει όμως η άποψη του Άγγλου συγγραφέα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Πιστόριους την κράτηση του στην φυλακή.
«Νομίζω ότι αποδέχεται, λογικά, ότι πρέπει να πληρώσει για το έγκλημα του. Βλέπει ότι αν δεν είχε πάει στη φυλακή θα υπήρχε μια δημόσια κατακραυγή.
Το πόσο πνευματικά ισχυρός θα παρέμενε αν έπαιρνε για παράδειγμα παράταση η ποινή του, μετά από προσφυγή, δεν το γνωρίζω.
Ψυχολογικά δεν μπορεί να είναι χειρότερα από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της δίκης. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα πλέον».

Η βιογραφία του Πιστόριους έχει γίνει ήδη best-seller. O Τζον Κάρλιν παραλληλίζει στο gazzetta.gr την ιστορία του Όσκαρ Πιστόριους με αρχαιοελληνική τραγωδία.
«Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να διαβάσει το βιβλίο! Νομίζω όμως πρόκειται για μία συναρπαστική ιστορία. Ούτε ο Όμηρος δεν θα τολμούσε να την γράψει.
Είναι όμως ένας κλασικός τραγικός ήρωας, ο οποίος λόγω των ατελειών του χαρακτήρα του βυθίζεται.
Η Ρίιβα είναι η τραγική φιγούρα που υπέφερε. Η ιστορία του Πιστόριους ταιριάζει σε ένα κλασικό μοτίβο αφήγησης που μας πηγαίνει πίσω στην εποχή της Αρχαίας Ελλάδας». 

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: