Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Όσα τριγυρνούν στο μυαλό του Γιάγια Τουρέ...!!

Το FourFourTwo του gazzetta.gr και ο Κώστας Ζάλιαρης επιχειρούν να καταγράψουν τις σκέψεις του Γιάγια Τουρέ, με το θέμα του ποδοσφαιρικόύ του μέλλοντος να γίνεται ξανά σήριαλ ενόψει καλοκαιριού...
Για ακόμα ένα καλοκαίρι η Μάντσεστερ Σίτι μπαίνει σε διαδικασία... καθημερινής ανάγνωσης σεναρίων για το μέλλον του Ιβοριανού χαφ. Το συμβόλαιό του μπορεί να λήγει το 2017, όμως, ενδεχομένως να διανύει τους τελευταίους του μήνες στο «Etihad», όπου βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει καταφέρει να πανηγυρίσει με τον σύλλογο του Μάντσεστερ δύο πρωταθλήματα και από ένα Κύπελλο και Λιγκ Καπ.
Μακριά από τον καλό του εαυτό, φανερώνοντας... την ηλικία του μέσα στο γήπεδο, ανήμπορος να βοηθήσει όσο θα ήθελε ο ίδιος και με τη δική του απόδοση να συμπεριλαμβάνεται στις αιτίες της αγωνιστικής κατάρρευσης των «πολιτών», φέρεται να αισθάνεται άδειος.
Τόσο, που ίσως για πρώτη φορά δήλωσε πρόσφατα ότι τον έχει πονέσει η κριτική που του έχει ασκηθεί και πως παρά την αγάπη του για τη Σίτι, η ψυχοσύνθεσή του είναι τέτοια που τον οδηγεί στο κάτι καινούριο...
Αν επιχειρούσε κανείς να διαβάσει τις σκέψεις του ποδοσφαιριστή, θα αντιλαμβανόταν τα παρακάτω...
Οι οδηγίες του Πελεγκρίνι
Δεδομένα και αποδεδειγμένα με την εικόνα που έχει παρουσιάσει φέτος στο χορτάρι, ο Γιάγια Τουρέ διανύει ίσως μια πολύ μέτρια σεζόν και μια από τις πιο κακές της καριέρας του. Πέρα από την κόπωση που έχει προκληθεί από τα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια, όπως επίσης και από τη συμμετοχή στο Κόπα Άφρικα το οποίο κατέκτησε με την εθνική ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού, στη Σίτι έχει παίξει φέτος σε μια θέση που δεν έχει συνηθίσει, δίχως τους συμπαραστάτες που θα ήθελε. Από ένα τύπου «δεκάρι» που είχε συνηθίσει, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι τον έχει γυρίσει λίγο πιο πίσω δίνοντάς του ευθύνες και για την άμυνα, ενώ δείχνει να μην έχει «κολλήσει» τόσο πολύ με τον Φερναντίνιο και μετά με τον Φερνάντο (που έχει παίξει πολύ λιγότερο). Σαν ποδοσφαιριστής που του αρέσει η ελευθερία στο παιχνίδι και φυσικά η ιδέα του γκολ, έχει δει το παιχνίδι του ν' αλλάζει και δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες.
Έχει μια τάση να ζητάει την αλλαγή...
Δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που μένουν σε μια ομάδα για πολλά χρόνια. Ακόμα κι αν το περιβάλλον είναι εξαιρετικό, ο μισθός του ικανοποιητικότατος, οι φιλοδοξίες του καλύπτονται, οι τίτλοι έρχονται και ο κόσμος τον λατρεύει, είναι από τη φύση του άνθρωπος που ζητάει την αλλαγή και σαν ποδοσφαιριστής θέλει να προλάβει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερες καταστάσεις και να αλλάζει παραστάσεις ώστε να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο γεμάτος όταν σταματήσει. Τα πέντε χρόνια που συμπληρώνει στη Μάντσεστερ Σίτι, είναι τα περισσότερα κατά τα οποία έχει φορέσει μονάχα μια φανέλα στην καριέρα του μέχρι αυτή τη στιγμή. Δύο χρόνια στη Μπέβερεν, τα ίδια στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ, ένα έτος στον Ολυμπιακό, άλλο ένα στη Μονακό, τρία στη Μπαρτσελόνα και τώρα πέντε στη Σίτι. Η πρόκληση της παρουσίας στην ίδια ομάδα με τον αδερφό του, πίσω στο 2010 ήταν πολύ μεγάλη και κάπως έτσι κατάφεραν οι «πολίτες» να τον κάνουν δικό τους, πέρα φυσικά από το πλάνο και τους Άραβες στην ιδιοκτησία, όμως φτάνει συνήθως η στιγμή που «αδειάζει» και θέλει κάτι αναζοωγονητικό.
Η ηλικία και οι σκέψεις για ένα ακόμα εξαιρετικό συμβόλαιο
Στα 32 του, ο Γιάγια Τουρέ είναι πλέον ποδοσφαιριστής εγνωσμένης αξίας, έμπειρος, ικανότατος, με όνομα που κάνει γκελ σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά αποτελεί πόλο έλξης για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγου. Η ηλικία του, είναι ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα και παίζει σημαντικό ρόλο στις σκέψεις που ενδεχομένως να κάνει για τη συνέχεια της καριέρας του. Δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον για προτάσεις που θα του γεμίσουν ακόμα περισσότερο τον τραπεζικό λογαριασμό, ενώ αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ομάδες πρόθυμες να του καλύψουν απόλυτα τις οικονομικές απαιτήσεις και να τον έχουν... βασιλιά. Αν, όμως, συνεχίσει να παρουσιάζει το κακό πρόσωπο των τελευταίων μηνών που προδίδουν και με το παραπάνω την ηλικία του, ίσως αυτές οι προσφορές να μειωθούν ή και να μην υπάρξουν καν στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους. Επομένως, η ιδέα ενός εξαιρετικού, τελευταίου συμβολαίου σίγουρα τριγυρνάει στο μυαλό του.
Ο ρόλος του Σέλουκ
Ενδεχομένως να του «φουσκώνει» κι εκείνος τα μυαλά. Όχι ότι ο Γιάγια Τουρέ δεν έχει το ταλέντο και τις ικανότητες για να παίξει στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, όπως άλλωστε το έχει κάνει περνώντας και από τη Μπαρτσελόνα. Παρ' όλα αυτά, ο Ντμίτρι Σέλουκ είναι ατζέντης που φροντίζει ώστε να δημιουργεί... σήριαλ στις θερινές μεταγραφικές περιόδους αναφορικά με το μέλλον του πελάτη του, αφήνοντας κάθε φορά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στα όσα είχαν γραφτεί τον περσινό Μάιο, όταν ο Τουρέ εμφανιζόταν... φευγάτος από τη Μάντσεστερ Σίτι με τη δικαιολογία που κανείς από την ομάδα δεν του ευχήθηκε για τα γενέθλιά του, ενώ και φέτος κινεί όπως θέλέι τα νήματα στη μεταγραφική αγορά. Μιλώντας τις τελευταίες μέρες, έκανε λόγο για υπάρχουσες προτάσεις από μεγάλες ομάδες για την απόκτηση του Ιβοριανού, με τον ίδιο τον παίκτη να τονίζει τη μια ότι λατρεύει να παίζει για τους «πολίτες» και την άλλη να εμφανίζεται ανοιχτός σε οποιαδήποτε νέα πρόκληση λόγω και της ηλικίας του...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: