Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Μόνο οι υπαίτιοι μπορούν να σταματήσουν το Grexit!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον ελιγμό του Κοντονή, την διάθεση του Ινφαντίνο, την ανίκανη διοίκηση της ΕΠΟ και τις Ενώσεις -μέλη της που δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την πορεία του ποδοσφαίρου προς την καταστροφή.
Η στρατηγική επιλογή του Γενικού Γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο να απαντήσει στις ερωτήσεις που του απηύθυνε το gazzetta και να αναγνωρίσει “το ελληνικό πρόβλημα του ποδοσφαίρου με τη βία και το στήσιμο αγώνων” δημιούργησε νέα δεδομένα και κυρίως αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας για να υπάρξει προσέγγιση, κοινός τόπος συζήτησης/διαπραγμάτευσης και προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τις UEFA&FIFA προκειμένου να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου δίχως αυτό να αποβληθεί από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Ο Σταύρος Κοντονής απηύθυνε πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στηριζόμενος στην πρόθεση συνεργασίας που ανίχνευσε στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της UEFA στο gazzetta. Οχι επειδή έχει πειστεί ότι θα συναντήσει άλλη διάθεση και κυρίως ειλικρινή πρόθεση για σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά των ξένων, αλλά επειδή θέλει να εξαντλήσει τις πιθανότητες να επιτύχει τον ιδανικό στόχο που είναι η αλλαγές στο ποδόσφαιρο και συγχρόνως η παραμονή του στις διεθνείς διοργανώσεις.

Ερχεται ο Ινφαντίνο


Η UEFA δείχνει διάθεση διαλλακτικότητας. Από την στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας της UEFA εκδήλωσε την πρόθεσή του, εφόσον προσκληθεί, να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής για να εξηγήσει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και να αναλύσει τις συστάσεις που απέστειλαν η UEFA&FIFA προς τον Κοντονή για αλλαγές σε άρθρα του νομοσχεδίου προκειμένου ο νόμος να μην αποτελέσει κυβερνητική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι ο Ινφαντίνο, δηλαδή στην πραγματικότητα το “νούμερο 2” της UEFA να επιλέξει να δώσει ο ίδιος το παρών στο νέο ραντεβού με τον Κοντονή στις 28 Απριλίου προκειμένου να του δείξει με την παρουσία και την στάση του ότι πράγματι “υπάρχει άλλος δρόμος για να λυθούν τα ελληνικά προβλήματα του ποδοσφαίρου”, όπως δήλωσε ο Ελβετός στο gazzetta.

Η ανίκανη διοίκηση της ΕΠΟ

Ο βασικότερος λόγος για να μην είναι κανείς αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί από μέρος του υφυπουργού Αθλητισμού ο στόχος των ουσιαστικών αλλαγών στην δομή και την λειτουργία της διοίκησης του ποδοσφαίρου δίχως αποβολή από τις διεθνείς διοργανώσεις είναι η – πέρα από όλα τα άλλα – ανικανότητα της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας, που είναι αυτή που φέρει το κύριο μέρος της ευθύνης τόσο για την σημερινή κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου όσο και για την δημιουργία αυτής της συμπλοκής που απειλεί την Ελλάδα με Grexit, δεν έχει τις στοιχειώδεις ικανότητες να συμπεριφερθεί διπλωματικά και να διαπραγματευτεί ουσιαστικά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποκλεισμού.
Με απλά λόγια, αν η διοίκηση της ΕΠΟ προχωρούσε μόνη στις αλλαγές που ζητεί ο Κοντονής, μαζί με την πλειονότητα του ελληνικού ποδοσφαιρικού λαού, η UEFA και η FIFA δεν θα είχαν κανέναν ουσιαστικό λόγο για να αποβάλλουν την Ελλάδα διότι δεν θα υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο.
Την ανικανότητα της διοίκησης της ΕΠΟ να χειριστεί αποτελεσματικά την υπόθεση παραδέχεται ουσιαστικά και η UEFA. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε βγήκε μπροστά ο Ινφαντίνο και όχι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γκιρτζίκης για να μιλήσει δημόσια και να δείξει διάθεση να αναγνωρίσει τα προβλήματα που θίγει και προσπαθεί να λύσει ο Κοντονής.
Ο mainstream δημοσιογραφικός λόγος των ημερών συμπίπτει, όχι τυχαία, με το περιεχόμενο του λόγου όλων των παικτών του ελληνικού ποδοσφαίρου που θέλουν παραμονή της Ελλάδας στις διεθνείς διοργανώσεις δίχως να αλλάξει τίποτα στο σημερινό καθεστώς: φουλ επίθεση προς τον Κοντονή, λες και είναι αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα και όχι οι σημερινοί κατηγορούμενοι από τον Εισαγγελέα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Για να ξέρουμε τι συζητάμε, αν η Ελλάδα αποβληθεί από τις διεθνείς διοργανώσεις, την κύρια ευθύνη θα φέρει η διοίκηση της ΕΠΟ, που είναι υπαίτια για την σημερινή κατάσταση και τα τεράστια προβλήματα του ποδοσφαίρου και όχι ο Κοντονής που τα αναγνώρισε και προσπαθεί να τα επιλύσει. Ακόμη και αν στο τέλος της ημέρας ο Κοντονής κάνει λάθος χειρισμό, τραβήξει το σχοινί περισσότερο από όσο πρέπει και φτάσουμε στον αποκλεισμό, δεν θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ανυπολόγιστη ζημιά του εθνικού ποδοσφαίρου.

Τα χαρτιά του Κοντονή

Στις καθοριστικές συζητήσεις με την UEFA και την FIFA ο υφυπουργός Αθλητισμού θα παίξει και πάλι τα χαρτιά των ανοικτών δικαστικών υποθέσεων για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλωστε έχει ένα ακλόνητο επιχείρημα: πώς είναι δυνατόν να του ζητούν η UEFA και η FIFA να δέχεται ως συνομιλητές με εξουσία να αποφασίζουν για το ποδόσφαιρο τους κατηγορούμενους για σύσταση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέφθειρε το ποδόσφαιρο; Γι' αυτό και θα είναι απολύτως τεκμηριωμένη η απαίτησή του να βγάλουν οι διεθνείς ομοσπονδίες άκρη με την διοίκηση της ελληνικής ομοσπονδίας και να την υποχρεώσουν να προχωρήσει εκείνη άμεσα σε αλλαγές.
Αν πράγματι η UEFA έχει αποφασίσει να δείξει την διάθεση για βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Ινφαντίνο, αυτό θα το αποδείξει αν επιβάλει στον Γκιρτζίκη πριν από το ραντεβού της 28ης Απριλίου να πάει σε αυτή τη συνάντηση και να ανακοινώσει την πρόθεση της διοίκησής του να κάνει ή και να δεχθεί τις αλλαγές που ζητεί ο υφυπουργός Αθλητισμού. Μόνο η ΕΠΟ μπορεί στην πραγματικότητα να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Η ένοχη σιωπή των Ενώσεων του ποδοσφαίρου

Προσέξτε: έχουμε φτάσει στην ημέρα που η UEFA και η FIFA έχουν ανακοινώσει την αποβολή της Ελλάδας αν ψηφιστεί ο νόμος και τεθεί σε ισχύ και η διοίκηση της ΕΠΟ δεν έχει βγάλει δημοσίως ούτε κιχ. Προσέξτε: τα περισσότερα μέλη της χθεσινής και της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ κατηγορούνται από τον Εισαγγελέα για κακουργηματικές πράξεις σε υποθέσεις διαφθοράς του ποδοσφαίρου και οι 53 Ενώσεις – μέλη της ΕΠΟ σε όλη την Ελλάδα δεν βρίσκουν νόημα να τοποθετηθούν δημοσίως επί του θέματος και κυρίως να προκαλέσουν εξελίξεις και να ζητήσουν εξηγήσεις από την σημερινή διοίκηση ή και να επιδιώξουν να τη ρίξουν.
Προσέξτε: οι 53 Ενώσεις που εκλέγουν και συνεπώς ελέγχουν την διοίκηση της ΕΠΟ ξέρουν ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση στα όρια της διάλυσης αν το ελληνικό ποδόσφαιρο αποβληθεί, ξέρουν ότι απέχουμε λίγες ημέρες από τον αποκλεισμό, ξέρουν καλά ότι η διοίκηση της ΕΠΟ φέρει την κύρια ευθύνη για αυτό και δεν βγάζουν κιχ. Δεν ζητούν αλλαγές, δεν ζητούν εξηγήσεις από την διοίκηση της ΕΠΟ, δεν πιέζουν για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του προβλήματος, δεν κάνουν τίποτα!
Η στάση όλων αυτών δεν είναι απλώς ντροπιαστική για την Ελλάδα και το ποδόσφαιρό της. Είναι και καταδικαστική για το ποδόσφαιρο. Διότι όλοι αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να αναγκάσουν την σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ να αλλάξει στάση και να αποφύγει το Grexit και παρ' όλα αυτά επιλέγουν να αδιαφορούν και να αφήνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να οδηγηθεί στον μαρασμό και τον διεθνή αποκλεισμό και την ομοσπονδία να οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: