Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Στο ΟΑΚΑ πάντα θα είναι αλλιώς…!!

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός… Άλλη μια μεγάλη ανάμεσα στους δύο “αιώνιους”, με τα προγνωστικά να κλίνουν προς τους Πειραιώτες, αν και η ιστορία μας έχει διδάξει πως στα παιχνίδια… ειδικών συνθηκών θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι! 
Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης
Σίγουρα η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου διανύει περίοδο φοβερής φόρμας από το δεύτερο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα και μετά, καταφέρνοντας να ανατρέψει το πλεονέκτημα έδρας των Καταλανών και να πάρει μια ουσιαστικά απροσδόκητη (μετά από την κακή εμφάνιση στο πρώτο ματς της σειράς) πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης.
Οι “πράσινοι” από την άλλη, ήταν… απόντες από τη Μόσχα, νίκησαν στο τρίτο ματς την ΤΣΣΚΑ και έχασαν με σχεδόν κάτω τα χέρια στο τέταρτο. Ξεχνάμε κάτι, όμως: άλλο ΤΣΣΚΑ, άλλο Μπαρτσελόνα! Καλή ομάδα οι “Μπλαουγκράνα”, αλλά πολύ “σοφτ”. Βούτυρο στο ψωμί των “ερυθρόλευκων”, οι οποίοι έκαναν κατάθεση ψυχής, έπαιξαν σκληρή άμυνα και την έριξαν στο καναβάτσο. Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, είχε πολύ πιο δύσκολο έργο, καθώς το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται μια ομάδα για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα.
Πάμε τώρα στα δικά μας. Πολλοί μας ρωτάτε, τι θα γίνει το Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Αν μπορούσαμε να ξέραμε με σιγουριά θα μασταν… πλούσιοι τώρα. Όλα είναι ανοιχτά. Σε έναν τέτοιο αγώνα πρέπει να συνυπολογίζουμε πολλές παραμέτρους, καθώς όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, είναι… ειδικών συνθηκών.
Καταρχάς, ο κόσμος του “εξάστερου” θα παίξει καταλυτικό ρόλο και ο πρώτος “σκόπελος” που καλούνται οι Πειραιώτες να ξεπεράσουν είναι η μάχη που δίνει κάθε φορά με τον εαυτό του όταν παίζει στην έδρα της πρώην ομάδας του ο Βασίλης Σπανούλης. Το περιβάλλον θα  είναι ξανά εχθρικό για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, ο οποίος αποτελεί και τον παίκτη-κλειδί. Οι ευθύνες τόσο του ίδιου, όσο και των υπόλοιπων γκαρντ των δευτεραθλητών Ελλάδας ανεβαίνουν από τη στιγμή που θα λείψει ο “σκληροτράχηλος” στην άμυνα και αξιόπιστος σουτέρ τριών πόντων, Όλιβερ Λαφαγιέτ.
Ο Παναθηναϊκός έχει κι ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα. Έχει στο ρόστερ του τον Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος έχει τη δύναμη, αλλά και την ταχύτητα για να αντιμετωπίσει -στο μέτρο του δυνατού- το εξαιρετικό post up παιχνίδι του Γιώργου Πρίντεζη. Ο Ολυμπιακός από την άλλη θα έχει σαφές πλεονέκτημα στο πικ εν ρολ, λόγω των γρήγορων dives του Χάντερ και του Ντάνστον, όμως οι “πράσινοι” είναι πιο δυνατοί στο “ζωγραφιστό”, χάρη στον Εστεμπάν Μπατίστα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την ενέργεια που θα βγάλουν οι δύο αντίπαλοι και από το κατά πόσο οι διαιτητές θα επιτρέψουν το physical game ή αν θα προτιμήσουν να δίνουν φάουλ σχεδόν όλες τις επαφές εκατέρωθεν. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και κανένας δεν μπορεί να τα απαντήσει με απόλυτη ασφάλεια. Σίγουρα τις απαντήσεις θα τις πάρουμε το Σαββατόβραδο, την ώρα που οι προβολείς του ΟΑΚΑ θα αρχίσουν να κλείνουν.
Επαναλαμβάνουμε, ο Ολυμπιακός έχει ένα θεωρητικά λόγω φόρμας, το οποίο ωστόσο “εξουδετερώνει” ο Παναθηναϊκός λόγω έδρας. Όλα θα ξεκινήσουν από το… μηδέν. Όλα θα είναι αλλιώς. Στο ΟΑΚΑ πάντα είναι όλα αλλιώς. Σε ένα ντέρμπι ανάμεσα σε δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης μετράει κυρίως η “πείνα” για τη νίκη. Επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Ο θάνατός σου η ζωή μου! Όποιος “δαγκώσει” πρώτος και ο αντίπαλος δεν καταφέρει να αντιδράσει έγκαιρα, αυτός θα είναι και ο νικητής. Υπομονή λίγα 24ωρα και ετοιμαστείτε για ένα μεγάλο ντέρμπι, αντάξιο των δύο μεγάλων συλλόγων.
ΥΓ Παγίδα δεν είναι μόνο να επικαλούνται κάποιοι τη φόρμα του Ολυμπιακού, αλλά και το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει στον αγώνα του Κυπέλλου. Μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό αγώνα, στον οποίο ούτως ή άλλως οι “πράσινοι” είχαν κάνει πράγματα και θαύματα στο τέλος για να ανατρέψουν το σκηνικό και να νικήσουν (βλ. Νίκος Παππάς!). Αν το ματς πάει σε τέτοιους ρυθμούς, οι φιλοξενούμενοι λογικά θα επικρατήσουν. Όμως, αίσθησή μας είναι πως ο αγώνας θα ναι σαφώς πιο “κλειστός”. Εξάλλου, ο Γιάννης  Σφαιρόπουλος δε θέλει να ανοίξει η “ψαλίδα”, καθώς έχει και την “ασπίδα” του +6 στο πρώτο παιχνίδι. Αν το υπερασπιστεί και χάσει με διαφορά μικρότερη αυτής θα είναι πρώτος. Ο Παναθηναϊκός θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του και όλα θα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Προσδεθείτε…!
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: