Τρίτη 14 Απριλίου 2015

«Να ελέγξει τον ρυθμό ο Παναθηναϊκός, να πιέσει τα γκαρντ ο Ολυμπιακός»

Ο Δημήτρης Πρίφτης αναλύει, για λογαριασμό του Superbasket.gr τα ζευγάρια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, τονίζοντας τα σημεία που πρέπει να εστιάσουν εάν θέλουν να αποκτήσουν προβάδισμα πρόκρισης στο Φάιναλ Φορ.
Τα ψέματα τελείωσαν, τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα ξεκινούν! Λίγες ώρες απομένουν πριν ριχτούν στη… μάχη Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Αμφότεροι με μειονέκτημα έδρας θα αντιμετωπίσουν ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα, αντίστοιχα, με στόχο –σε πρώτη φάση- το break που θα αυξήσει τις ελπίδες τους για πρόκριση στο finalfourτης Μαδρίτης.
Έτσι, το Superbasket.gr έδωσε τον λόγο στον… ειδικό. Ο Δημήτρης Πρίφτης αναλύει τα δύο ζευγάρια. Ο προπονητής του Άρη επισημαίνει τα σημεία στα οποία πρέπει να προσέχει ο Παναθηναϊκός απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, του Δημήτρη Ιτούδη, ενώ εξηγεί γιατί είναι σημαντική η αντίδραση στο πικ εν ρολ παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, από πλευράς Ολυμπιακού.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός
Η ανάλυση του ζευγαριού: «Στο συγκεκριμένο ζευγάριη ΤΣΣΚΑ Μόσχας φαίνεται να έχει το προβάδισμα και λόγω έδρας και λόγω ρόστερ, αλλά και λόγω συνολικής παρουσίας κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ήταν σίγουρα πιο σταθερή από εκείνη του Παναθηναϊκού. Πρόκειται όμως, για δύο μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Σε αυτού του είδους τις σειρές, ίσως το να πηγαίνεις σαν αουτσάιντερ, λειτουργεί αγχολυτικά πολλές φορές, ενώ το να είσαι φαβορί, σου βάζει το «πρέπει» και πολύ συχνά δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δείχνει πλήρης σε όλες τις θέσεις, με ποιότητα και εμπειρία, ενώ είναι πιο σταθερή στην απόδοσή της, σε σχέση με αυτή του Παναθηναϊκού. Έχει έναν εξαιρετικό αγωνιστικό προσανατολισμό, από τον πάγκο, με μεγάλη έμφαση στην λεπτομέρεια. Κεντρικός άξονας δημιουργίας και εκτέλεσης είναι –κατά κύριο λόγο- ο Τεόντοσιτς, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο ο Ντε Κολό, οι οποίοι μέσω του πικ εν ρολ, με Καούν και Χάινς, είναι οι κύριοι εκφραστές της επίθεσης, όταν η αναμέτρηση πηγαίνει σε κρίσιμα σημεία. Η χρησιμοποίηση του Ουίμς στο «2», με τον Κιριλένκο στο «3» είναι ένα σχήμα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός, καθώς πολύ συχνά ο Ουίμς επιτίθεται από το lowpost και είναι κάτι που πιστεύω πως θα συμβεί απέναντι στους κοντούς guardsτου Παναθηναϊκού. Ο Κιριλένκο έχει μπει στο κλίμα της ομάδας και χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση τόσο στην κίνησή του μακριά από την μπάλα, όσο και στοεπιθετικό ριμπάουντ, καθώς και στο lowpost. Ο Βορόντσεβιτς είναι παίκτης miss-match, καθώς δημιουργεί ανισορροπίες, έχοντας παιχνίδι από μέσα, αλλά και πολύ καλό τρίποντο.
Ο Παναθηναϊκός είναι σημαντικό να κοντρολάρει το τέμπο του παιχνιδιού, ώστε να κρατήσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κοντά στον δικό του μέσο όρο πόντων, που είναι κοντά στους 75 πόντους και όχι σε αυτούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που είναι κοντά στους 87 πόντους. Θα πρέπει να κατεβάσει το ποσοστό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα τρίποντα, η οποία σουτάρει με 40%, ενώ θα πρέπει να παλέψει σκληρά στη μάχη των ριμπάουντ, καθώς η ΤΣΣΚΑ είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες στην Ευρωλίγκα σε αυτόν τον τομέα. Είναι δύσκολο να βρεις πολλά αδύνατα σημεία στην ΤΣΣΚΑ, ώστε να την χτυπήσεις επιθετικά. Πιστεύω πως αν ο Παναθηναϊκός έχει υπομονή και χτυπάει μετά τα 15 δευτερόλεπτα, απελευθερώνοντας τη μπάλα από την επιθετική άμυνα που παίζει η ΤΣΣΚΑ στο πικ εν ρολ, θα βρει καλές προϋποθέσεις για ξεμαρκάριστο σουτ.
Χτυπώντας πάνω στον Τεόντοσιτς, σίγουρα θα έχει κάποιο πλεονέκτημα, καθώς είναι ένα σημείο αδυναμίας της ΤΣΣΚΑ και αναμφίβολα θα δημιουργήσει συνθήκες κούρασης στον συγκεκριμένο παίκτη. Νομίζω πως με υπομονή και κυκλοφορία μπάλας, ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει καλές προϋποθέσεις για σουτ, παρόλο που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει μεγάλα κορμιά και καλά χέρια, ώστε να καλύπτει γρήγορα τους χώρους. Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν παίκτες όπως ο Παππάς και ο Νέλσον, σε περίπτωση που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παίξει με αλλαγές. Είναι κάτι που συχνά το χρησιμοποιεί. Εκεί, όμως θα χρειαστεί καλό διάβασμα από πλευράς Παναθηναϊκού καθώς παίζουν με καλές βοήθειες και αρκετά κλειστά σε κάθε διείσδυση. Νομίζω, επίσης, πως το μακρινό σουτ θα είναι «κλειδί» για τον Παναθηναϊκό και για να φανεί ανταγωνιστικός, θα πρέπει να έχει κοντά στο 40-45% από το τρίποντο, καθώς κοντά στη ρακέτα δεν είναι εύκολο να σκοράρεις, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ».
Σχετικά με τη σημασία του πρώτου αγώνα της σειράς επεσήμανε πως «είναι το πιο εύκολο παιχνίδι για την ομάδα που έχει το μειονέκτημα έδρας και το πιο αγχωτικό για τον γηπεδούχο. Είναι ένα καθαρά ψυχολογικό παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, είναι τόσο μεγάλη η σειρά, που αναμφίβολα στις τρεις νίκες θα ξεχωρίσει ο καλύτερος».

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός
Η ανάλυση του ζευγαριού: «Είναι αμφίρροπη σειρά, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν αρχές στο παιχνίδι τους, αλλά και ποιότητα. Σίγουρα και εδώ η Μπαρτσελόνα, λόγω έδρας, έχει ένα προβάδισμα. Όπως είπα και πριν, μπορεί να παίξει αρνητικό ρόλο, δημιουργώντας συνθήκες πίεσης και άγχους στην ψυχολογία των παικτών. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει πολύ σκληρός και ανταγωνιστικός, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν ήταν καλές γι αυτόν, έχοντας σημαντικές απουσίες. Κι αυτό γιατί είναι μια ομάδα που στηρίζεται, κυρίως, στην πιεστική άμυνά της. Επιβάλει έντονο ρυθμό στο παιχνίδι της και παίζει αρκετά ομαδικά στην επίθεση. Σίγουρα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Πέτγουεϊ δεν θα είναι στο ρυθμό που θα έπρεπε, λόγω τραυματισμού, αν και πιστεύω ο πρώτος έχει την εμπειρία να το διαχειριστεί αυτό.
Η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα με ποιότητα, που εκτελεί σε εξαιρετική ταχύτητα, ό,τι κάνει. Όχι μόνο στο μήκος του γηπέδου, αλλά –κυρίως- στο μισό γήπεδο. Πρέπει να είσαι εξαιρετικά συγκεντρωμένος για να την παρακολουθήσεις. Έχει εξαιρετικές συνεργασίες 2 και 3 παικτών, με πάρα πολύ καλό διάβασμα. Γενικά, είναι δύο ομάδες που παίζουν κοντά στις 20 ασίστ μέσο όρο και κάνουν τα μισά λάθη, σε σχέση με τις ασίστ. Η άμυνα στα offscreenπαιχνίδια είναι ένα σημείο που αναμφίβολα χρειάζεται ιδιαίτερη τακτική, καθώς  Ναβάρο –κατά κύριο λόγο- αλλά και Αμπρίνες, Χεζόνια, όπως και ο Όλεσον είναι ταχύτατοι και αποτελεσματικοί.
Η πικ εν ρολ συνεργασία του Χουέρτας με τους Τόμιτς και Πλάις, αλλά κυρίως με τον πρώτο, ο οποίος κάνοντας πολλές φορές shortcut, γίνεται πασέρ και μπορεί να δημιουργήσει πολλά ελεύθερα σουτ στην αδύναμη πλευρά. Επίσης, η άμυνα στο lowpost στον Τόμιτς θα παίξει κάποιο ρόλο, αν και νομίζω πως ο Ολυμπιακός θα παίξει ένας εναντίον ενός, γιατί ο Τόμιτς είναι πολύ καλός πασέρ και στέλνοντας δεύτερο παίκτη στο μαρκάρισμά του, πιστεύω θα ανοίξει πολύ τα περιφερειακά σουτ της Μπαρτσελόνα. Εάν παιχτεί σκληρά, είναι ένας softπαίκτης και θα αλλοιωθεί, σε μεγάλο βαθμό, το παιχνίδι του από το lowpost. Ο Σατοράνσκι είναι, επίσης, ένας ιδιαίτερος παίκτης, καθώς πρόκειται για έναν ψηλό γκαρντ, που συχνά δημιουργεί από το lowpost. Ένα επικίνδυνο στοιχείο στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα είναι το τρίποντο στο transition, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να μαρκάρεις και εάν δεν έχεις καλές επιστροφές και καλή συγκέντρωση, μπορεί να είναι ένα στοιχείο που θα παίξει ρόλο στην αναμέτρηση.
Ο Ολυμπιακός έχει αρκετά πράγματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί καθώς η Μπαρτσελόνα έχει αδυναμίες. Μπορεί να «χτυπήσει» στα πόδια τους Τόμιτς και Πλάις, μέσω του πικ εν ρολ. Εναντίον του Νάχμπαρ έχει πλεονέκτημα, αναμφίβολα, στο ένας εναντίον ενός, είτε στο lowpost, είτε απ’ έξω, ειδικά με τον Πρίντεζη. Σίγουρα, ο Ναβάρο είναι «αδύναμος κρίκος» στην άμυνα της Μπαρτσελόνα, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός. Όχι μόνο για να σκοράρει, αλλά και για να τον κουράσει, καθώς επίσης και να δημιουργήσει για την ομάδα, μιας και η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να υποστηρίξει την αδυναμία του Ναβάρο με ομαδικό τρόπο. Άρα και εκεί χρειάζεται καλό διάβασμα από την πλευρά του Ολυμπιακού, ώστε να βρει τις σωστές πάσες, χτυπώντας τον Ναβάρο. Νομίζω ότι θα είναι καθοριστικό για τον Ολυμπιακό να δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα γκαρντ της Μπαρτσελόνα, κάτι που είναι από τα δυνατά κομμάτια του όλη τη σεζόν, αλλά και με αυτό τον τρόπο να μην είναι εύκολη η οργάνωση της σετ επίθεσης της Μπαρτσελόνα».
Ερωτηθείς για τον ρυθμό που πρέπει να ακολουθήσουν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ξεκάθαρος: «Η Μπαρτσελόνα φέτος παίζει πολύ σετ παιχνίδι. Απλώς κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο μισό γήπεδο. Σίγουρα είναι επικίνδυνη στο transition, ειδικά στο γρήγορο τρίποντο. Βέβαια χρειάζεται ένα κοντρόλ του ρυθμού, από πλευράς Ολυμπιακού και θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο να μην γίνουν λάθη, να είναι οργανωμένες οι επιθέσεις, να υπάρχει ριμπάουντ».
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: