Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Κι αν η ΕΠΟ προτιμά το grexit;

Ο Μιχάλης Τσόχος είναι σίγουρος ότι η ΕΠΟ μεταξύ της «κάθαρσης» και του grexit προτιμά το δεύτερο και εκτιμά ότι σκοπίμως μπορεί να τινάξει στον αέρα τις επαφές Κοντονή – UEFA…  
Μπορεί στις κάμερες μετά τη λήξη της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα της UEFA κ. Τζιάνι Ινφαντίνο να εμφανίστηκαν όλοι χαμογελαστοί και αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης αλλά στην ουσία ο “πόλεμος” μεταξύ της ΕΠΟ και της Κυβέρνησης καλά κρατεί, για να μην γράψω ότι είναι πιο θερμός από ποτέ.
 
Η Κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως την ΕΠΟ ότι της στήνει “παγίδες” για να επηρεάσει την UEFA (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η περίπτωση των τακτικών δικαστών την οποία ο Κοντονής θέλει να περάσει κόντρα στις επιθυμίες της ΕΠΟ και πλέον με τις ευλογίες της UEFA), ενώ η ΕΠΟ με την σειρά της κατηγορεί την κυβέρνηση για ψευδείς διαρροές σε σχέση με το περιεχόμενο της συνάντησης. Η περίφημη φράση του Ινφαντίνο “θα αποκλείσουμε από το ποδόσφαιρο τους 26 κατηγορούμενους και όχι τις ομάδες” είναι φανερό ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι ειπώθηκε.
 
Πραγματικά όλος αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος όμως μικρή σημασία έχει, πραγματικό νόημα έχει η ουσία και το κατά πόσο είμαστε κοντά σε μία συμφωνία με την οποία και το grexit θα αποφευχθεί και το διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο θα αλλάξει προς το καλύτερο. Διότι αν συμβεί το ένα από τα δύο, δεν κερδίσαμε κάτι. Αν δηλαδή αποφύγουμε το grexit αλλά δεν αλλάξει τίποτα, παραμένουμε στο σημείο μηδέν που είμαστε εδώ και πολύ καιρό...
 
Τα δύο μέτωπα…
 
Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την UEFA. Tο κλίμα είναι καλύτερο από ποτέ, το χάσμα έχει γεφυρωθεί και απομένουν λεπτομέρειες (σημαντικές) προκειμένου να επέλθει συμφωνία και να αποφύγουμε από αυτήν τη σύγκρουση το grexit...
 
Eίναι οι νέες επιπλέον τροποποιήσεις που πρέπει να κάνει στο νόμο ο Υφυπουργός προκειμένου να εγκριθούν από την UEFA. Φαίνεται ότι και αυτές θα τις κάνει και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία αφού ο κύριος Κοντονής δείχνει να αποδέχεται ότι δεν μπορεί να επέμβει στο αυτοδιοίκητο, αλλά και ότι δεν μπορεί μόνος του να αποφασίζει για μία σειρά από ζητήματα, όπως το αν θα αποβάλει μία ομάδα από την Ευρώπη.  Θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες ακόμη για να δούμε τις αλλαγές και να διαπιστώσουμε ότι όντως γίνονται αποδεκτές από την UEFAώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και να αποφύγουμε το grexit.
 
 
Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της Κυβέρνησης με την ΕΠΟ. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε grexit. Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να ζει σε άλλη χώρα. Η UEFA όπου έχει επέμβει και όπου έχει επιβάλει ποινές, είτε σε ομάδες είτε σε πρόσωπα το έχει κάνει σε συνεργασία με τις εγχώριες ομοσπονδίες. Πολλές φορές χρειάστηκε να τις πιέσει η ίδια, αλλά στο τέλος συνεργάστηκαν. Με την ΕΠΟ αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί. Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω με βάση το παρελθόν της ΕΠΟ…
  
Οσο και αν ακούγεται οξύμωρο και παράξενο τούτη δω την ώρα, στην ΕΠΟ συνεχίζουν λειτουργούν σαν κράτος εν κράτει, σαν να μην πρόκειται για μία Oμοσπονδία που ένα σωρό στελέχη της είναι κατηγορούμενα για διαφθορά.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπορεί να προκύψει η μοιραία σύγκρουση... Ο Κοντονής πιστεύει ότι το ζήτημα με τους τακτικούς δικαστές θα περάσει και από εκεί θα επέλθει και η κάθαρση. Κι’ αν θέλετε την άποψη μου, ορθώς το πιστεύει και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα του νομοσχεδίου.
 
Ο Υφυπουργός πιστεύει ότι ο “δούρειος ίππος” στους κόλπους της ΕΠΟ θα είναι οι τακτικοί δικαστές τους οποίους η UEFA αποδέχεται κάτι που είπε άλλωστε ενώπιον όλων ο Ινφαντίνο. Εχει κάθε λόγο ο Κοντονής να εκτιμά ότι αν στην ΕΠΟ δικάζουν κανονικοί εν ενεργεία τακτικοί δικαστές τους οποίους ο ίδιος θα διαλέγει και απλώς θα γίνεται κλήρωση για το ποιοι από αυτούς που έχει στη λίστα του ο Κοντονής θα πηγαίνουν στην ΕΠΟ, θα αρχίσει να λειτουργεί ένα είδος κάθαρσης.
 
 Μόνο που η ΕΠΟ ακόμη δεν έχει αποφανθεί ότι το αποδέχεται. Διότι ξέρει ότι αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της διαφθοράς. Η ΕΠΟ ξέρει ότι με κανονικούς δικαστές στους κόλπους της σε όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση εγκληματική οργάνωση θα είχαν ήδη επιβληθεί αθλητικές ποινές και αν αυτό είχε συμβεί θα είχε έρθει και η UEFA με την σειρά της και θα είχε επιβάλλει και αυτή ποινές κάτι που προφανώς τα πολλά στελέχη της ΕΠΟ που είναι ήδη κατηγορούμενοι θέλουν να αποφύγουν. Η ΕΠΟ όμως μπροστά στον κίνδυνο (γιατί για αυτούς κίνδυνος είναι...) να επιβληθούν και αθλητικές ποινές στους ενόχους, προτιμά να παίξει κορόνα γράμματα το ενδεχόμενο συνολικού ελληνικού grexit.
 
Ότι η κοινή γνώμη θα εξαγριωθεί εναντίον της ΕΠΟ είναι δεδομένο, αλλά μεταξύ μας σε αυτούς τους τύπους όπως έχει αποδειχτεί απλώς θα τους κάνει τη μούρη κρέας… Ασε που η ελληνική κοινή γνώμη (τρομάρα της…) είναι υπέρ του grexit χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτό βολεύει τους ενόχους και την ΕΠΟ.
 
Η UEFA είναι σίγουρο ότι θα πιέσει την ΕΠΟ προς την σωστή κατεύθυνση, να δεχτεί δηλαδή τους τακτικούς δικαστές, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θα της το επιβάλει, δεν μπορεί να της το επιβάλλει… Τι θα κάνει λοιπόν; Θα την αφήσει, αν η ΕΠΟ το επιθυμεί, να... αυτοκαταστραφεί και μαζί με αυτήν και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
 
Αν κάποιος φοβάται το δικό του προσωπικό exit τότε μόνο απίθανο δεν είναι να αποφασίσει να τους πάρει όλους μαζί του σε ένα γενικό grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Αν είναι να καταστραφώ εγώ, ας καταστραφούν όλοι μαζί μου…» θα είναι η λογική που θα επικρατήσει από πλευράς ΕΠΟ. Και τότε θα… ξυπνήσουν και οι υπόλοιποι, οι τελευταίοι που πιστεύουν ακόμη ότι το grexit θα φέρει κάθαρση…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: