Η El Mundo Deportivo, που έχει κοινή με την Ευρωλίγκα «έδρα» στη Βαρκελώνη, παρουσιάζει σήμερα το πλάνο που έχει στο μυαλό του ο Τζόρντι Μπερτομέου για να αποτρέψει την… αρπαγή των ομάδων από τη FIBA και τη διάλυση της δικής του διοργάνωσης.
Όπως αναφέρεται, το πλάνο έχει ήδη παρουσιαστεί στις ομάδες, θα υπάρξει περισσότερη συζήτηση επ’ αυτού στις 6 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη και θα τεθεί προς ψήφιση το καλοκαίρι.
Τι προβλέπει αυτό; Σε πρώτη φάση, η σκέψη του Μπερτομέου προβλέπει τη μείωση των συμμετεχουσών ομάδων από 24 σε 16. Άγνωστο είναι αν θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό ομάδων που μπορεί να έχει κάθε χώρα, ωστόσο πρόθεση της Ευρωλίγκας είναι να παίζουν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, έστω κι αν θα χρειαστεί να… παραμεληθούν κάποιες χώρες. Από εκεί και πέρα, το κλαμπ αυτών των 16 ομάδων δεν θα είναι κλειστό, αλλά θα καθιερωθεί ένα σύστημα ανόδου/υποβιβασμού δύο ή τριών ομάδων το χρόνο από το Eurocup, δίχως να έχουν γίνει γνωστές ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.
Αλλαγή προβλέπεται και στο σύστημα της διοργάνωσης. Θα εγκαταλειφθούν οι όμιλοι και οι 16 ομάδες θα παίζουν όλες μεταξύ τους, δίνοντας δηλαδή 15 ματς εντός και ισάριθμα εκτός έδρας. Οι οκτώ πρώτες θα προχωρούν στα play offs, που η πρόκριση θα κρίνεται στις τρεις ή τέσσερις νίκες, ενώ θα ακολουθεί όπως και τώρα το Final Four.
Η πιο δελεαστική για τις ομάδες αλλαγή αφορά στα οικονομικά. Προτείνεται να πάψει να ισχύει η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και κάθε ομάδα να συνάπτει το δικό της τηλεοπτικό συμβόλαιο, αποκομίζοντας έτσι περισσότερα χρήματα. Παράλληλα, η Ευρωλίγκα προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τα μπόνους, ανεβάζοντας τα πριμ νίκης από 7.000 σε 40.000 ευρώ, της κατάκτησης του τίτλου από τις 250.000 στο 1 εκατ. ευρώ για το νικητή, αλλά και για τον ηττημένο από τις 125.000 στις 400.000 ευρώ.
Φυσικά, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για το σχέδιο της Ευρωλίγκας. Αρχικά για το πού θα βρει τα χρήματα να αυξήσει τα έσοδα των ομάδων από τη στιγμή που θα χάσει ένα σημαντικό μέρος «αποκεντρώνοντας» την τηλεοπτική διαχείριση και εν συνεχεία για το καλεντάρι. Πλέον μία ομάδα που θα φτάσει στο Final Four θα πρέπει να δώσει 37 ως 39 αγώνες, ενώ με το υπάρχον σύστημα αγωνίζεται σε 29-31 παιχνίδια. Κάτι τέτοιο, πέρα από την εξουθένωση των παικτών θα επιφέρει και ρήξη με τη FIBA που έχει αποφασίσει να καθιερώσει προκριματικά α λα UEFA και FIFA στη διάρκεια της περιόδου για τις μεγάλες διοργανώσεις της.
Η FIBA με τη σειρά της, πέρα από τη διασφάλιση των προκριματικών, τάζει στις ομάδες περισσότερα χρήματα (έχοντας... απόθεμα από τις εξαιρετικά κερδοφόρες μεγάλες διοργανώσεις που κάνει κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο) και υπόσχεται λιγότερα παιχνίδια για τους αθλητές, αλλά και μια λίγκα που δεν θα είναι κλειστό κλαμπ για λίγες ομάδες και ακόμη λιγότερες χώρες και αγορές. Σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τις προτάσεις της, με σκοπό να δελεάσει τους συλλόγους.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο κίνδυνος σχίσματος, όπως συνέβη τη σεζόν 2000/01, αφού είναι αμφίβολο αν όλες οι ομάδες θα συνταχθούν με ένα από τα δύο σχέδια και δεν θα υπάρχουν... διαρροές. *Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου